Massans tyranni

Peter Wolodarski skriver en signerad ledare i söndagens Dagens Nyheter om hur kameraprylar och internet i kombination skapar ett nytt, men decentraliserat, övervakningssamhälle där det är massan (”hive-mind” är ordet en sån som Jaron Lanier hade använt) som står för övervakningen. Med mash-ups av Google Street view, Facebook, information från Skatteverket (eller www.ratsit.se för den delen) m m, kan man enkelt kartlägga stora delar av en persons liv. Lillebror ser dig, in deed.

Jaron Lanier förresten, hans tankar vilar över Wolodarskis text. I boken You are not a gadget – a manifesto skriver han om baksidorna med hive mind-tänkandet (inte minst i kombination med internetannonseringens logik) och tycker att det är hög tid att fokusera på människan snarare än tekniken. Ska du bara läsa en bok om internet i år så läs Lanier (recension kommer på Netopia inom kort).

Wolodarski avslutar med att den personliga integriteten är en central rättighet som varje demokrati måste garantera sina medborgare. Det sistnämnda vill jag instämma lite extra i, den tanken är central för Netopia.

1

Kommentarer

  1. Hmmm, sug på den ett tag. Massans tyranni. Massans tyranni. Kan det tolkas som så att när massan bestämmer är det tyranni? Eski-teski-tänka-sig. Jag som inbillade mig att det var demokrati.

Kommentera artikeln