Skynet Becomes Self Aware

I Terminator 2 får vi veta bakgrunden till Arnolds mördarrobot och maskinernas krig mot människan. Det är det stora försvarsdatasystemet Skynet som vaknar till medvetande. ”Self-aware” är det engelska uttrycket, det är svårt att översätta men idén är att bli medveten om sin existens som subjekt. Skynet inser att människan är ett hot mot sin egen överlevnad och sätter igång att utrota alla. Det är förresten ett vanligt tema inom sci-fi-litteraturen, huvudroboten i Isaac Asimovs Jag, robot för ett liknande resonemang. Idén att en dator ska bli medveten om sitt varande bygger ofta på att uppnå en kritisk massa av kretsar. Den amerikanske futuristen Ray Kurzweil är en av Netopias favoritdårar, hans idé är att när datorn får lika många kretsar som den mänskliga hjärnan ska vi kunna flytta över vårt medvetande till maskinen och leva för evigt. Singulariteten kallar han den tidpunkten och det kommer att ske år 2045 (Kurzweil själv har fullt sjå att hålla sin köttsliga skepnad vid liv till dess!). Det här resonemanget fick en insändarskribent i Wired att utbrista ”Ray Kurzweil tror att en dator med tillräckligt många kretsar kan bli en hjärna. Tror han också att en stickningsmaskin som gör riktigt många vantar kommer att förvandlas till hans mormor?”

Jag stötte första gången på idén om att en kritisk massa av kretsar skänker medvetande i en novell av Arthur C Clarke, det var nog tjugo år sen jag läste den och har inte lyckats hitta den sen dess (om någon läsare vet vilken jag menar så blir jag väldigt glad för tips!), men i det fallet var det själva telefonnätet som när det kopplades samman över hela jorden nådde ”self-awareness”.

Det är dock tveksamt om någon av oss kommer att få veta hur det går med Kurzweils singularitet, enligt Terminator 2 vaknade Skynet igår (den 19 april 2011) och sätter igång att förgöra mänskligheten redan imorgon. Så ladda plasmageväret, skaffa rejält med färskvattendunkar till din bunker och träna din vakthund att avslöja mördarrobotar med människohud.

1

Kommentarer

  1. Scary Devil Monastery

    Tja, det Kurzweil missar är att den mänskliga hjärnan inte till fullo är digital. Det räcker helt enkelt inte med att skaffa tillräckligt många kretsar – de måste även vara kapabla till ambivalens.

    Det tillståndet hittar du inom den gryende kvantkretsforskningen. Men att skapa en dator baserat på logiken att varje krets kan ge svaret ”ja, nej, eller kanske” blir till att uppfinna datorn en gång till, inklusive infrastruktur och mjukvara.

    Just nu är vi i stadiet att vi inte ens har kommit så långt inom ”quantum computing” att vi kan bygga ekvivalenten till andra världskrigets ”Colossus” så att det där med att vi skulle ha en AI fram tills 2045 tvivlar jag starkt på. Släng på ett århundrade så kanske vi kommit dit.

    Likaså….Moore’s lag har börjat tappa styrfart. Vi har redan börjat slå emot den hårda fysiska gränsen för hur många kretsar vi kan montera och samköra på varje processor oavsett material och kylning – och den gränsen måste passeras först.

Kommentera artikeln