Till Kulturskaparnas försvar: Nätoperatörerna blandar bort korten

Georgi Ganev, VD Bredbandsbolaget, visar i sin replik i SvD den 13/3 prov på fortsatt arrogans inför situationen för svenska kulturskapare. Han passar samtidigt på att avvisa Kulturskaparnas medverkan i debatten som ett slöseri med resurser. Det är hög tid att internetoperatörerna tar till sig av kritiken och börjar samarbeta för att skapa förutsättningar för en fungerande nätmarknad.

Som nätentreprenörer med digitala tjänster för distribution av film och böcker har vi god inblick i hur den svenska nätmarknaden fungerar och vilka förutsättningar som gäller. Den olagliga fildelningen har under en längre tid urholkat möjligheterna för kreatörer att få ersättning för sitt arbete och möjligheterna för oss att etablera lönsamma lagliga alternativ. Det är av central betydelse att samarbetet mellan nätmarknadens olika aktörer stärks och Kulturskaparnas kritik av internetoperatörernas ointresse och bristande ansvarstagande är högst relevant.

I sin replik ger Ganev en sällsynt uppvisning på temat ”vi gör vad vi kan, det är alla andra som är problemet”. Han lyfter fram att Bredbandsbolaget minsann stöttar populära tjänster såsom Spotify och Voddler, men är sedan snabb att anklaga andra distributörer av kultur för att vara stelbenta och snarare försöka förhindra än möjliggöra tjänsteutvecklingen. Sverige har exempelvis världens mest utvecklade nättjänster inom ljudböcker men som tyvärr inte är lönsamma p.g.a. den illegala nedladdning och  därför svårt att utveckla. Kulturskaparna beskylls för att lägga sina resurser på fel saker genom att delta i debatten och dagens nättjänster anklagas indirekt för att varken vara tillräckligt många eller tillräckligt attraktiva.

Problemet i dagsläget är dock inte att det saknas goda initiativ eller nya lagliga tjänster. Problemet är att dessa tjänster inte ges förutsättningar att växa och konkurrera på rättvisa villkor då internetoperatörerna indirekt håller de olagliga tjänsterna bakom ryggen och låter de fortsätta ostört.  Vi frågor oss därför; när ska internetoperatörerna sluta blanda bort korten i debatten och sluta hindra utvecklingen mot en fungerande legal marknad?

Shadi Bitar, grundare och vd Earbooks
Gerre Versteegh, grundare Film2home ordförande SOLV

Artikeln är ett inlägg apropå den debatt som Kulturskaparna startade på SvD Brännpunkt den 10 mars 2010.

9

Kommentarer

 1. Ni skyller eran egna misslyckade marknadsföring på internetleverantörerna. Fint. Har ni räknat på hur många kunder ni tappat genom att gå ut offentligt och stötta mediamaffian och dessa lagar som mycket få i Sverige ställer sig bakom?

  Genom att öppet ställa er på fel sida i detta krig mot fildelning som mediamaffiian har dragit igång får ni nog tyvärr räkna med färre kunder. Jag kommer i alla fall aldrig handla något av er av ren principsak.

 2. Suck. Det hela bottnar i vad man anser att en internetleverantörs uppgift är. Jag antar att ni vill att de ska ”samarbeta” på så sätt att de ska lämna ut användaruppgifter direkt ni kommer med ett skärmdump med ett ip-nummer misstänkt för fildelning. Tyvärr för er så vill varken deras kunder eller rättssamhället det, och det väger över ganska rejält.

  Eller har jag missuppfattat? I så fall, vad är det rent konkret ni vill att internetleverantörerna ska göra för att underlätta för er affärsmodell?

  Sen, fildelning urholkar inte möjligheterna för legala alternativ. Se bara på Spotify. I stort sett all musik finns tillgänglig via fildelning. Bara en bråkdel av detta utbud finns på Spotify, men tjänsten är så pass smart och smidig att jag och många med mig gladeligen betalar för den istället för att fildela musiken.

 3. ..”och börjar samarbeta för att skapa förutsättningar för en fungerande nätmarknad.”
  …”då internetoperatörerna indirekt håller de olagliga tjänsterna bakom ryggen och låter de fortsätta ostört.”
  Vad tror dom, ett mer intetsägande och arrogantare inlägg från två ”ickekulturskapare”
  var det länge sedan man läste.

  Googles antas lämna Kina, är tvingade att lämna ut sina kunders namn till kinesiska myndigheter, känns tongångarna igen?

 4. Som vanligt lyser alla konkreta förslag med sin frånvaro. Vad är det ni vill att internetoperatörerna ska göra? Övervaka sina kunders privata och förtroliga trafik? Censurera vissa webbplatser? Stänga av kunder från nätet om de misstänks för upphovsrättsintrång? Ansvara för sina kunders kommunikation?

  Hur svårt ska det vara att tala klarspråk? Om ni inte kan berätta vad det är för åtgärder ni anser saknas är det ju fullständigt omöjligt att föra en diskussion om saken!

