Omvärlden upptäcker Netopia

Nu har omvärlden har börjat hitta till Netopia, jag har börjat få mail från läsare. Kul! Inte oväntat är några piratbloggare tidigt ute att kommentera, på Piratpartiets Anna Trobergs blogg finns en intressant diskussion:

http://www.annatroberg.com/2010/02/09/natet-har-akt-pa-en-riktig-trojan

Troberg skriver att hon uppskattar flera av utgångspunkterna, men när hon ser vilka sympatisörerna är dömer hon ut Netopia som ”creepy” och ”en trojansk häst”. Tråkigt om listan på sympatisörer blir ett rött skynke i vägen för en konstruktiv diskussion, även om jag inte är förvånad: Anna Troberg och jag har mycket sällan hittat någon gemensam uppfattning. Min ambition med Netopia är inte att gräla med pirater, det har vi gjort till leda och det saknas inte arenor för det. Ur min synpunkt är striderna om innehåll, upphovsrätt och piratdistribution bara en försmak av kommande debatter om makten över nätet, långt bortom musik och dataspel. Varför blir Troberg så provocerad av det? Det är nästan så man tror att hon vill ha internet för sig själv. ”Trojansk häst” förresten, Troberg skriver att den har ett ruttet inre men den verkliga trojanska hästen var ju full av Odysseus stolta krigare. Ingen dålig metafor för Netopia!

För övrigt tycker jag att Anna Troberg kommer snett i sin maktanalys, men det ämnet ber jag att få återkomma till.

8

Kommentarer

 1. […] Strömbäck ställer sig frågande till att jag anser att det finns all anledning att vara skeptisk till Netopia med tanke på att sajten backas upp av upphovsmaffians grädda. Men det handlar om trovärdighet. Hur i hela friden ska jag eller någon annan kunna tro på att det verkligen finns en vilja att ha en konstruktiv diskussion, när samma organisationer som står bakom Netopia också ställer sig bakom den ena polisrazzian efter den andra? Det är lite som att rulla in till ett fredssamtal i en stridsvagn. Det rimmar helt enkelt illa och den naturliga följden är att man förlorar trovärdighet. […]

 2. Jag måste erkänna att jag ser oerhört mycket fram emot att få se er lägga ut texten kring dessa ämnen. Det ligger i allas intressen att få till någon slags arkimedisk punkt att utgå från i diskussionen; det krävs ju som bekant att de inblandade är överens om exakt vad det är de inte är överens om innan en konstruktiv debatt i ämnet kan uppstå.

  Så – ge järnet! Lägg gärna in källhänvisningar och dylikt, så att det blir lättare att läsa in sig i ämnet. 😉

 3. Naturligtvis vill vi internet för oss själva, förvånar det dig Per? Som jag skrev för några månader sedan på min blogg:

  ”För ungefär femhundra år sedan, och ett par sekel framöver, “upptäckte” europeerna nya kontinenter, och mutade genast in dem — fullständigt obekymrade om att där redan bodde en massa medmänniskor sedan urminnes tider. De första upptäckarna följdes snart av politiker och präster, som prackade på urinnevånarna våra värderingar och regler, och på den vägen är det mestadels än idag.

  Låt oss nu tänka på internet, speciellt då WWW, den nya jungfrueliga “kontinenten”. De första upptäckarna på 1990-talet följdes snart av politiker och präster (AKA moralister) även där. Och kort därefter följde månglarna. Alla dessa ville behandla internet på samma sätt som vi behandlade alla “våra” nya kontinenter förra årtusendet. Lagar och regleringar, moraliska regler och speciella rättigheter för månglarna har varit det allenarådande mottot sedan dess.

  Men nu börjar vi nybyggare att protestera. Ge fan i vår kontinent, vi behöver er inte, alla ni fariséer. Vi vill ha kvar vår allmänning utan att ni skall ha någonting att säga till om. Håll er till era redan stulna landamären och håll era tassar borta från vårt nya Shangri-La!”

  • Bra kommentar för den visar så tydligt hur våra åsikter går isär. Nej, internet är ingen ny kontinent utan en högst integrerad del av vårt samhälle. Jag administrerar mina barns dagiskö via ett verktyg på kommunens hemsida, men själva dagiset består i högsta grad av atomer och inte bitar. Larry Lessig beskriver i Code att på nätet fungerar koden som lag. Därför måste samhället vara närvarande i kodproduktionen, men de som skriver koden har i stor utsträckning odlat en ideologi som liknar den du beskriver där det vanliga samhällets regler inte gäller, särskilt inte när det gäller innehåll. Det tycker jag är dåligt, därför vill jag få till en diskussion om alternativ och därför finns Netopia. Lessig igen – denne kloke professor – sa vid sitt stockholmsbesök i höstas att nya förutsättningar kan kräva radikalt annorlunda åtgärder för samma syfte. Jag tolkar det som att samhället inte kan ha samma regler på nätet som utanför, utan andra med motsvarande syften. Det är väl inte så konstigt?

 4. ”…Odysseus fiktiva och romantiserade stolta krigare.” ska det vara.

 5. ”det har vi gjort till leda”
  Vilka är VI ?

  Netopia är ju rätt creepy. Att på en site sponsrad av upphovsrättsindustrin driva kampanj mot anonymitet och verka för ökad statlig kontroll är ju creepy och rent ut sagt vedervärdigt.

  • ”Vi” är piraterna och jag (samt ett antal andra som kritiserat piratrörelsen). Googla så hittar du massor av exempel på såna diskussioner! Tråkigt att du tycker Netopia är creepy, men jag kan inte göra mer än att försöka föra en konstruktiv diskussion och vara tydlig med mina ståndpunkter och motiv.

Kommentera artikeln