MUF: Teknisk utveckling hotar inte jobben

Jag som har lirat Commodore 64, minns en barndom då man var tvungen att vara hemma vid en speciell tid för att ta emot ett telefonsamtal och fogligt lärt mig av Windows 95 när det är dags att stänga av datorn. Som född på tidigt 80-tal tillhör jag en generation som upplevt världens största teknik- och rättviserevolution: digitaliseringen. Det finns inget att sakna i det förflutna och det finns så mycket att älska med ny teknologi och tekniska framsteg.

Tillåter man åtminstone ena foten att lätta lätt från marken och låter man fantasin flöda går det att föreställa sig en fantastisk framtid. Vi kommer kunna mätta magar, bota sjukdomar och besegra förtryckare och fanatiker. Vi kommer kunna uppleva, älska och leva mer. Vi kommer kunna leva i mänsklighetens bästa tid tack vare ny kunskap. För mig duger inget annat än det mest positiva av anslag när det kommer till Internet och digitaliseringens möjligheter.

Ett tag var jag orolig för att mitt parti skulle gräva ner sig i utvecklingens oundvikliga baksidor istället för att förälska sig i alla nya möjligheter. Efter en rejäl intern debatt är det min uppfattning att Moderaterna har kommit ut som det mest tekniktillvända och framtidsinriktade partiet.

En framtidsinriktad politik måste klara politikens huvuduppgifter: ta ansvar för statens ekonomi, skydda medborgarna från brott och skapa tillgänglighet och kvalitet i välfärden. Många väljare ställer sig givetvis frågan i vems händer de helst lägger sin framtid, ekonomin, tryggheten och omsorgen om mormor, är det Reinfeldt och Borg eller är det Sahlin och Ohly. Men bortom ledarskapsfrågan finns den viktigaste framtidsfrågan: Var ska de nya jobben komma ifrån och hur ska vi uppnå full sysselsättning?

Det är dags att på allvar bryta en fyrtio år lång föreställning om att teknologisk utveckling är ett hot mot jobben. Sedan den första roboten har diskussionen kretsat kring hur maskiner ersätter människor och hur arbetstillfällena blir färre. Det är dags att vända på begreppen och med människan som utgångspunkt tydliggöra en vision för ett samhälle där alla som vill och kan jobba också har ett jobb att gå till. Ett arbetstillfälle uppstår ju av att en människa är behövd av någon annan, men såväl maskiner som människor behöver andra människor och därmed bör vi se på teknikutvecklingen som en dubbel chans för jobben.

Det är inte teknologi, robotar och IT som hotar jobben, det är bristen på politisk förändringsvilja. År 2010 har vi fortfarande lärare som inte vill använda datorer i undervisningen, vi har regler för hur mobiltelefoner får beslagtas istället för hur de ska användas och vi undervisar i slöjd istället för programmering.

Vi har fortfarande ett skattesystem gjort för massproduktion av varor istället för småföretag som säljer tjänster. Bland världens högsta skatter kunde industrier klara sig som i en sluten värld kunde skala upp produktionen och därmed bära kostnaderna. Jobbskatteavdrag, sänkt bolagsskatt och RUT-avdrag är tre reformer som förbättrat Sverige men mycket kvarstår för att jobben ska bli fler.

För att uppnå full sysselsättning måste vi se alla människors vilja och förmåga att bidra. Låt oss för framtiden ännu mer ta fasta på människors behov av andra människor. Tjänsteekonomin är grön och kan växa sig mycket större. Till att börja med kan vi konstatera att många behöver hjälp med digitaliseringen och varför ska det vara avdragsgillt att någon dammar datorn eller TV:n, men högbeskattat när någon installerar dem? Ett utvidgat RUT-avdrag som omfattar IT- och tekniktjänster i hemmet skulle skapa många nya jobb.

För att bli ett föregångsland måste vi ta tillvara all den kompetens som finns hos 80- och 90-talister. Här har Moderaterna en rad reformer för att fler unga ska få jobb. Inför valet är det viktigt att fråga sig vilket samhällsproblem de tre vänsterpartierna tänker sig att lösa genom att göra det dubbelt så dyrt att anställa personer under 26 år. Den särskilda ungdomsskatten som Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänstern föreslår är ett hot mot ungas möjlighet till jobb och Sveriges framtid.

