Vampyrsnusk, nu även fildelat

Årets tonårshit Twilight har väl ingen missat: vampyrer, varulvar, teen angst och pubertet i skön förening. Idag fick jag veta att det finns ett upphovsrättstema som jag vill dela med Netopias läsare, oavsett om ni läst böckerna eller sett filmerna. Stephenie Meyer har gett ut fyra romaner om Bella, Edward, Jasper och de andra. Men det finns en ofärdig femte bok – Midnight Sun – som berättar samma historia som den första boken, men ur vampyren Edwards perspektiv. Den läckte dock ut på nätet i en tidig version som författaren lånat ut för att få synpunkter. På sin hemsida beskriver Meyer händelsen och hur den fick henne att tappa lusten att skriva färdigt boken. Efter mycket vånda la hon själv ut det ofärdiga manuset på sin egen sida, för fansens skull, men det är oklart om den någonsin blir färdigskriven. Kan man säga att piraterna knäckte vampyrerna?

15

Kommentarer

 1. ”Piraterna”? Vad sjutton snackar du om? ”Piraterna” är ingen homogen grupp, var främsta mål är att ”knäcka” hårt arbetande skapare. Om denne Stephanie Meyer nu blivit knäckt, så beror det inte på några ”pirater”, utan på människans natur – viljan att dela med sig.

 2. Snarare är det väl personen som hon litade så pass mycket på att hon lämnade ut utkastet till honom/henne som har knäckt dem. Hon kanske borde revidera sin vänkrets. Sen så har jag mycket svårt att tro att eventuell försäljning skulle ha påverkats negativt om hon hade gjort klart boken i alla fall.

 3. Hade jag varit henne hade jag spunnit på läckaget och försökt göra nåt stort av det. Kanske en fan-portal där fans kan spinna vidare i godtyckliga riktningar eller som en följetong eller, tja… Finns ju hundra varianter på hur man kan spinna det här till sin egen fördel.

  Gödsla med PayPal-, Flattr-, Retweetknappar och annat gojs och det kommer gå från katastrof till succé. Men det är klart, om hon hellre vill vara offer så ska jag inte hindra henne, skyll dock inte på pirater för att hon är fast i historiska affärsmodeller.

 4. Q, det är inte här vi ska säga det… *studsar in hos stephanie*

 5. Förövrigt… ehm… 2008? 🙂

 6. …trevligt med nya skribenter.
  Värre krokodiltårar var det länge sedan man hörde, jag är 100 på att hon såg till att ett halvtaskigt manus blev ”utlagt” med hennes goda vilja. Jag tycker mig känna igen” Ngn lade ut det på internet utan vår vetskap” alltför väl, bättre reklam kan man nämligen inte tänka sig
  stay tuned, som Per säger

 7. […] webmastering, and I like the site, so I guess you’re doing a great job at it as well I read an article (swe) that linked to Midnightsun, and realised that I wasn’t in need to comment the article, I […]

 8. Detta är den verklighet som alla har att förhålla sig till: hyperdistribution. Om man inte vill att något ska spridas finns det endast en möjlighet: att behålla det helt för sig själv. Att blir upprörd eller ”knäckt” över detta gör varken till eller från. Men att använda denna nya sakernas ordning till sin fördel verkar förstås otroligt mycket klokare. Är det inte en otrolig välsignelse för en författare att det finns människor som är så intresserade av en arbete att de vill dela med sig av det i en sådan omfattning som i Stephanie Meyers fall?

 9. ”Kan man säga att piraterna knäckte vampyrerna?”

  Nej.

 10. För att utveckla, vad fan är en ”pirat” i dina ögon, Per? Roten till världens all ondska?
  Är den vännen som antagligen svek Meyer och lade ut texten på internet, eller är det alla hennes fans som antagligen lägger hals över huvud bara för att komma över något nytt från hennes penna? (Och som antagligen lägger massor av pengar på Twilight-dvds/posters/böcker/what-have-you).
  Visst förstår jag att det är trist att nåt halvfärdigt kommer ut, men att skylla det på sina fans är bara ynkligt.

 11. Scary Devil Monastery

  Ur en rent personlig synvinkel…vad som helst som ”knäcker” Twilight-fenomenet torde vara en välgärning. Tonårsangst illa paketerad i glitter och bling med en intetsägande och ytlig girl-next-door som protagonist och karaktärslösa ungflicksdrömmar i form av plastvarulvar och/eller vampyrer som backdrop finns det tusen och åter tusen exempel av bland den andra uselt skrivna fan-fiction man kan hitta på nätet.

  Enda skillnaden jag kan se från vilken dussinvampyrsnovell som helst är att historien omsorgsfullt sanerats för att varenda kontrovers skall vara bortplockad från början.

  Om Stephanie Meyers inte vill skriva klart boken så är det hennes eget val, naturligtvis, men vad tusan delade hon ut manuskriptet för innan det var färdigt? Den man får skylla på är den av hennes ”vänner” som bröt hennes förtroende och spolade ut alstret på nätet.

  Som jag säger till alla när den frågan kommer upp…släpp ingen personlig infotmation som du inte kan leva med fortsätter vara allmänt tillgänglig tjugo år efteråt. Och dela aldrig ut det du vill hålla hemligt.

  • Scary är en gammal kännare av Twilight förstår vi. Djupa kunskaper där 😛

   Samt; håller med.
   Hade någon brutit sig in på hennes lokala nät och olovligen handgripligen själv gjort en kopia, automatiskt eller manuellt, så hade man kanske lagt huvudet på sned och mumlat ömma ord å kulturskaparens sida.
   Nu delade hon för att få hjälp med manuset, men blev missnöjd över det ofrånkomliga resultatet, om vi ska försöka förstå historian rätt.
   Eget fel. Sig själv att skylla osv osv.

 12. Scary Devil Monastery

  Kalla mig gärna anakronistisk, men MINA vampyrer brinner i solljus, precis som Bram Stoker och myterna förordat! Och då har vi inte ens börjat kommentera den svagsinta hybriden av ”Sandra tantsnusk” som Mrs. Myers har presterat.

  Bravo åt henne att hon blir miljonär på smörjan. Det bekräftar visserligen min tes att ett varumärke går att tjäna pengar på, oavsett hur osannolikt enskild person tror att det går att tjäna pengar på ren skit.

  Jag får ta mitt eget råd, gråta en skvätt, och gilla läget. 🙁

 13. Scary Devil Monastery

  ”Sanerat tantsnusk” och inget annat skulle det naturligtvis vara.
  Ber om ursäkt, min HTC autocorrector är inte helt dresserad ännu…

Kommentera artikeln