Forskare varnar företag för ”molnet”

I en artikel i Computer Sweden råder forskaren Per Brand företag från att använda sig alltför lättvindigt av lagring och programvaror i ”molnet”. Brand, som forskar vid Swedish institute of computer science (Sics), menar att alla företag först måste göra en riskanalys innan de använder tjänster som bygger på molnteknik över internet.

– Det gäller att inte vara för imponerad av hajpen utan göra en ordentlig analys av riskerna och vad det skulle betyda, säger han till Computer Sweden.

Brand lyfter bland annat fram frågor om säkerhet och överföringskostnader beroende på var i världen man väljer att placera sin data.

– Då kanske det inte är så jättesmart om mitt företag producerar mycket data och lagrar den i Kanada, så att företaget hela tiden måste skicka informationen fram och tillbaka […] Om jag har ett litet moln i ett kluster i Sverige, kommer jag att attrahera världens bästa hackare då? Förmodligen inte. Däremot kan det vara en större risk för dem som väljer att lägga sina data i Amazons moln, säger han vidare till tidningen.

I dagsläget ser dock Per Brand inlåsningseffekter till en enda leverantör av molntjänster som en av de främsta riskerna.

– Om jag gör en affär med ett företag och lägger mina data hos dem, hur vet jag att mina data är tillräckligt hemliga, att de kommer att vara tillgängliga och att företaget inte får problem längre fram?