Nätet inte lika anonymt som man kan tro

Computer Sweden rapporterar om utvecklingen av metoder för kartläggning av internetanvändare. Genom att samla in, analysera och pussla ihop stora mängder information om aktivitet på olika sajter är det möjligt att identifiera och kartlägga en användare, även om det inte finns  någon personlig information tillgänglig.

Två forskare på Massachusetts Institute of Technology, MIT, har lyckats ta fram en metod genom vilken de med hög säkerhet kunde avgöra vilka Facebookanvändare som är homosexuella. Användarna hade inte uttryckligen gått ut med sin homosexualitet, metoden byggde istället på en analys av vilka vänner de hade samt vad de skrev till varandra.

Forskare vid Stanford har vidare lyckats identifiera 30 procent av användare på Twitter och Flickr. Detta trots att ingen direkt identifierande information om användarna fanns tillgänglig.

Utvecklingen mot allt större möjligheter att kartlägga internetanvändares liv, trots avsaknad av direkta personuppgifter, har gjort att amerikanska konkurrens- och konsumentverket överväger att införa reglering som förbjuder detta. Man arrangerar just nu en serie konferenser för att diskutera problemet, enligt Computer Sweden.