”Nätmobb hotar demokratin”

I en kommentar på SvD.se skriver Erik Lövfendahl om nätmobben som ett hot mot yttrandefrihet och demokrati. Löfvendahl menar att möjligheten för läsare att kommentera artiklar i nättidningar hittills i många fall varit en besvikelse och att det oftast leder till ”pajkastning och förnumstiga synpunkter avlevererade från en anonym, självbelåten, liksom förment upphöjd position”.

Löfvendahl menar även att det förekommer en viss typ av kommentarer som förvandlar nätet till en ”djupt obehaglig plats”, kommentarer av personer från politiska grupperingar som han menar ”finkammar cyberspace efter politiska eller religiösa ämnen att sätta tänderna i och flagga för sina egna, inte sällan djupt reaktionära eller rasistiska åsikter”.

Förekomsten av denna typ av kommentarer har gjort att många tidningar överväger att stänga av kommentarsfunktionen helt, något som Löfvendahl menar är ett ”allvarligt demokratiskt problem som tidningarna måste diskutera”, detta då möjligheten till positiva samtal om svåra ämnen försvinner.