Dagens ord: cyberdefaitism

Mycket läsvärt inlägg av Rasmus Fleischer apropå Morozov som även diskuterats här på Netopia. Fleischer påpekar att pessimism och optimism icke är varandras motsatser utan att det är defaitismen – uppgivenheten – som är optimismens motpol. Ordet ”cyberdefaitism” är därmed myntat. Fleischer avslutar med att efterlysa cyberpragmatism. Det vill jag instämma i: Netopias ärende är verkligen inte att bidra till uppgivenhet inför internet, tvärtom att med en nätoptimistisk grundsyn problematisera och nyansera diskussionen om den digitala utvecklingen. Olof Palme kallade politik ”det möjligas konst”. Sällan har väl det citatet passat bättre än som ledstjärna för diskussionen om digitala samhällsfrågor.

3

Kommentarer

 1. ..jag tänkte att Rasmus skulle vara med här, han tänker digitalt i motsatt till Pers ”vänners om” fortfarande är analoga i sin begreppsvärld varför ? en förklaring skulle kunna vara att de har en intjäningsmodell för ögonen, som är history
  Rasmus skulle inte du kunna reflektera lite över skillnader och likheter mellan Hans Pandeyas idé om att tjäna pengar på TPB och Sundes försök med Flattr, vi kanske kan lämna den ”konstanta” upph.rätten (analog) till en ”variabel” upph.rätt (digitalt)
  mvh

  • ja men då svarar jag mig själv och frågar om det finns ngn därute som kan resonera runt
   frågeställninen i mitt förra inlägg

   • Min känsla är att vi visst vill belöna duktiga utvecklare/artister. Fördelen med piratvärlden är att det är som ett gigantisk bibiotek. Men jag känner många som har gått från pirat-
    ..Här får man visst bara prata med sig själv
    Jag tar mig rätt och cterar John´s konstruktiva inlägg till Dan Hörnings´s debattinlägg.
    Ett av få inlägg där vi inte slår varandra i huvudet eller sparkar in öppna dörrar, det börjar bli tjatigt.
    ”spel på PC till legala konsolspel. T.ex webtjänsterna som erbjuder köp direkt online. Tricket är att vinna i lättheten. Vad TPB borde göra dock är att sätta upp en flattr-knapp på varje torrent som upphovsmannen kan registrera. Dvs upphovsmannen lägger upp torrenten, samt att man bjuder in upphovsmän att registera en flattr för existerande torrents. Eller så svamlar jag i nattmössan. Vad som är säkert är dock att piratvärlden just nu är det bästa alternativet för musik och film för oss i Sverige. Och ge dom bara chansen, så kommer många att donera för sina favorit-nedladdningar.”

    John hoppas du ursäktar
    mvh

Kommentera artikeln