Autogenererad syndaflod av data

I väntan på att någon nytt ska komma fram i Assangegate (läs gärna Oisín Cantwells nyhetskrönika i dagens Aftonbladet så länge) grubblar jag lite över en annan sak. Googles VD Eric Schmidt berättade vid Techonomy-konferensen i augusti i år att vi skapar lika mycket data på två dagar som under hela mänsklighetens historia fram till 2003. Detta alltså en poäng om användarskapat innehåll som står för allt större del av materialet på nätet. Fascinerande, men jag tror nästa steg är innehåll skapat av maskiner. Inom dataspel är ”procedurally generated content” stort, istället för att rita spelvärldar för hand gör datorn det efter algoritmer. Maskinerna skapar materialet, inte människor. Men maskinerna läser och kommenterar också. Ibland dyker det upp autogenererade kommentarer t ex här på Netopia, det är skript som söker efter sin uppdragsgivares (t ex ett företag) nyckelord, publicerar länken på deras hemsida och skickar en pingback i form av kommentar hos källan. Maskiner som läser, publicerar och skriver kommentarer. Om det fenomenet utvecklas kan Schmidts iakttagelse om informationsproduktionens snöbollseffekt multipliceras hur många gånger som helst. I finansvärlden talar man om mikrosekundhandel, maskiner som utnyttjar minimala skillnader i kursen för aktier som handlas på flera börser samtidigt. Kan publiceringsbotarna bli lika snabba? Som i en mardröm på film ser jag framför mig hur kommentarsfälten världen över fylls i allt snabbare takt i en oändlig feedbackloop! Vad vill jag säga med det? Jo, att det är ju bra att det kommer en massa ny data. Men för att vi ska ha någon nytta av det krävs också ett kvalitetsmått och en massa filter. Annars dränks vi i ettor och nollor, ord och bokstäver, filmer, bilder och ljud, alltihop utan sammanhang och betydelse. Genererat av människor eller maskiner, vem vet? Spelar det någon roll? Discuss.

7

Kommentarer

 1. Ett steg för att motverka det är kanske att svara på direkta frågor i kommentarer, vilket DU bland annat är dålig på.

 2. Per Strömbäck

  Try me! Ställ en fråga.

  • Vilka konkreta åtgärder är det du vill se för att ”öka rättsamhällets närvaro på Internet”? Jag vet att du har teknisk förståelse och ber dig därför konkretisera dina förslag så långt som möjligt. Inga svepande ”teleoperatörerna måste ta sitt ansvar”, utan konkreta, tydliga förslag på vad det är du faktiskt vill se för åtgärder. Detta är 46:e gången jag frågar och jag hyser inget större hopp om att få något svar den här gången heller. Möjligen att ditt inbjudande ”Try me!” ger mig visst hopp 🙂

  • Jag ser också min chans här!
   Tycker du verkligen att en nedladdning av en film/låt för personligt bruk kan ses som en kommersiell verksamhet? En (eventuell) besparing = kommersiell verksamhet? I så fall, var går gränsen? Är det en kommersiell verksamhet att låna en utländsk bok på biblioteket? Att låna en skiva av en kompis? Att gå till en kompis och se en film som han har hyrt?

 3. Det blev en talande tystnad även i den här kommentarstråden.

 4. Jaha, så var det med intresset av debatt och att svara på frågor.

Kommentera artikeln