Reaktioner på DN Debatt del 2

Nästa invändning mot min artikel på DN Debatt häromdagen kan sammanfattas så här:
Strömbäck representerar innehållsbranscherna. Det skriver till exempel HAX och är orolig att det ska gå DN-läsarna förbi. Det är nog viktigt att läsaren förstår att jag jobbar för Dataspelsbranschen och att Netopias sympatisörer är kreatörs- och producentorganisationer inom innehållsbranscherna. Men HAX får svårt att hitta den läsare som inte förstår det, det framgår ju i DN både av artikeln och i presentationen av mig. Dessutom står det ju klart och tydligt under ”Om Netopia” här på Netopia-webben. Hur mycket tydligare kan det bli?

För tydlighets skull är inte Netopia ett branschorgan som uttalar sig på medlemmars uppdrag. Sympatisörerna står bakom Netopias syfte som det formuleras i manifestet, åsikterna i den här bloggen och t ex DN Debatt är mina egna (även om jag är övertygad om att de i stort stämmer överens med sympatisörernas). Andreas Ekström, Karolina Lassbo, Shadi Bitar, Martin Gelin och alla andra skribenter står förstås för sina åsikter. Netopia består av många olika röster – kreatörer, entreprenörer, artister, författare, forskare, kanske till och med någon internetexpert! Personer som med intressanta insikter att dela med sig av i de här frågorna. Syftet är att bredda debatten genom att låta dessa röster komma fram.

7

Kommentarer

 1. Hejsan

  Läst din artikel nu och jag håller helt med att politikerna behöver skaffa sig en plan över hur och vad som ska göras för att internet ska komma till största nyaa för samhället. Större delen av politikerna har ingen insikt alls så därför väljer jag att rösta på Piratpartiet, det enda parti som seriöst funderar över sveriges och världens utveckling nu när internet har blivit del av den.

  Det är fullt rimligt att jämställa en demokratisk rättsstat med kinesisk diktatur när den demokratiska i hemlighet försöker införa flera av dom dumheter som pågår i diktaturen samtidigt som dom öppet kritiserar diktaturen.

  Artikeln i övrigt säger mig inte mycket utan verkar till stor del lida av samma problem som våra politker med velande och fina ord utan att komma fram till vad du egentligen vill säga. Samhället är redan på internet eller snarare internet är del av samhället. Hur det ska fortsättas utvecklas kommer säkert vara en viktigt fråga under 2010 om inte dom etablerade partierna ser till att begrava den så djupt dom kan för att slippa stå upp för sina värderingar på området. Utveckla gärna lite mer vad som ingår i det goda samhället.

  // Jimmy

 2. @Jimmy

  Jag håller med fullständigt om att det vore uppfriskande med lite klarspråk. Inte ett enda inlägg hittils på Netopia har ännu presenterat några konkreta förslag på vad man tycker det är som behövs ändras. Om man är för att ISP:er ska övervaka och/eller bli ansvariga för sina kunders trafik, om man tycker att människor ska kunna stängas av från Internet pga kopiering, om man vill att sajter på nätet ska kunna förhandscensureras så kan man väl stå för den åsikten.

  Ingen som skriver på Netopia verkar vilja någonting, förutom att Internet ska vara fritt, fantastiskt, öppet, välståndsskapande och så vidare. Internet är redan allt det där, så vad är det ni vill, alla debattörer på Netopia? Tala ur skägget!

 3. […] dag funderar Strömbäck vidare på frågan och konstaterar att hans Netopia inte är ett branschorgan och att de åsikter han […]

 4. Oooh, nice slide där! ”Innehållsbranscherna”. Wow. Jag tycker om det ordet, det är så allomfattande meningslöst att det inte är sant.

  Vadå innehåll? Jag erbjuder innehåll. Jag sprider innehåll till denna blogg nu. Är jag en del av innehållsbranscherna jag med?

 5. ”Netopia består av många olika röster – kreatörer, entreprenörer, artister, författare, forskare, kanske till och med någon internetexpert!”

  Tänka sig, jag är kreatör (i någon bemärkelse), entrepenör (har tex varit med att starta några företag), artist (även om just den delen vilar lite pga brist på tid just nu) och internetexpert (har jobbat på och med Internet sen -95) och jag har aldrig upplevt att jag inte fått komma till tals på nätet.

  Så vad menar ni när ni säger ”att låta dessa röster komma fram”? De rösterna har ju hörts i över 10 år på nätet, vari ligger problemet?

  • Det är klart att det inom dessa kategorier finns en massa olika synpunkter. Jag tycker att det har saknats ett forum för diskussion med samhällsperspektiv på internet. Det stora intresset för Netopia antyder att det ligger något i det.

   • ”Jag tycker att det har saknats ett forum för diskussion med samhällsperspektiv på internet.”

    Ursäkta? Det där låter som rena halmgubbeargumentet.

    Det stora intresset för Netopia beror nog inte på att ni på något sätt skulle vara först med att inse att det saknas ett samhällsperspektiv i diskussionerna om Internet. Det diskuterades redan lite smått på 90-talet så det är inte på något sätt nytt eller unikt.

Kommentera artikeln