Microsoft vill sätta virussmittade datorer i karantän

Under säkerhetskonferensen RSA som hölls i dagarna uttalade sig Microsofts vicepresident för datorsäkerhet, Scott Charney, om att användare vars datorer smittats med virus borde stängas av och placeras i karantän av internetoperatören. Användaren ska sedan inte få koppla upp sig igen förrän datorn är virusfri, rapporterar IDG.se.

– Frågan är, varför erbjuder vi inte det här för konsumenterna? Varför låter vi inte internetleverantörerna inspektera datorerna och kontrollera att de inte är smittade med skadliga program innan de ansluts till internet […] Anledningen till att myndigheter och företag kan hantera hoten från internet beror på att de har proffs som jobbar som administratörer. Det här är mycket mer komplicerat för vanliga privatanvändare. Dagens attacker sker blixtsnabbt, så vi borde införa en form av karantän som även fungerar blixtsnabbt, sade Scott Charney enligt IDG.

För att finansiera systemet föreslår Charney införandet av en ”internetskatt” som alla internetanvändare måste betala.

– Vi betalar en avgift för att expandera telefonnätet till landsbygden, vi borde på ett liknande sätt betala en avgift som används för att höja säkerheten på internet, sade Scott Charney enligt IDG.