E-boken och e-biblioteket

Med några dagars perspektiv på Bokmässan kan jag konstatera att intresset för e-boken växer och frågorna diskuteras mer intensivt än tidigare. Det är bra, bokbranschen har fortfarande chansen att ta sig igenom digitaliseringen bättre än några av de andra innehållsbranscherna, med bibehållet värde på innehållet. En viktig fråga är förstås den om e-boksläsare (läsplattor), utan tillräckligt stor publik med tillgång till tekniken kan e-boken inte lyfta. Det är möjligen detta biblioteken syftar på när de säger att e-bokslån kan hjälpa förlagen att utveckla e-boksmarknaden (mer om det strax). Men på de s k mogna e-boksmarknaderna, USA och Storbritannien, är det Amazon som har byggt upp marknaden med subventionerade läsplattor. Den kommersiella logiken bakom det är förstås att man sen kunnat göra vinst på att sälja själva innehållet, samma affärsidé som t ex tv-spelskonsolerna. Den stora frågan är förstås när Amazon kommer till Sverige. Tidigare har förlagen svarat att Sverige är ett för litet språk, men när nu både Netflix och HBO öppnar nättjänster för den svenska publiken så finns det anledning att se över den bedömningen. Vem blir första svenska aktör att samarbeta med Amazon?

E-boksmomsen är en annan central fråga, den är som bekant 25% – att jämföra med 6% för tryckta böcker. Det råder stor politisk enighet om att det bör vara samma momssats, men än så länge har det fastnat i EU-maskineriet. En rimlig fråga är förstås var gränsen för en bok går, vad är skillnaden på strömmade ljudböcker och podcasts? Eller interaktiva barnböcker och appar? Kanske är det den frågan som sysselsätter EU-tjänstemännen. Netopia är hur som helst övertygat om att de har löst svårare gränsdragningsproblem förut.

Och så var det det här med e-bokslånen. Biblioteken vill ha ett abonnemang där de kan ”välja fritt” vilka böcker de ska låna ut och betala en klumpsumma. Förlagen menar att oinskränkt utlåning tar bort förutsättningarna för den växande kommersiella e-boksmarknaden. Jag ställde frågan om vad för slags kompromiss som är tänkbar till Niclas Lindberg, Biblioteksföreningens generalsekreterare, men han svarade att han inte ser någon motsättning mellan skapande och spridning. Det är ju intressant, för jag tycker att just frågan om e-bokslånen är det perfekta exemplet på hur den obegränsade spridning som de digitala kanalerna erbjuder står i motsats till den exklusivitet som gör det möjligt att ta betalt för material och därmed att finansiera skapandet. Mitt förslag är den s k brittiska modellen, där biblioteken lånar ut e-böcker utan karens, men inte via sin hemsida utan låntagarna måste komma till själva biblioteket rent fysiskt. Det är förstås en begränsning av den digitala potentialen, men det var just det som var syftet. Och så får det fördelen att bibliotekarierna får ett möte med publiken och kan sprida sin kunskap om fler böcker som den kan tänkas vara intresserad av. Men det är ju bara min egen fundering, parterna är det som avgör den här saken.

Något ord också om Litteraturutredningen som presenterades på Bokmässan. Den bekymrar sig över det minskande läsandet bland barn och unga. Jag jobbar ju mycket med dataspel och kan inte låta bli att leka med tanken på om en offentlig utredning uttryckte samma bekymmer kring ungdomars spelande. Den stora frågan är förstås om läsandet minskar, det troliga är att läsandet ökar men bokläsandet minskar. Det är inte samma sak.

13

Kommentarer

 1. ”Det är ju intressant, för jag tycker att just frågan om e-bokslånen är det perfekta exemplet på hur den obegränsade spridning som de digitala kanalerna erbjuder står i motsats till den exklusivitet som gör det möjligt att ta betalt för material och därmed att finansiera skapandet.”

  Jo, du tycker det och det är just det som är problemet. All empiri visar ju nämligen på det motsatta förhållandet: ju mer spridning, desto större intäkter. Märkligt att upphovsrättsindustrin vägrar släppa sargen när all forskning och all erfarenhet visar att spridning är positivt.

  Det blir inte bra när man bara tycker och tror saker, Per. Att du tror att spridning är bad business gör det inte sant.