Niklas Wykman
Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

6

Kommentarer

 1. Moderaterna liksom övriga allianspartier tiger när det kommer till vad partierna gjort med internet-frågorna under sin mandatperiod. Kanske är det för att ni skäms över införandet av några av de vidrigaste lagar vi sett i modern tid. Lagar som FRA-lagen, en gigantisk övervakningslag utan dess like, IPRED-lagen som ger privata aktörer större befogenheter än polisen att utreda småbrott som 2 miljoner svenskar sysslar med och mycket få anser vara något problem. Ni vill införa datalagringsdirektivet, som kommer innebära att alla svenskar ständigt övervakas – var de befinner sig, vem de pratar med, vad som sägs, vilka websidor som besöks osv. Ni tar heller inte avstånd från ACTA och Swift.

  Det är dags att skilja på ord och verklighet. Ni pratar gott, men det är för att ni tiger i de verkliga frågorna. Jag kommer inte våga rösta på alliansen, eller vänstersoppan heller för den delen, så länge jag inte har ert förtroende när det kommer till alla dessa integritetsfrågor.

  Tyvärr gör ni ju inte mycket för att höja ert anseende i dessa frågor utan verkar hoppas på att ni ska kunna tiga ihjäl kritiken.

 2. Scary Devil Monastery

  Ärligt talat, Niklas…Man måste vara mycket starkmagad för att kunna hävda att M är ett internetvänligt parti. Med undantag för Mary X och Karl Sigfrid är ju hela erat parti bakåtsträvande anakronismer!

  Otroligt nog framstår Socialdemokraterna med Bodström som avantgardister och technogeeks jämfört med den hårda behandling ni gett internet som fenomen.

  IPRED, FRA, ACTA, Telekompaketet…det finns inte ett enda tillfälle där man diskuterat internet där inte just ditt eget kära moderparti varit framme med en knölpåk för att tukta och begränsa innovation och utveckling. Och den saken har du skrivit om själv, om du minns!

  Möjligen kan man hävda att ni sackar litet efter Batong-pehrson från förbudspartiet oliberalerna när det gäller takten som ni skär av och begränsar de tekniska landvinningarna.

  Att du helt plötsligt får för dig dela ut ovanligt härsket valfläsk som går stick i stäv mot dina tidigare uttalanden är inte en vinnande taktik.
  Skall vi citera?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/ipred/article3919653.ab?service=print
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2744982.ab

  Vad gäller FRA och IPRED räckte det tydligen med litet läppstick på grisen för att du skulle falla lydigt in i ledbandet igen. Faktum är att ingen regering i Sveriges historia har gjort så mycket för att skjuta personskyddet, integriteten och den moderna tekniken i sank som just det parti du företräder.

  Ärligt talat, jämfört med M och FP så framkallar tanken på att tvingas skeda med Ohly knappt ens ångest.
  Och då har det gått långt. Så med förlov, Niklas – valår må vara en sak, men undvik åtminstonde att ljuga offentligt. Sveriges politiska scen är tillräckligt skitindränkt som det är.

 3. Scary Devil Monastery

  Och ja just ja…vad hände egentligen med datalagringsdirektivet? Bodströms påfund förvisso, men ett ni helhjärtat stödjer.

  En regering som ser som en ofrånkomlig plikt att förvandla varje svensk medborgare med ekvivalenten av en elektronisk fotboja är kanske din definition av ”teknikbejakning”, eller hur skall vi tolka den saken…?

  Hellre en menlös stolle som Sahlin än en medeltida inkvisitor som Reinfeldt.

 4. Jag vill minnas att MUF tagit ställning för att legalisera icke-kommersiell fildelning. Gäller det ställningstagandet fortfarande?

  Hur är det med ert brinnande motstånd mot FRA? Mot IPRED? Satt på sparlåga under valåret?

 5. Scary Devil Monastery

  Mycket enkelt om man läser mellan raderna, misstänker jag. Riksfader Reinfeldt skiter blankt i vad MUF tycker. Och om han har tvingat Centern att svika sina valfrågor och kärnväljare till förmån för sin egen agenda så tror jag det står rätt klart hur mycket gehör MUF får för sina åsikter.

 6. Scary Devil Monastery

  Det blir samma som innan ”Sitt still i båten, vi förändrar inifrån” – Nästa generation kanske, men vågar man fråga varför man skall bry sig om idag att rösta på ett parti som kanske kommer sluta ha en vansinnig politik om tjugo år.

Kommentera artikeln