Internetoperatörerna väntas bli tvungna att överge fastpris-modell

Flera experter är eniga om att internetoperatörernas fastpris-modell för tillgång till internet inte kommer att hålla i längden, rapporter Computer Sweden från mobilmässan i Barcelona.

”Modellen med fastpris kommer inte att hålla. Jämför med när elen kom. Då användes också fasta avgifter. Det gick bra när det handlade om en glödlampa. Men det blev inte så kul för operatören när det öppnade en fabrik i slutet av gatan” säger Hans Vestberg, VD på Ericsson.

Kenneth Karlberg, chef för mobiltjänster på Teliasonera, menar vidare att man ”måste på något sätt betala för volym på nätet”.

Chefen för produktmarknadsföring på Oracle, Dan Ford, pekar på andra sätt för operatörerna att tjäna pengar. ”Operatörerna har bra information om vem du är. Vi ser ett intresse från operatörerna att samla all information som de har och lägga in den i extremt sofistikerade informationslager. Och att sedan behandla informationen i hög hastighet. AT&T har ett gigantiskt sådant informationslager”.