Frivillig överenskommelse bereder väg för laglig musik på nätet i USA

Amerikanska internetanvändare kommer att få en erinran om upphovsrättsintrång, så kallade ”Copyright Alerts”, som meddelar användaren om att deras IP-adress tycks användas för olaglig kopiering av innehåll. Det uppger berättar den amerikanska organisationen Center for Copyright Information.

Samma system används för varningar om kreditkortsbedrägerier. Den frivilliga överenskommelsen för att förhindra brott mot upphovsrätten på nätet har ingåtts av USA:s största internetoperatörer och film- och musikbranscherna.

Dessa “Copyright Alerts” är ett antal informationsbrev som innehåller information om upphovsrätten och dess betydelse för dem som skapar musik och film och för den amerikanska ekonomin.

– Många är inte medvetna om att upphovsrättsintrång riskerar jobbtillfällen – samt framtida produktion av filmer, TV-shower, musik och annat innehåll, säger Michael O’Leary på Motion Picture Association of America (MPAA).

Musiksverige menar att den frivilliga överenskommelsen mellan de amerikanska internetoperatörerna och film- och musikbranscherna är ett viktigt steg i rätt riktning.

”Vi ser det som en starkt positiv utveckling att de amerikanska internetoperatörerna nu frivilligt tar ansvar för förhindra upphovsrättsbrott och därmed säkrar en sund konkurrens på Internet”, uppger man på sin hemsida.

De vill även skynda på denna lösning i Sverige och organisationen säger att man kommer att bjuda in svenska internetoperatörer och politiker ”till samtal för att hitta lösningar och enas kring vägen framåt för sund marknad och laglig spridning av musik på nätet”.

Fotnot
Bakom den frivilliga överenskommelsen om ”Copyright Alerts” står teleoperatörerna AT&T, Cablevision, Comcast, Time Warner Cable och Verizon, medan film- och musikbranscherna representeras av MPAA, RIAA, IFTA och A2IM.