 2. Per Strömbäck

  Tack, Martin – men det är inte som du säger. Empirin stöder min ståndpunkt, se t ex: http://www.futureofcopyright.com/home/blog-post/2012/09/18/study-reveals-harmful-effects-of-piracy-on-sales-of-media-products.html

  • Från din länk, Per:

   ”All in all, it’s hard to draw firm conclusions about the relationship between piracy and the sales media products. The papers described in the study of Smith and Telang span a variety of methods, time periods and contexts. Still, the overall line is that piracy influences the sales of media products in a negative way”

   Detta är din sidas sätt att tolka, först så talar vi om att det egentligen inte går att göra några ordentliga tolkningar på grund av att studierna spretar åt olika håll. Sen dras en konkret slutsatts av detta att, på det hela taget så ÄR piratiserande hämmande för försäljningen.

   Detta betyder att hur mycket man än säljer så skulle man sälja ännu mer om ingen piratade, vilket är BS. Ingen kan dra sådana slutsatser.

  • Studien fokuserar helt och hållet på de gamla strukturerna med mellanhänder och exemplarframställning. Otroligt talande att fokus ligger på försäljningar av cd-skivor och DVD-skivor! Helt fascinerande. Och inte när det gäller något så bisarrt gammalmodigt som cd-försäljning kan man inte se några negativa effekter av ”piracy”.

   Snacka om att industrin är fast i gamla idéer. Som en motvikt, se: http://torrentfreak.com/its-time-to-debunk-the-myth-that-copyright-is-needed-to-make-money-or-that-it-even-makes-money-121007/

   • Oj vad fingrarna slinter ibland:

    Och inte ens när det gäller något så bisarrt gammalmodigt som cd-försäljning kan man inte se några tydliga negativa effekter av ”piracy”.

  • Scary Devil Monastery

   Samma studie kommer även fram till att vinyl och bandkassettsförsäljning entydigt har sett bättre dagar.

   Mer fullständiga marknadsstudier talar ett annat språk, särskilt när man tittar på hur underhållningsbranschen som helhet ökar lavinartat år efter år efter år.

   Tyvärr, Per, så fungerar det inte så vare sig i verkliga livet eller i teorin att man framgångsrikt kan hävda att 2+x = 100 om man med facit i hand VET att X =5.

 3. Vad gäller e-böcker så måste prisbilden pressas för elektroniska kopior. Så som det är idag så är e-böcker i många fall lika dyra eller dyrare än inbundna motsvarigheter. Stort hot mot bokhandlare, som istället får specialisera sig – alternativt erbjuda elektroniska kopior på plats.
  Själv kommer jag ihåg den gamla goda tiden när man gick till biblioteket i jakt på en bok, bara för att få reda på att den är utlånad efter mycket letande i rullorna, eller helt enkelt kasserats, stulits eller klottrats i av andra läsare. Så bör det ju inte vara med digitala kopior. Vad biblioteken borde hålla med är oförhindrad nedladdning av open source, out of print och public domain böcker. För utlåning av annat digitalt material kanske det är rimligt med en tidsbegränsning – efter det får man ladda ner en ny kopia, eller alternativt köpa/låsa upp boken för rimlig penning – som med programvara.
  Jag menar, det är ju inte som att man ska behöva gå tillbaka och lämna igen en digital kopia.
  Något som är fullständigt orimligt är dock förlagens avgift för utlåning av digitalt material. Fördelarna framför fysiska böcker (som faktiskt kan stjälas) är ju också oerhört större.

 4. En stor undersökning från det oberoende källa affilierad med Columbia University visar att fildelare lägger 30% mer än genomsnittet på kultur. Däremot kan man nog gissa att de inte köper alltför många cd-skivor 🙂

 5. …det kändes skönt att höra Lessig tala från internetdagarna, hans namn o åsikter har missbrukats.
  http://www.idg.se/2.1085/1.472950/fildelning-kommer-alltid-att-finnas
  Däremot kändes det skämmigt och se Per sälja in Volantes bok, det hörde inte hemma där. Kanske är det slut med att ”bjuda in” Netopia till liknande evenemang i framtiden. ”it´s all over now baby blue”, precis som Netopiabloggen.

  • Menar du Myten Om Internet. Jag har läst den. Pers kapitel är en härdsmälta då han försöker lösa sin kognitiva dissonans. Mycket underhållande.

  • Jag försökte hitta boken som torrent för att kika lite på den innan eventuellt köp. Kunde inte hitta den, vilket säger mig att den inte är speciellt läsvärd. Om ingen tycker den är värd att dela med sig av, då är den sannolikt inte värd att läsa…

 6. …Per din gamla lobbyist, grattis till nomineringen, jag håller tummarna 😀

 7. Second that, Kjell.
  Per är ju arketypen för en lobbyist så han borde kunna vinna med hästlängder…;-)

Kommentera artikeln