Mer kommentarer på DN Debatt

Jag fortsätter att sammanfatta reaktionerna på min artikel på DN Debatt, här är nummer tre:

Strömbäck är ingen internetexpert
Medger att jag log när jag läste att DN Debatt förärat mig det epitetet. Annoyances 24×7 är en av de bloggare som retar sig på ordet. Inte så mycket att diskutera, jag själv kallar mig inte internetexpert. Men det är talande att titeln är så provocerande, jag tror att förklaringen är att det finns en attityd, hos Annoyances 24×7 och många andra, att endast den som ”förstår” internet är värd att lyssna på, och man bevisar att man ”förstår” genom att dela uppfattningen att samhället inte kan påverka internetutvecklingen och därför måste avstå alla sådana försök (exakt hur den uttrycks kan variera, en del säger helt enkelt ”piratkopieringen går inte att stoppa”, se t ex kommentar på mitt förra blogginlägg från signaturen Schkeptiska jag här intill). Det är ett cirkelresonemang, exkluderande och rentav fundamentalistiskt. Jag tycker att det finns rätt mycket som är korkat hos piratrörelsen, men det här resonemanget är nog i en klass för sig. Författaren Anders Rydell (bl a Piraterna – de svenska fildelarna som plundrade Hollywood och ett kapitel i antologin ”Gratis?”) har skrivit belysande om ”förståelsen” på Aftonbladet Kultur.

En variant på samma resonemang är alla de kommentarer som gör gällande att jag är lobbyist, lakej och/eller köpt av industrin. Som om det inte vore tänkbart att någon kan ha en annan åsikt utan att vara mutad.

7

Kommentarer

 1. Jag tycker att du saknar all trovärdighet i debatten tills du har besvarat frågan om hur man ska stoppa spridningen av upphovsrättskyddade filer med privat kommunikation.

  • Bra och viktig diskussion, men det är inte rättvist att kräva att jag ska ha alla svaren bara för att jag påpekar problemet – det är rent av en variant på cirkelresonemaget jag beskriver ovan. Se i övrigt mitt svar på din kommentar på tidigare blogginlägg på samma tema.

   • Förvisso, men det är inte heller rätt att med som du beskriver det använda trubbiga verktyg. Den största anledningen till det spott och spe som mediaindustrin får dras med har du om du tittar på industrins beteende mot artister och kreatörer genom tiderna och framför allt deras agerande mot sina kunder under och efter tiden för Napster.Jag tror inte särskilt mycket på slumpen och det är väldigt intressant att se graferna för napsters popularitet och skivförsäljningen fram till domen mot napster.

    Ett annat exempell på hur media industrin föraktar sina kunder är dessa ständigt återkommande ”DU ÄR EN TJUV!” i början på varje köpt film. Ett fenomen som man ironiskt nog slipper om man laddar ned filmen istället.
    När det gäller spel, som ju du borde kunna en del om, så har du viruset Star force och andra liknande fulhack som på ett effektivt sätt hindrar människor från att spela sina köpta spel medans de nedladdade ofta fungerar perfekt.

    Lösningen är ruskigt enkel egentligen. Gör inte kunderna till fiender och hindra inte kunderna från att ta del av och utnyttja materialet de betalat för och för sutton, låt bli att stämma dem!

    • Per Strömbäck

     Det dåliga ryktet som ffa skivbolagen har är grundmurat men egentligen rätt oförtjänt, att en hitplatta finansierar nio floppar är en gammal sanning och ändå är det inte den framgångsrika artisten som klagar trots att hon egentligen finansierar stallkamraternas mindre framgångsrika karriärer. Men du har verkligen rätt i att det är ironiskt att betalande kunder får stå ut med omständiga DRM och pekpinnar. Egentligen kan man tycka att frustrationen kunde vändas mot de som inte betalar (och därmed åker snålskjuts på den ärliga konsumenten), men det sker sällan. Mycket mer finns att säga om de sakerna, det kommer vi att få anledning att återkomma till här på Netopia.

  • @Schkeptiska jag
   Och alla i PP saknar all trovärdighet i debatten tills de har besvarat frågan om hur man ska kunna se till 5 års upphovsrätt efterlevs.

   • Ahh, okunnighetens lampa lyser starkt hos dig. Läsförståelsen är fullständigt brilliant i sin frånvaro.

    Den som har läst PPs partiprogram vet att det inte är ett problem. Hur det inte är ett problem får du själv luska ut för jag är inte och tänker inte vara nån jämrans lärare till dig.

 2. På tal om cirkelresonemang så är det intressant hur många inlägg som kan skapas kring denna enda debattartikel. Det är lite av en postmodern text, som refererar till sig själv för att sedan referera till sig själv för att sedan notera hur den refererar till sig själv.

  Det är skönt att se att vi akademiker inte är ensamma om att drabbas av det här med infinit regress. 😉

Kommentera artikeln