Piratpartiet blev Junilistan – inte Miljöpartiet

Rick Falkvinge avgår som partiledare för Piratpartiet. Det kommer väl inte direkt som en chock efter höstens katastrofval där partiet bara fick några tusen röster mer än 2006 (då det var helt nystartat). Många profiler och färgstarka sympatisörer övergav partiet i somras i samband med barnporrsjälvmålet och i höstas efter valfloppen. Att piratrörelsen kollapsat har Netopia konstaterat tidigare, så Falkvinges avhopp är inget mer än ett efterskalv. Annat var det våren och sommaren 2009 (före The Pirate Bays sell-out!) när vinden i piratseglen var stark efter FRA-debatten, Ipred-lagen, domen mot The Pirate Bay och partiets popularitet toppade med 7,1% i EU-valet. I Almedalen samma år frågade en österrikisk journalist, uppriktigt nyfiket, varför de skickade Christian Engström till Bryssel och inte Falkvinge. Jag svarade att jag trodde att de ville ha sin bästa man i riksdagen. Nu meddelar Falkvinge att han ska ägna sig åt att sprida piratideologin i Europa och man kan inte låta bli att undra om han inte ångrar att han missade EU-parlamentsstolen (man kan inte heller låta bli att undra om inte de europeiska konferenser han tackat nej till hellre bjuder in den nya partiledaren, men det är en annan sak).
Det har ofta hävdats att Piratpartiet var nyttiga för debatten. Jag tycker tvärtom, partiet bidrog till att polarisera debatten och tog monopol på den viktiga integritetsfrågan. Det hade varit nyttigare med en diskussion där fler ideologiska verktyg hade kommit till användning, men som det blev tävlade övriga partier nästan om att vara mest lika piraterna i frågor om internet. Myten om det oreglerade nätets välsignelser basunerades flitigt ut bland kommentarsfält, bloggar, debattforum och även i redaktionella medier, men det uppskruvade tonläget gjorde att frågan om vilka egentliga intressen som tjänar på den verklighetsbeskrivningen aldrig blev ställd. Debattklimatet kring internet har förvisso mest av allt påverkats av reaktionerna på FRA-lagen och det var inte Piratpartiet som i första hand orkestrerade dem, snarare red man på den opinionsvågen. Med några års perspektiv är det lätt att konstatera att FRA-debatten har förstört mycket av idédebatten kring internet och satt Sverige på efterkälken jämfört med den europeiska och amerikanska diskussionen. Det är olyckligt, vi hade faktiskt chansen till idémässigt ledarskap, med förutsättningar som aktiva företag, hög teknisk nivå, bra infrastruktur, bred digital acceptans och så vidare. Nu hamnade Sverige istället i en intellektuell återvändsgränd som historien lär avfärda snarast som en lustig krumelur.
Anna Troberg tar alltså över ledarskapet för vad som återstår av partiet. Jag har träffat henne många gånger, ofta i debatt. Hon är bright, välformulerad och munter, mer resonerande än Falkvinge. Bra egenskaper för en politiker. Men det är inte mycket kvar av rörelsen hon ska leda. Piratpartiet jämförde sig gärna med Miljöpartiet för att bevisa att det går att starta nya politiska rörelser med nya utgångspunkter. Men det blev ett mandat i Bryssel som bäst. Mer som Junilistan, om någon minns dem. De fick 14,5% i EU-valet 2004.

26

Kommentarer

 1. Du är mest sorglig. Jag orkar inte ens ge dig ett seriöst svar på detta inlägg.

 2. ”Piratrörelsen”. Visst, vill man vara naiv och tro att det går att måla in allmänhetens rådande moraletik i samhället i ett sådant vagt begrepp så… Men då får man vara beredd på att inte tas på allvar, Per.

 3. ”Det är olyckligt, vi hade faktiskt chansen till idémässigt ledarskap, med förutsättningar som aktiva företag, hög teknisk nivå, bra infrastruktur, bred digital acceptans och så vidare. ”

  En massa floskler och tomma ord som vanligt. Jag frågar, för 50:e gången, vad är det konkret för åtgärder du vill se? Hur anser du att Internet behöver ”regleras”?

 4. Vill förresten påminna om hur du kaxigt svarade ”Try me! Ställ en fråga” för ett tag sedan när du fick kritik för att du inte svarade på direkta frågor i kommentarsfältet.

  Först skrev du kaxigt ”Try me!” och därefter kom, precis som alltid, ingenting… Ingenting alls…

  Jag har som sagt ställt samma fråga femtio gånger nu. Om du nu är intresserad av en diskussion i de här frågorna som du påstår (för du ljuger väl inte oss rätt upp i ansiktet?), när kommer svaret?

 5. ”Med några års perspektiv är det lätt att konstatera att FRA-debatten har förstört mycket av idédebatten kring internet och satt Sverige på efterkälken jämfört med den europeiska och amerikanska diskussionen.”

