Ta vara på nätmarknadens möjligheter

Svenska innehållstjänster på nätet ser vid en första anblick ut att gå en ljus framtid till mötes. Netopias rapport ”Den svenska nätmarknaden” visar på en betydande potential för jobbskapande och tillväxt de närmsta åren. Rapporten pekar dock också på ett annat viktigt faktum som problematiserar bilden. Hälften av alla nätföretagare anser att illegal fildelning sätter käppar i hjulet för utvecklingen. Nu krävs politiska initiativ för att vända utvecklingen och skapa förutsättningar för den lagliga marknaden att växa fram. Det är morgondagens tillväxt och arbetstillfällen vi talar om.

Visst har situationen förbättrats rejält sen IPRED. Vi är på rätt väg. Men varför inte ta chansen fullt ut Sverige kan så mycket mer om bara de självklara förutsättningarna förbättras?

De affärsmöjligheter som nätet skapar har stor betydelse för att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft, något som bland annat betonats av infrastrukturminister Åsa Torstensson. Trots detta är det påfallande sällan som villkoren på nätmarknaden lyfts fram ur ett tillväxtperspektiv. Om nätmarknaden ska få den betydelse för jobbskapande och tillväxt som många verkar sätta sin tilltro till krävs ett större engagemang från politiskt håll. Vi måste etablera grundläggande marknadsvillkor såsom skydd mot illegala aktörer och konkurrens på lika villkor. Om detta säkerställs av lagstiftaren tar marknaden hand om resten. Vilken politiker tar chansen att ta täten i den frågan?

Gerre Versteegh, ordförande SOLV (Scandinavian online video)

Artikeln är en kommentar på Netopias rapport Den svenska nätmarkanden.

12

Kommentarer

 1. OK Gerre, antar att du inte kommer svara på kommentarer här, men jag tänkte ändå försöka.

  Hur skulle du vilja att lagstiftningen såg ut, om du fick välja? Hur vill du att det ska fungera?

 2. …här är ett förlag som tänker annorlunda
  http://www.dn.se/dnbok/vertigo-slutar-ge-ut-e-bocker-1.1108124
  Gerre, gå ini ett part och driv frågan själv

 3. Ropen skall skalla, hårdare lagstiftning mot alla!

  Men va tusan, om du nu ska skriva ett debattinlägg på Netopia kan du väl i alla fall ta dig tid och ork att klämma ur dig ett enda förslag på vad du vill att politikerna ska göra för att tillfredsställa din längtan efter hårdare lagstiftning.

  Genom IPRED är lagstiftningen redan nu hårdare och mer rättsosäker över internet än i den fysiska världen. Och du önskar ännu fler och hårdare särlagstiftningar?

  Varför politikerna är tysta? Antagligen för att de insett att det inte finns ett folkligt stöd för dessa galna lagar.

 4. Vad är detta ”Scandinavian online video” för någonting? Det är helt omöjligt att hitta någon information på nätet. Föreningen eller vad det är för något har inte ens en egen hemsida! De enda träffar Google ger överhuvudtaget är här på Netopia.

  För övrigt instämmer jag i Robs fråga ovan. Exakt vilka åtgärder är det du anser behövs, Gerre?

 5. Dom är om jag har förstått rätt som ifpi, fast för online streamingtjänster.

 6. ”Hälften av alla nätföretagare anser att illegal fildelning sätter käppar i hjulet för utvecklingen. Nu krävs politiska initiativ för att vända utvecklingen och skapa förutsättningar för den lagliga marknaden att växa fram. ”
  Så bara för att hälften av företagarna tycker något måste lagstiftarna göra som de säger? Skall vi förbjuda vindkraft också, om kolkraftföretagarna tycker den ”sätter käppar i hjulet för utvecklingen”? När vi nu är inne på särlagstiftning om fildelning kanske vi skall förbjuda affärer från att sälja filmjölk för att att öka intresset för yoghurt också?

 7. Gerre. Vad har Göteborgare i Borås att göra?

 8. Scary Devil Monastery

  Hundra procent av alla textilvävare ansåg att ”Spinning Jenny” satte käppar i hjulet för utvecklingen. Samma sak med grovsmederna och isutkörarna om maskinindustrin respektive kylskåpen när de uppfanns.

  Ännu mer träffande. Kyrkan ansåg att allmän läskunnighet var en styggelse och hindrade utvecklingen då helt plötsligt var man kunde tolka bibeln.

  Och så vad då?

  Det rättfärdigar inte vare sig att vi stympar västerländsk rättspraxis eller villkorar friheten att kommunicera fritt för att subventionera en modell som inte har en bärkraft på marknaden i ett fritt samhålle.

 9. Var är Gerre? Vad är det här för megafontaktik? Jag trodde Netopia var en plats för diskussion och debatt. Gerre basunerar ut sin åsikt och drar. Trist.

  • Lagom luddig åsikt också. Lite som vanligt här på Netopia med andra ord.

   – ”Nån måste genast göra nåt för att vi ska få ett bättre internet för alla!”
   – ”Vad ska göras, vem ska göra det, varför ska det göras och hur ska det göras?”
   – ”Det säger jag inte!!”

   • Scary Devil Monastery

    Ej att förglömma teoretiserar Gerre här på ett föredömligt sätt likt de politiker som under 70-talet ivrigt framhöll att Sveriges varvsindustri kunde sysselsätta tusentals fler än vad de gjorde, eller likt varenda sittande regering som framhållit de tiotusen extra jobb som skulle uppstå enligt alla teorier bara man gjorde på ett visst sätt. Efter att man gjorde på det vissa sättet visade det sig ändå att inga fler jobb fanns att tillgå, och därigenom blev man tvungen att stoppa undan arbetslösa i ”arbetsmarknadsmässiga åtgärder” för att dölja dem.

    Att säga att det finns potential för ett tusen jobb snubblar på att det första marknaden gör är att strama åt sina rutiner för att de tusen arbetsplatserna inte skall behövas. Den saken missade Gerre helt. Det som ovedersägligen kommer att ske är att många industrier kommer att sparka folk på löpande band då man överanställt på många platser medan mediabubblan uppehölls.

    Enda platsen inom media och underhållning jag ser kan utökas spontant är inom dataspelsbranschen där modeller av typen MMORPG’er och Steam Launcher immuniserat sig mot fildelningen, alternativt börjat se den som en lysande typ av reklam för deras abonnemangsbaserade tjänster.

Kommentera artikeln