Fredspristagaren om internet

Idag tilldelas Liu Xiaobo Nobels fredspris. Han kan dock inte resa till Oslo och ta emot det eftersom han sitter i fängelse i Kina för ”uppvigling till omstörtande verksamhet”. I DN idag skriver han för första gången på svenska och texten handlar framförallt om hur internet tvingar diktaturen till öppenhetsreformer och ger hopp för demokrati och yttrandefrihet framöver. Internet som arena för frihetskampen är ett vanligt tema, här på Netopia och på annat håll. Allvaret i Liu Xiaobos öde och den oinskränkta makten hos den diktatur han utmanar gör att många av de frågor vi debatterar framstår som lite fåfänga. Liu Xiaobo påminner om vad verkligt förtryck innebär och varför vi ska värna om yttrandefriheten. Hoppas de firar honom ordentligt i Oslo ikväll.

(Texten finns endast i papperstidningen)

5

Kommentarer

 1. Per, fint att du tar upp fredspriset, de frågor vi diskuterar är inte fåfänga i jmförelse, kanske ”futtiga”, men någonstans måste vi ju börja.
  ”en fjärils vingslag i peking, kan orsaka en orkan hos oss”

 2. ”Allvaret i Liu Xiaobos öde och den oinskränkta makten hos den diktatur han utmanar gör att många av de frågor vi debatterar framstår som lite fåfänga.”

  Inte det minsta fåfänga faktiskt, eftersom det är exakt samma principer vi debatterar! Antingen har man yttrandefrihet eller så har man det inte. Antingen har man rätt till privat och förtrolig kommunikation eller så har man det inte. Antingen har man rätt att vara anonym eller så har man det inte. Antingen finns det bubärarimmunitet och meddelarskydd eller så finns det inte. Antingen så åtnjuter vi frihet från censur eller så gör vi det inte.

  Kina visar oss hur det går om dessa principer sätts ur spel. Men det betyder inte att det är ”fåfängt” att protestera när dessa principer börjar sättas ur spel i vårt förment demokratiska och öppna samhälle!

 3. Härligt Per! Då kanske du börjar inse att övervakning, blockering, avstängning från nätet och avskaffande av brevhemlighet/mere conduit inte är rätt väg att gå! Tänk om bredbandsleverantörerna i Kina var tvungna att ta ansvar för det Liu Xiaobo förmedlat och blev tvungna att stoppa det eftersom det garanterat anses som ”oönskat material” av de vid makten.

  • Per, förstår du nu vikten av ett fritt internet, som många här på din blogg framhärdar, det handlar inte om att ”ladda ner” eller ”gratis”.
   Jag vill tacka dig att du håller detta forum så öppet som du gör, jag saknar fortfarande Ludvig Werner (IFPI), Elisabet Widlund (musiksverige), Alfons Karabuda och Stefan Ahlenius (Kulturskaparna) de borde träda fram och stötta dig, i väntan på detta önskar jag dig en trevlig helg 🙂

Kommentera artikeln