 5. Håller med de övriga, har man upprepat A så här många gånger börjar det bli hög tid att säga B.

 6. Shadi Bitar, grundare och vd Earbooks samt Gerre Versteegh, grundare Film2home ordförande SOLV, visar i sin replik på Netopia den 29/3 prov på fortsatt arrogans inför situationen för svenska Internetoperatörer. De passar samtidigt på att avvisa ISP-ernas medverkan i debatten som ett seriöst infall. Det är hög tid att distributörerna tar till sig av kritiken och börjar samarbeta för att skapa förutsättningar för en fungerande nätmarknad.

  Som nätentreprenörer med digitala tjänster för distribution av film och böcker har vi god inblick i hur den svenska nätmarknaden fungerar och vilka förutsättningar som gäller. Den olagliga fildelningen har under en längre tid urholkat möjligheterna för ISP-er att få ersättning för sitt arbete och möjligheterna för oss att etablera lönsamma lagliga alternativ. Det är av central betydelse att samarbetet mellan nätmarknadens olika aktörer stärks och ISP-ernas kritik av kulturdistributörernas ointresse och bristande ansvarstagande är högst relevant.

  I sin replik ger Bitar och Versteegh en sällsynt uppvisning på temat ”vi gör vad vi kan, det är alla andra som är problemet”. De lyfter fram att kulturdistributörerna minsann stöttar populära tjänster såsom Spotify och Voddler, men är sedan snabb att anklaga andra distributörer av nättjänster för att vara stelbenta och snarare försöka förhindra än möjliggöra tjänsteutvecklingen. Sverige är exempelvis ett av världens mest utvecklade nationer inom nättjänster som bredband och fiber men som tyvärr inte är lönsamma p.g.a. den illegala nedladdning och därför svårt att utveckla. ISP-erna beskylls för att lägga sina resurser på fel saker genom att delta i debatten och dagens nättjänster anklagas indirekt för att varken vara tillräckligt många eller tillräckligt attraktiva.

  Problemet i dagsläget är dock inte att det saknas goda initiativ eller nya lagliga tjänster. Problemet är att dessa tjänster inte ges förutsättningar att växa och konkurrera på rättvisa villkor då kulturdistributörerna indirekt håller de olagliga tjänsterna bakom ryggen och låter de fortsätta ostört. Vi frågor oss därför; när ska kulturskaparna sluta blanda bort korten i debatten och sluta hindra utvecklingen mot en fungerande legal marknad?

  Anon A, grundare och vd Internet
  Banon B, grundare IRC ordförande NEET2home

 7. Lite mer seriöst kan man ju ge svar till varför det inte tidigare gått så bra för just Film2Home, samt lite annat lmgtfy.

  Kort artikel om branschen i allmänhet, med några intressanta inlägg
  http://www.dn.se/ekonomi/fiasko-for-hyrfilm-pa-natet-1.603767

  Artikel behandlande Film2Home, där Versteegh intervjuas kort
  http://www.realtid.se/ArticlePages/200801/22/20080122085206_Realtid263/20080122085206_Realtid263.dbp.asp

  Kortfattat om en del av problematiken vilket vi tagit upp här på Netopia tidigare, jag syftar på mervärdesstrategin såklart. Läser våra skribenter artiklarna och krönikorna på Netopia?
  https://www.flashback.org/t895639

  Kort om Film2Homes syn på sin egen verksamhet?
  http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:dDc3ai2udRsJ:www.film2home.se/se/press/pdf/fran_VHS_till_VoD.pdf+Gerre+Versteegh+Film2home&hl=sv&gl=se&pid=bl&srcid=ADGEESg_nMCx8eWCKw5Gy1XKymiGQPv9xNtJfAryZejwuCna7gyWuoAWiJjfY0rrLlDEQwt0JkkxqeAzVEd72bye0XWm9FKxNpQgxXigRdeRz_GDPQHEIzqf9_rB7tiZP6TfVwiE2F5U&sig=AHIEtbR61I_CCyHCebgDQFijV4PB6v4sBw

 8. Hej !

  Så länge som skribenterna Shadi Bitar och Gerre Versteegh har denna attityd mot sina kunder, kommer jag aldrig någonsin att använda dessa tjänster. Hur dum får man vara ? Göra sig ovän med typ 2 miljoner kunder som gillar Internet.

 9. Scary Devil Monastery

  Shadi och Gerre…dravelkvaliteten i ert inlägg håller sämre standard än de flesta forumtroll lyckas prestera.

  Pro primo: Det är inte upp till internetoperatörerna att öppna och läsa igenom sina kunders trafik. Den saken är ett direkt brott mot lagen om elektronisk kommunikation. Att sedan skälla ut dem för att de inte åtar sig grundlagsvidriga företeelser som dessutom medför straffsatser på uppemot fyra år är snarare höjden av arrogans.

  Pro sekundo: Ingen person kan skällas för att hålla en brottsling bakom ryggen genom att förvägra begå brott.

  Med förlov sagt tycker jag att ni borde ta er uppmaning till internetoperatörerna att begå brott mot hela sin kundkrets och vänligen dra dit pepparn växer.

  Den dagen ni har varit tillbaka på skolbänken och friskat upp er gymnasiekompetens i lag och rätt samt vad brevhemlighet betyder så tycker jag ni kan sätta er och komma med ett kreativt bidrag till de alternativ ni önskar se.

  Men då gärna ett som inte antyder att de som följer lag, grundlag, och EU-författning är ett gäng kriminella luspudlar för att de följer lagen.

Kommentera artikeln