Dagens ord: cyberantagonism

… eller okej, fredagens ord. För den som eventuellt missat:

http://www.dn.se/opinion/debatt/sverige-maste-lara-sig-hantera-cyberattackerna-1.1039791

Roland Heickerö och Jerker Hellström på försvarets forskningsinstitut FOI skrev i fredags på DN Debatt om hur cyberattacker är en allt större del av hotbilden, inte minst i Kina mot bakgrund av attackerna mot Google den senaste tiden. Heickerö och Hellström menar hoten måste tas på allvar och att Sverige behöver ett cyberförsvar. Ännu ett exempel på hur internet påverkar alla delar av samhället och kräver politisk medvetenhet.

På tal om: Ordet cyberrymd gjordes för övrigt känt för en bredare krets av William Gibson i romanen Neuromancer 1984 och hans vision av internet är en viktig inspirationskälla för utvecklingen sedan dess. Men Neuromancer är en dystopisk actionroman och huvudpersonerna Cases och Mollys omtumlande alice-i-underlandet-resa genom cyberspace på jakt efter en hårddisk dit en legendarisk hackers hjärna överförts känns rätt långt från internets vardag 25 år senare med Försäkringskassans elektroniska blanketter och små presenter på Facebook. Framtiden var bättre förr!

0

Kommentarer

Kommentera artikeln