Piratbyrån lägger ner

”Stängt för eftertanke” är budskapet som möter besökaren på www.piratbyran.org, piratrörelsens första organiserade form och initiativtagare till The Pirate Bay. Piratbyråns inflytande på den svenska debatten och fildelningsfenomenet har varit enormt, framförallt i mitten av 00-talet. Att man nu lägger ner är även det ett tecken i tiden, debatten har flyttats från för-eller-emot internet och för-eller-emot upphovsrätt. Idag diskuteras snarare lösningar som tar hänsyn både till rättighetssystemet och de tekniska förutsättningarna och där har inte Piratbyråns roll varit lika självklar. Den debatten är förstås mycket mer konstruktiv, även om den inte alltid är lika underhållande som piratretoriken.

”Stängt för eftertanke” – jag kan inte låta bli att undra vad de ägnade sig åt tidigare?

4

Kommentarer

 1. Scary Devil Monastery

  ””Stängt för eftertanke” – jag kan inte låta bli att undra vad de ägnade sig åt tidigare?”

  De ägnar sig, till skillnad ifrån upphovsrättsindustrin, förmodligen åt eftertanke.

  Piratbyrån var en tankesmedja som ägnade sig åt att spekulera i hur en framtid där fri kopiering av information var en allmän rättighet. Det behöver de inte fortsätta med då den saken i dag är ett faktum.

  Medlemmarna av Piratbyrån ägnar sig förmodligen åt eftertanke om nästa steg nu, när fenomenet fri kopiering i alla praktiska steg är ett faktum.

  Att du ser detta som ”konstruktivt” är oroväckande, inte för vår (piraternas) del, men din, Per. 8)

 2. Haters gonna hate.
  Dagen Netopia sadlar om för eftertanke kommer säkerligen byrån basha på precis samma sätt som Per nu.. vänta nu.. byrån finns ju inte längre.

  Anyway, något som Per inte missat men utelämnar är vad det blivit av byrån. Personer bakom byrån har sedan lång tid tillbaka gått vidare i nya projekt och huvudfrågorna är redan levererade och upphålls av andra.

  Till skillnad från konservativa media så vet bl.a. pirater att en lobbys död inte behöver vara något negativt för ”drabbade” lägret 😉

 3. Men herregud är du på riktigt? För-eller-emot internet är ju högaktuellt var har du varit senaste tiden? Dels med censur vilka vissa vill gå längre än Kina men i allra högsta grad även när det gäller upphovsrätt där det bl a finns hot om att stänga av _misstänkta_ piratkopierare utan rätt till rättegång, övervakning och spionage på alla internetanvändare för att ta någon stackars fildelare med den ”collateral damage” det för med sig samt få en husransakan bara för man vill dela med sig av Internet till sina grannar och besökare.

  Det är väldigt klart att det finns många som är rädda för Internet och dess möjligheter som att alla kan sprida sin information och få sin röst hörd, både upphovsrättsindustrin men även andra aktörer som är rädda för att dom inte har full kontroll på informationen.

  Men du har rätt i att Piratbyrån har spelat ut sin roll och det har den gjort för flera år sedan och ersatts med en mycket starkare piratrörelse som Piratpartiet och många oberonde bloggar osv, och till och med vissa individuella politiker från gammelpartierna har fattat det och bloggar om det.

 4. Piratbyrån har spelat ut sin roll. Den fria fildelningen är ett faktum och opinion behöver inte längre väckas i frågan. De som engagerade sig i byrån återfinns nu i nätverk som Telecomix, Juliagruppen, och Werebuild . Där driver de frågor som är viktiga i dag, nämligen att kämpa mot ökad övervakning, filtrering, censur och nedmontering av demokratiska grundbultar som brevhemlighet, meddelarskydd och informationsfrihet.

Kommentera artikeln