Dubbel ironi i Strasbourg

På väg hem från Strasbourg där jag presenterade antologin Gratis? Om kvalitet, pengar och skapandets villkor som jag är redaktör för. Boken kom ut i september förra året och fick ett översvallande mottagande ibland kritikerna (nästan för positivt, jag hade gärna sett lite mer kritiska synpunkter). Nu var det alltså dags för EU att få del av alla dessa kloka ord och jag var inbjuden tillsammans med sångaren Martin Rolinski (som har ett kapitel i boken) att berätta för svenska ledamöter och tjänstemän. Det var mycket lyckat, fem av de svenska ledamöterna kom till seminariet (ovanligt många, sägs det) och därutöver flera tjänstemän, bl a två från EU-biblioteket. Dessutom i konkurrens med den spännande SWIFT-debatten i plenisalen intill.

Besöket i Strasbourg bjöd också på en del humor: mitt i maktens absoluta centrum kämpade jag förgäves med att få tag på en fungerande uppkoppling. Wlan tar man ju nästan för givet idag och det fanns faktiskt ett men det var tydligen förbehållet parlamentarikerna. 3G fick jag inte heller att funka. Ironin var att jag gjorde alla dessa ansträngningar för att kunna svara på några svenska bloggares inlägg om Netopia! Den svenska bloggosfärens inflytande når bokstavligen hela vägen in i EU-parlamentets korridorer.

Den andra ironin var att hotellet jag bodde på var en gammal isfabrik – vad är oddsen för det? Rolinski missade inte kopplingen till den gamla klyschan om att skivbolagen eller innehållsbranscherna är som isförsäljare efter kylskåpens intåg. Är jag yrkesskadad eller finns det en tanke bakom det här? The Matrix? Har ”singulariteten” redan inträffat och är våra medvetanden del av en virtuell värld som styrs av en superdator som vaknat och tagit över? Tur att det är en dator med humor i så fall!

1

Kommentarer

  1. […] end of 2009. It was praised by an unanimous group of critics. The editor, Per Strömbäck was recently invited to Strasbourg together with singer Martin Rollinski (who has written one of […]

Kommentera artikeln