The more the merrier

Igår kväll hade Netopia sitt första officiella evenemang, visningen av storfilmen The Last Station (premiär fredag 23 april) som den trogne läsaren knappast har missat. Ett par hundra entusiaster trotsade det vackra vårvädret och uteserveringarnas lockelser för att uppleva två timmar filmkonst om Leo Tolstojs sista dagar och kampen om rättigheterna till hans verk. Jag har berättat om filmen tidigare i bloggen, den är vacker, gripande och tankeväckande. Men när jag såg om den tillsammans med andra märkte jag också att den bitvis är väldigt rolig. Det hade nästan helt gått mig förbi när jag såg den solo. Är det så med humor och glädje att den måste delas med andra, även om man bara är publik till en film? Är det därför det är så svårt med komiska romaner? Jag fick Simon Gärdenfors ”Nybuskis” i födelsedagspresent nyligen – det är en vulgär seriebok som driver med buskistraditionen genom att gå långt över alla gränser och mest av allt påminner den om The Onion-filmen The Aristocrats (dokumentären om världens snuskigaste skämt). Jag skrattade högt när jag läste Gärdenfors serier, men det räcker inte – den omedelbara impulsen är att visa bilderna för någon annan! Delad glädje är dubbel glädje, det är förstås banalt men jag blev påmind om det på biografen Park igår. Vad har det här med internet och samhällsfrågor att göra? Inte så värst mycket, men kanske är det en ledtråd till att förstå det ”postdigitala” – ett ämne som Netopia ska återkomma till inom kort.

Nästa Netopia-seminarium är författarkvällen med Andreas Ekström på tisdag 20 april. Missa inte det!

0

Kommentarer

Kommentera artikeln