DN Debatt – näst sista

Okej, jag vet att flera återkommande besökare tycker att jag skrivit tillräckligt om DN Debatt-artikeln i förra veckan. Men det finns ett par reaktioner kvar som jag vill kommentera och förresten – hur ofta får man in en artikel på DN Debatt? Här är den näst sista reaktionen, en kvar (den sista handlar om Telia och pengarna):

Det blir visst som i Kina
Jag försökte gardera mig mot den invändningen i debattartikeln, det är problematiskt att det inte går att föra fram synpunkten att rättsstaten bör ha en plats på nätet utan att bli jämförd med kinesisk censur. Trots det bygger 之乎者也 sin långa (och läsvärda och välskrivna!) kommentar på just det resonemanget. Men det är det sluttande planets logik, i demokratisk praktik handar det inte om svart eller vitt utan var på gråskalan balanspunkten finns och kring det bör det konstruktiva samtalet kretsa. Mer konkret så är det egentligen bättre med självreglering från infrastrukturaktörernas sida (som t ex Stop Badware-projektet), men i praktiken avvisas alla förslag om att bidra till rättsordningen (med enstaka undantag, som fallet med teleoperatörernas samverkan mot just barnporr i Sverige) med hänvisning till konkurrensskäl – återstår lagstiftarens ofta trubbiga instrument.

2

Kommentarer

  1. Det är till att spela barnporrkortet igen?

    Det vore uppfriskande om du kunde konkretisera den ”balans” du anser måste uppnås. Ska ISP:er hållas ansvariga för sina kunders trafik? Ska det vara okej att övervaka privat och förtrolig kommunikation i jakt på olovligt kopierade filer? Ska människor kunna stängas av från Internet? Ska ett system med förhandscensur och filtrering av webbplatser införas?

    Intressant också att du tycker att denna övervakning, avstängning och censur dessutom skötas av privata aktörer som leker polis åt

    Hur mycket av grundläggande rättigheter som brevhemlighet, meddelarsskydd, rätten till privat och förtrolig kommunikation, rätten att slippa förhandscensur och så vidare behöver naggas i kanten eller avskaffas för att ”balans” ska uppnås?

    Vad är det, konkret, du anser måste göras?

  2. Barnporren har jag kommenterat, se diskussionen kring mitt förra inlägg om DN Debatt. Några konkreta exempel tar jag i detta inlägg, ett annat konkret förslag som har figurerat i media de senaste dagarna diskuterar jag i nästa blogginlägg, stay tuned!

Kommentera artikeln