Anna-Karin Hatt: Tryggheten på nätet är ett gemensamt ansvar

IT-minister Anna-Karin Hatt (c) inledde Internetdagarnas andra dag med ett anförande om sina visioner för IT-politiken. Hatt valde ett tydligt perspektiv på den enskilda medborgaren och talade om hur den digitala revolutionen ”kvantitativt lyfter människor i deras vardag”.

Hatt använde exempel som patienters möjlighet att välja läkarkontakter på nätet, hur elever med problem i skolan kan få nya pedagogiska stöd och hur maten på ålderdomshemmet kan bli bättre när man väljer via pekskärm. Den största applåden fick IT-ministern när hon lovade att försvara nätets öppenhet i internationella förhandlingar. Anna-Karin Hatt ville också vända på debatten om den digitala klyftan, det är inget problem att några går före, menar hon. Det skadar inte de s k digitala analfabeterna att andra skaffar ny teknik tidigt – dessa early adopters bekostar utvecklingen och gör de första misstagen, det vinner alla på i längden.

Netopia fick tillfälle att ställe en fråga från publiken:

Vad är samhällets roll när det gäller att värna den enskildes trygghet och rättigheter på nätet?

– Delat ansvar, för det första har vi var och en som individ ett ansvar för vad vi väljer att lämna ut om oss själva på nätet. Precis som vi skaffar hemförsäkring eller larm mot inbrottstjuvar måste vi fundera på hur vi värnar vår egen integritet. Ingen annan än vi själva kan bestämma hur mycket vi vill lämna ut, det kan aldrig staten bestämma. Det övervakningssamhället vill vi inte ha. Sen är det klart att det offentliga har ett ansvar, att bidra och ge de goda råd som vi vet fungerar. Post och Telestyrelsen gör ett sånt arbete till exempel nu när det gäller den aktuella frågan om hur osäkert det kan vara att koppla upp sig på öppna mobila nät. Då finns det tips och råd från det offentliga hur man kan agera som privatperson för att inte utsätta sig för den risken. Sen har vi offentliga aktörer som på olika sätt erbjuder mobila tjänster, till exempel, och där återstår ett arbete, jag tror att SJ till exempel måste fundera på hur man för sina resenärer kan erbjuda säkra mobila nät och där finns ett bra steg kvar att göra mot bakgrund av vad som skedde igår (nyheten om att Facebook-konton kan kapas, reds anm). Det är ett delat ansvar, både individen och det offentliga, och för den delen privata aktörer. I grunden är det ett ansvar för Facebook att se till att erbjuda sina konsumenter säkra lösningar, att man faktiskt kan skicka information fram och tillbaka mellan sig själva och Facebook. Det finns ju företag som har löst det och Facebook är uppenbarligen på väg att hitta lösningar och det är bara att hoppas att de gör det snabbt för det är många som använder den tekniken. På samma sätt behöver andra företag fundera på hur de kan erbjuda säkra lösningar som skyddar mot IT-brottslighet och -attacker.

Per Strömbäck
Redaktör Netopia

1

Kommentarer

  1. ..Per, det går lite trögt här på bloggen, ett tips; du kan lägga till en ytterligare organisation under ”kulturskaparna” här till höger; Ludvig Werner från IFPI och Alfons Karabuda har tillsammans brutit sig ut från ”kulturskaparna” och bildat ( med andra musikorg )ngt som heter ”musiksverige”.org, kanske IFPI lägger mer krut och resurser åt det hållet.
    Nu längtar jag efter en bitsk krönika från malmöpågen Ekström eller ngt från Waldemar som är värt att tänka på, kanske Rydell har ngt på hjärtat, Per överge inte alla oss som hållit bloggen vid liv. 😉

Kommentera artikeln