The Conference – bättre än Ted

Netopia har besökt The Conference i Malmö: det är ett slags mötesplats för nya medier, starkt besjälad av teknikoptimism. Vad kunde då vara mera självklart än att Wireds brittiske redaktör Ben Hammersley är huvudtalare. Han är bara ett exempel på det stora inslaget av utländska talare i programmet, mycket ambitiöst – The Conference sannolikt den svenska konferens som har flest utländska talare i förhållande till antalet deltagare. Idag har jag bland annat lärt mig om P2P-bilpooler och kenyanska mobiler med fyrdubbla SIM-kort.

Ted är en tydlig förebild för arrangören Media Evolution och det får mig att tänka på Rob Levines beskrivning av Ted vid hans Sverige-besök i somras: ”Ted is like ’I’m so smart, you’re so smart” enligt Levine en typisk västkust-inställning, i motsats till hans egen intellektuella New York-miljö där debatt och kritik är det viktiga, det är tillåtet – rentav respektfullt – att kritisera varandras åsikter. The Conferences format balanserar på den gränsen och flera av programpunkterna hade mått bra av att låta åsikter och perspektiv kollidera istället för att bekräfta varandra. Men heder till arrangörerna och inte minst moderatorn Johanna Koljonen som både släppte fram och ställde egna kritiska frågor till Hammersley, som i sitt (väldigt bra och roliga) brandtal beskrev åhörarna som en utvald skara med insikter och kunskap om digital teknik med potential att frälsa världen och därmed en skyldighet att sprida budskapet. Jag ställde frågan om det inte finns några förlorare på den digitala utvecklingen och Hammersley medgav att världen inte blir ett paradis ”bara för att alla är på Facebook”, men att kunskap om digitala medier kan bidra till förändring. Fint så, innehållet är mest bra, men halleluja-stämningen blir snabbt för mycket.

1

Kommentarer

  1. All utveckling har förlorare.
    De flesta som är förlorare i en utveckling är de som inte snabbt nog tar till sig utvecklingen och de som pga olika orsaker direkt eller indirekt motarbetar utvecklingen.
    Sen finns det naturligtvis de som inte ens förstår att det sker en utveckling utan kör vidare som om allt är som tidigare.

    Sen kan man diskutera huruvida all utveckling är av godo, men det är en annan fråga.

Kommentera artikeln