Video från seminariet om Ipred

Den 18 november anordnade Netopia, tillsammans med ett antal organisationer inom de kreativa näringarna, seminariet Ipred – Dags för nästa steg på Kulturhuset i Stockholm.

Seminariet anordnades mot bakgrund av  EU-domstolens generaladvokats förslag till dom gällande förhållandet mellan Ipred och Datalagringsdirektivet, vilket är en del av rättsprocessen kring det första svenska Ipred-fallet mellan fem ljudboksförlag och internetleverantören ePhone.

Seminariet inleddes av Peter Danowsky som  gjorde en genomgång och analys av yttrandet. Därefter följde en paneldiskussion ledd av Per Strömbäck, och där Peter DanowskyMagnus Nutell från Bonnier Audio och Caroline Fellbom Franke från Svenska Förläggareföreningen deltog. Från publiken deltog även bland andra Stefan Johansson från Justitiedepartementet och Patrik Hiselius från TeliaSonera i diskussionen.

Om du inte hade möjlighet att närvara vid seminariet så finns det nu möjlighet att se videon från seminariet nedan!

 

7

Kommentarer

 1. Björn Holmberg

  Den här filmen skulle kunnat heta: Klubben för inbördes beundran

 2. Björn Holmberg

  Smakfullt också av upphovsrättslobbyn att gång på gång likna sina problem med de hos våldtagna barn.

 3. Så underbart verklighetsfrämmande resonemang. Ett exempel ur högen: I Sverige har eboken en marknadsandel blygsamma på 1%. Det beror på piraterna. Typ bara. I USA har eboken en marknadsandel på 20%. Det beror på att Amazon har en grym teknisk lösning och framgångsrik marknadsföring. Möjligen stämmer det att ingen vågar satsa på eböcker i Sverige, men den effekten är i så fall rent psykologisk! Det finns ingen empiri som visar att privat fildelning inverkar negativt på möjligheten att tjäna pengar på eböcker. Däremot finns det många exempel på den direkta motsatsen. De vettskrämda förlagsmänniskorna i filmen behöver en coach eller en psykolog (samt lite information från forskningen om piratkopierinhens positiva effekter). Vad de inte behöver är mer bisarra repressiva lagar som skänker en falsk känsla av trygghet innan de vågar satsa på att ge folk bättre tjänster.

  • Och så Danowsky, förstås, som på fullt allvar verkar tro att upphovsrätt och ”intellektuell egendom” krävs för innovation och skapande. Vilket är världens ledande operativsystem, som dominerar i alla domäner förutom skrivbordsdatorer? Det är Linux. Linux är fritt och öppet och drivkrafterna bakom det är varken upphovsrätt eller ”intellektuell egendom”. Ändå existerar det. Helt omöjligt i Danowskys värld.

   Med en sådan dogmatisk syn och med sådana spektakulära skygglappar är det inte konstigt att se att man landar i rubbade slutsatser, som att brevhemlighet, meddelarsskydd och frihet från censur väger lätt i försvaret av den heliga upphovsrätten.

   Men det är inte desto mindre sorgligt att se. Verkligheten har överbevisat Danowsky hundra gånger om. Ändå är han helt fast i sina dogmer.

 4. Samtidigt som Rick Falkvinge hamnar på Foreign Policys lista över de 100 mest inflytelserika tänkarna i världen. Inga upphovsrättsmaximalister på den listan inte 🙂

 5. […] Läs mer» Dela: Generaladvokaten uttalar sig för Ipred. […]

 6. […] Läs mer» Taggar: Ipred, IT-politik, Upphovsrätt 0 Kommentarer 2011-11-17 […]

Kommentera artikeln