För drygt tre år sedan införde Sverige som ett av de sista länderna i Europa det omtalade Ipred-direktivet. Då var den stora frågan om lagen la tillräcklig vikt vid personlig integritet, men tre år senare kan vi konstatera att problemet var det motsatta: lagen kunde inte tillämpas på det sätt som lagstiftaren avsåg. För sedan dess har lagen varit i ett juridiskt limbo och hittills har ingen abonnents uppgifter lämnats ut till någon alls. Det första fallet gäller ljudböcker och det har alltså överklagats hela vägen till
Högsta Domstolen, som i sin tur skickade en juridisk teknikalitet vidare till EU-domstolen. I höstas kom ett svårtolkat förhandsbesked från EU:s generaladvokat, men idag blev det alltså ett tydligt svar från den ”riktiga” domstolen: Ipred-lagen gäller. Det var välkommet och viktigt, det visar att det är möjligt för rättighetsägare att få skydd av samhället. Det är en fundamental princip, alternativet är att acceptera att samhällets regler inte gäller på internet. Vinnarna är alla som jobbar med kultur men kanske allra främst publiken.

"Netopia har bytt språk till engelska och adress till www.netopia.eu"
Sverige var länge i världens blickfång när det gäller digitala frågor men på sen... »
20 april 2012
kl. 7:20
Som en del av ”publiken” betackar jag mig från denna typ av ”segrar”.
Det handlar inte om att ”regler inte gäller på internet”, det handlar om proportionalitet och rimliga gränser. Känns mer relevant att säga att lagarna inte gäller i verkligheten när t.ex 4% av alla bostadsinbrott klaras upp.
20 april 2012
kl. 7:23
Det sorgliga är att du förmodligen tror på det där själv. Vad som har hänt är att vi har tagit bort en dörr som tidigare ställts på glänt iom IPRED. Nu är det lagligen fritt för privata företag att få ut personlig information från andra företag. Vad är det nu som hindrar försäkringsbolag och arbetsgivare att begära ut t.ex. sjukjournaler? De förlorar ju pengar om försäkringstagarna blir sjuka!
Nej du Per, vinnarna är inte på något sätt publiken eller allmänheten. Vinnarna är möjligen förlagen, skivbolagen och filmbolagen. M.a.o den övervägande minoriteten av människor.
Per, vi vet alla att du inte svarar på något här men man kan ju inte låta bli att testa i alla fall: Nämn EN sak som är olaglig AFK men laglig på nätet.
20 april 2012
kl. 10:16
Per läs den här artikeln, så kanske du förstår vad Internet är för ngt;
svd.se/kultur/2012/04/19/levon-helm-i-the-band-dod/
..förutom en bra text, ett par låtexempel i videoform (fantastisk teknik), läs även kommentarerna, där människor kommer till tals, detta är ett av alla de tidsdokument som produceras och ederas på Internet, detta vill du i en förlängning förhindra kan man säga. Det kommer att bli det arv du lämnar efter till framtiden och till dina barn, jag blir riktigt ledsen av att läsa din text.
20 april 2012
kl. 11:21
Hur vinner publiken? Är det nu som alla fantastiska lagliga tjänster kommer dyka upp, menar du? Kul i så fall. Tyvärr tror jag inte på det. Inte du heller antagligen, eftersom du många gånger antytt att trafiken på internet kommer minska med hårdare lagstiftning.
20 april 2012
kl. 11:26
Tja, och med tanke på att ECJ även har uttalat sig om hur IPRED och DLD går ihop så blir den vinsten noll och intet.
Förutom att som vanligt tekniken redan har sprungit ifrån lagen. Den genomsnittlige fildelaren idag vet bättre än att tillhandahålla sin egen ip-adress på enkelt sätt.
20 april 2012
kl. 15:11
[…] upphovsrätten på nätet. ”Äntligen” deklamerar Film- och tv-branschens samarbetskommitté. ”Publiken är vinnare”, skriver Netopias och leverantörsföreningen Dataspelsbranschens talesperson.Men vad är det dessa […]
20 april 2012
kl. 19:08
Om problemet är att de gamla analoga lagarna inte fungerar med ny ditgital teknik, ändra på lagarna istället för att hitta på nya lagar för att skydda det gamla. Finns till exempel ingen anledning till att vissa branscher, och dess skapande individer, skall ha inkomstgaranti 75 år efter sin död, som exempel.