Offentligt kontra publicerat

Det går en röd tråd mellan Ulrika Knutsons torsdagskrönika i förra veckan och Andreas Ekströms idag, nämligen redaktörsrollen. Ekström skriver det inte rakt ut, men det är redaktören som är skillnaden mellan offentligt och publicerat. Förre pressombudsmannen Pär-Arne Jigenius beskrev det bra i SVT Debatt hösten 2008 när Arboga-bilderna diskuterades: offentlighetsprincipen i Sverige kan vara så omfattande (jämfört med andra länder) på grund av praxisen att allt offentligt inte är lämpligt att publicera. Det är skillnad på offentligt och publicerat. Den principen urholkas när var och en är sin egen publicist – det i sig är förstås en god utveckling, men det väcker frågor om offentlighetsprincipen. Behövs det fler grader än hemlig/offentligt? Ska myndigheterna ta det ansvar som redaktörerna hittills gjort? Vad får det för konsekvenser för demokrati, yttrandefrihet och offentligt samtal? Ekström talar om ansvar, det ansvaret har tidigare skötts av en institution – redaktören/den ansvarige utgivaren. Det är ytterligare en dimension till Ulrika Knutsons diskussion om redaktören som kreatörens nödvändiga kreativa motstånd.

4

Kommentarer

 1. Per, helt rätt det finns ingen redaktör som filtrerar, makten har förflyttats i den digitala världen , produktions och publiceringsverktyget har hamnat i den enskilde medborgarens händer. Det verkar göra dig orolig, men titta här på bloggen, det har redan utkristalliserats ett par röster som med kunskap om språk och innehåll stigit fram och på sätt och vis bestämt dagordningen. Dessa röster kommer från kommentatorerna tyvärr har hitintills debatt o krönikeinlägg emanerat ur det analoga, skärpning Per,
  mvh

 2. Per Strömbäck

  Hej Kjell – orolig vet jag inte, jag tycker att demokratiseringen är bra men det finns en del funktioner som behöver anpassas – källskydd, upphovsrätt, offentlighetsprincip mm. Det duger inte att säga ”det löser sig nog”, det är bättre med en bred idédriven diskussion parallellt med det som händer av sig självt.

  • per, hoppas att din modratorfunktion på KTH blir bra, kan du inte be Alexander eller Knorring att skriva ngt på bloggen?
   Hur gick det med Rasmus Fleichers inlägg?

Kommentera artikeln