  Där man oftast, på fullt allvar, fortfarande jämför fildelning med stöld? Ja, jag förstår att du vill tillbaka dit.

  I övrigt var det ett skadeglatt, arrogant och riktigt otrevligt blogginlägg. Nej, jag röstade inte på piratpartiet. Jag ansåg att det fanns andra politiska diskussioner som vägde tyngde just då. Det innebär inte att jag slutat sympatisera.

  ”Myten om det oreglerade nätets välsignelser…”

  Ja, nu är det upp till dig att förklara hur nätet ska regleras och hur gemene man tjänar på detta. Du gör inte ens ett försök till att konkretisera det på något sätt. Kanske helt enkelt därför att det inte går att motivera på ett sånt sätt att andra än innehållsbranscherna tycker det är positivt?

 6. Tyna bort… säger mannen vars site skulle försvinna om den inte fick konstgjord andning av upphovsrättsindustrin… Undrar vem som tynar bort. Vilken rörelse tror du själv har mest supporters, piraterna eller anti-piraterna ? Det är ju bara att inse vad som är mest tillfredställande. En liknelse är att piraterna förespråkar fri sexualitet, ni upphovsrättskramare förespråkar avhållsamhet, vilket genom historien sällan har visat sig vara så tilltalande.

 7. Det är svårt att inte bli sporrad att arbeta hårdare för IFPI och STIMs undergång när man läser blog-inlägg som det här. Netopia är extremt polariserande. Jag kände mig rätt tolerant tills för bara ett par minuter sedan. Nu funderar jag redan på en elak uppfinning som jag hoppas kommer kosta dina uppdragsgivare miljoner.

 8. Per verkar helt ha försvunnit från kommentarsfälten och Netopia har sålunda blivit blott en megafon. Tråkigt, speciellt som Per tidigare åtminstone låtsats som han eftersträvat en diskussion.

 9. På vilket sätt ”förstörde FRA-debatten idédebatten kring internet och satte Sverige på efterkälken”?

  Utveckla gärna vad du menar med det.

  • Per Strömbäck

   Jag menar att de intensiva mailreaktionerna och högljudda tonläget skrämde bort många politiker från debatten. Det blev en fråga om ”för eller emot internet” och det var synd. Majoriteten politiker vill inte bli stämplade som bakåtsträvare och ser samtidigt sitt samhällsansvar, dvs kan inte verka för att avskaffa eller urholka upphovsrätten. FRA-debatten blev onödigt polariserad och det gjorde att många nyanserade eller tveksamma röster förblev tysta. Synd, för debatten hade mått bra av fler perspektiv. Läs gärna Torbjörn Nilssons De omänskliga (Weyler 2010), den har ett bra kapitel om detta!

   • Röstade man för FRA-lagen och IPRED har man ju tagit ett tydligt ställningstagande mot ett fritt internet, så det är ju inte så konstigt om man sen måste få ta den kritiken.

    Precis som du genom att driva denna lobbysida har tagit ställning att strida mot alla dina potentiella kunder bara för att de också fildelar.

    Tycker du det är rimligt att Copyswede vill ta ut hutlösa avgifter på hårddiskar bara för att de även kan användas för att lagra piratkopierade filer? Det är ett ypperligt exempel på galna förslag som tydligt tar ställning mot den moderna utvecklingen.

    Att folk högljutt protesterade är väl ett tecken på att lagarna inte var omtyckta – och att det för en gång skull faktiskt ledde till att väljarna tog kontakt med sina folkvalda. Hur många andra frågor leder till sådana reaktioner? Uppenbarligen införde regeringen ett antal lagar som folket inte uppskattade – och då är det ju positivt att kritik framförs.

   • ”Det blev en fråga om ”för eller emot internet” och det var synd. ”

    FRA-debatten handlade väl aldrig någonsin om ”för eller emot Internet”? Den handlade om för eller mot massavlyssning av all elektronisk kommunikation som passerar landets gränser. Den handlade om för eller mot rätten till privat och förtrolig kommunikation för den som inte är misstänkt för ett brott. Vad har det med ”för eller emot Internet” att göra? Vänligen förklara.

 10. Scary Devil Monastery

  Per, backning…”piratrörelsen” lever kvar precis som den alltid har gjort. Vad som eventuellt har försvunnit är alla chanser att finna en politisk lösning.

  Vilket lämnar din sida med ett guerillakrig där motståndarna är bättre beväpnade, fler i antal, och kämpar på hemmaplan. Inte i någon iteration av copyright-konflikten sedan Gutenberg uppfann tryckpressen har upphovsrättsmaximalisterna kammat hem en enda seger. Det kommer inte att ske den här gången heller.

