Endimensionellt samhällsbloggande

I veckan delade Aftonbladet ut sitt Stora Bloggpris. Det fanns flera kategorier, mode, nöje, sport etc. Min uppmärksamhet fastnade vid Samhälls-kategorin, där alla nominerade lustigt nog bloggar om samma ämne och med ungefär samma åsikter. Farmor Gun i Norrtälje vann, övriga nominerade var Henrik Alexandersson, Isobels text & verkstad, Opassande och Elin Grelsson (som med sitt genusperspektiv utgör undantaget i den här samlingen) . Utan tvekan läsvärda och välskrivna bloggar allihop, men alla utom en kan alltså beskrivas som internetaktivister, upphovsrättskritiker eller piratkramare (välj vad du tycker låter bäst!). Finns det verkligen inga andra frågor som diskuteras på något intressant sätt i bloggosfären? Och inga andra intressanta åsikter i just den frågan? Det är ett underbetyg antingen till nomineringskommittén eller till den svenska bloggkåren. Oavsett vilket är det uppenbart att Netopia har ett tomrum att fylla.

4

Kommentarer

  1. Låt säga så här; om det ligger en försenad räkning på hallgolvet och TVn brinner – då använder jag brandsläckaren för att stoppa eldens framfart. Jag ger blanka f-n att räkningen är försenad.

    FRA, ACTA, IPRED, Datalagringsdirektivet, SWIFT, Stockholmsprogrammet, …. The list goes on and on.

  2. ”Finns det verkligen inga andra frågor som diskuteras på något intressant sätt i bloggosfären? Och inga andra intressanta åsikter i just den frågan?”
    Jo, det finns det säkerligen, men piratfrågor (medborgerliga och mänskliga rättigheter, Internet, kulturskapande) är uppenbarligen det politiska område flesta inflytelserika välskrivna politikbloggar är intresserade av.

  3. Upphovsrättsmaximalisterna har till sitt förfogande en lobby som är en av de mäktigaste i världen, så det är inte så konstigt att den politiska aktivismen motsvarar sina motståndare. Vi har inga oljeföretag och ingen mäktig religiös höger i Sverige, så då är det bara i princip upphovsrättsindustrin kvar, och med sin enorma lobby finns det ju mycket att bemöta. Med andra ord: Piraterna dominerar i bloggosfären för att antipiraterna dominerar i Rosenbad och Bryssel.

  4. Tomrumet i Per Strömbäcks själ eller huvud?

Kommentera artikeln