  Så din tanke om att ”piratrörelsen” försvunnit påminner mer om när ”Baghdad Bob” stod och förkunnade Iraks seger över USA…

 11. Detta var nog det drygaste jag läst, förutom hos nejtillpirater…

  Varenda gång jag läser sådan retorik så bara förstärker det min ståndpunkt, och detta inlägget och dess skadeglädje och nytolkningar är något som ger en utmärkt bild av anti-piratrörelsen och dess företrädare. Något som t o m fick min mor att rösta på Piratpartiet.

  Jag kan fortfarande inte förstå mig på hur anti-pirater kan tänka i dessa banorna och lika benhårt gå fram med samma tröttsamma argument som redan stötts och blötts och begravts för länge sedan? Snälla Per, kan inte du förklara för oss för att vi ska förstå din ståndpunkt? Hur i hela friden är total övervakning av alla bra för OSS? Hur kommer det sig att oanständiga belopp är okej för en sketen film, när man i princip kan våldta en skolklass och komma undan billigare? Och hur kan medhjälp till uppmuntrande av copyright vara det absolut värsta bestraffade brottet i Sverige? Och angående det sistnämnda: tycker du verkligen det är rätt?

  Motivera, visa på WhatIsInItForMe, om du vill försöka påverka opinionen – för jag tror den största delen av dina läsare här på netopia är just pirater.

 12. […] This post was mentioned on Twitter by Pär Henriksson and Netopia.se. Netopia.se said: Netopia.se: Piratpartiet blev Junilistan – inte Miljöpartiet http://bit.ly/e6gq9p […]

 13. Åtta pirater kvar! (Förutsatt naturligtvis att de inte skriver under flera olika alias.) Jaja, även om det verkligen döljer sig en autentisk galenpanna bakom varje signatur kan vi nog leva med det.

  • Kul att du är kvar och vill diskutera konstruktivt, Ned

  • Åtta seriösa piratdebattörer och en oseriös från upphovsrättsindustrin. Speglar nog verkligheten rätt bra.

  • Jag tycker, helt allvarligt, att det är oerhört tråkigt att det inte finns någon (allra minst Per) som kan föra ett vettigt och underbyggt resonemang till stöd för den upphovsrättmaximalistiska ståndpunkten.

   Det här är en oerhört viktigt fråga för mig vilket för mig personligen innebär att jag vill ha min ståndpunkt utmanad, testad och bli tvungen att verkligen anstränga mig för att argumentera för mina åsikter och ställningstaganden. Men det finns inte ens någon som försöker argumentera för den upphovsrättsmaximalistiska sidan här på Netopia.

   Jag fortsätter kommentera inlägg här eftersom Pers lobbying inte ska få stå oemotsagd, men jag skulle verkligen (!) uppskatta om det var möjligt att lyfta den intellektuella nivån några snäpp! Snälla, kan inte någon på ”motståndarsidan” komma med något annat än skällsord, floskler och halmgubbar? Snälla?

   • ..Per, jag saknar också några av dina vänner här på bloggen, ex. Ludvig Werner (IFPI), Elisabet Widlund (musiksverige), Alfons Karabuda och Stefan Ahlenius (Kulturskaparna), Copyswede har ju en pressansvarig som heter Holmstrand, de borde träda fram och stötta dig eller åtminstone komma med ngt konstruktivt.

  • Eftersom min tidigare kommentar raderats här, så är det lite missvisande. Undrar då hur pass många som faktiskt lagts in men raderats.

  • Scary Devil Monastery

   Nej, Ned, tyvärr.

   Det finns fortfarande en och en halv miljon friska fildelare kvar i Sverige som inte verkar ha den minsta tanke på att ge upp sitt syndiga leverne. 15-20% av Svenska folket är nämligen inte ”åtta”. Även lilla PP har fortfarande runt 50000 medlemmar kvar trots allt.

   Och rekordet för bittorrent-protokollet slog just upp till ett hundra miljoner samtidigt inloggade. Så piratrörelsen lever kvar, var du lugn.

   • ah, men alla nedladdare är inte piratsympatisörer, eller har ens samma liberala filosofi som följer piratrörelsen. Likväl som att alla som inte röstade på piratpartiet är inte nödvändigtvis mot dem.

    • Fast alla som laddar ner olovligen är ju per definition ”Pirater”… Den viktiga poängen är, som jag ser det, att det enligt det allmänna rättsmedvetandet inte är något fel med privat och icke-kommersiell kopiering.

     Det är en liten, högljudd och ständigt allt mer marginaliserad klick som skriker om ”stöld” och vill ser övervakning, censur och avstängning av användare för att förhindra denna ”stöld”. Men sådana idéer är inte föränkrade hos befolkningen i allmänhet.

 14. Jag får väl den äran att fylla ut kommentarsfältet med den 20e kommentaren.

Kommentera artikeln