Falkvinge och Nylander i Studio Ett

Igår möttes riksdagsledamoten Christer Nylander (Fp) och riksdagskandidaten Rick Falkvinge (Pp) i debatt i P1:s Studio Ett (scrolla ner ungefär två tredjedelar på sidan) apropå Piratpartiets tilltag att upplåta internetaccess åt The Pirate Bay. Nylanders huvudargument var att politiker inte ska lägga sig i pågående rättsprocesser, medan Falkvinge beskrev sig själv som en ny sorts politiker som sätter handling före ord. Rätt intressant diskussion, som väckte en del frågor hos mig. Falkvinge kallar The Pirate Bay för ”politisk aktör” flera gånger under samtalet, vad menar han med det? Hur definierar man en politisk aktör och på vilket sätt uppfyller The Pirate Bay ett sånt kriterium? Fredrik Neij gjorde ju en stor poäng av att han inte tog politisk ställning i sitt försvar i tingsrätten förra våren (han ville ju bara driva en sajt med mycket trafik, enligt egen utsago), vad tycker han om att Falkvinge kallar TPB för politisk aktör?

Jag noterar också att Falkvinge beskriver den pågående rättsprocessen mot The Pirate Bay (prövning i hovrätten väntas till hösten) som att det rör ett annat Pirate Bay än vad Pirate Bay är idag. Det är märkligt, vad menar han med det? I mina öron är det bara ett försök att blanda bort korten ytterligare (i linje med jävsanklagelserna och teorin att man är oskyldig tills man dömts i högsta instans). Eller kan någon läsare förklara om det finns någon substans i det? The Pirate Bay är väl fortfarande en torrent tracker med samma domännamn som för fem år sen, vad är det som har förändrats? Personerna bakom? Samma verksamhet är väl olaglig även om andra driver den?

Falkvinge säger vidare att Piratpartiet ska skapa framtidens jobb, vilka jobb tänker han på då? Netopias färska undersökning om de nätbaserade innehållstjänsterna visar att många av framtidens jobb på nätet skapas av de lagliga tjänsterna. 11 000 jobb idag kan bli 20 000 om två år med rätt förutsättningar. Men det är just den politik som Piratpartiet vill föra som hotar den utvecklingen. I kunskapsekonomin blir immateriella rättigheter och möjligheterna att ta betalt för material på nätet viktigare, inte mindre viktigt. Fungerande digitala marknader är ett samhällsintresse.

The Pirate Bay låg några timmar på Piratpartiets webbhotell, nu är den tydligen flyttad till ett webbhotell i Ukraina. Mycket uppmärksamhet per megabyte! (UPPDATERING: Rättelse: Piratpartiets ledare Rick Falkvinge påpekar i kommentarerna nedan att The Pirate Bay visst ligger på Piratpartiets webbhotell. Jag hade fått fel uppgift om det, beklagar. Mycket uppmärksamhet, hur som helst och även här på Netopia uppenbarligen!)

Nylander har förstår rätt i det självklara påpekandet att yttrandefrihet inte är detsamma som rätten att sprida andras verk utan tillstånd. Det lär behöva upprepas.

110

Kommentarer

  • Per Strömbäck

   Intressant. Bra om kommande instanser i den pågående processen ger någon synpunkt på den detaljen, men jag vet inte om det är möjligt.

 1. Scary Devil Monastery

  Per, ett par förtydliganden…

  1) ”Politisk aktör”. TPB är utan tvekan en politisk aktör då fenomenet står som katalysator och direkt drivande i aktuella politiska frågor.
  Det är på samma sätt som du blir politisk aktör i och med att du sätter dig och skriver en blogg som exempelvis Netopia. Konstigare än så är det inte. TPB har även idag ett stort symbolvärde även om TPB i sig självt i dag är i högsta grad redundant vad gäller dess huvudsakliga syfte och inspirerar även direkt till politiska aktioner hos andra.
  Att folket bakom TPB och även Neij och Swartholm säger sig vara opolitiska (Sunde är aktiv miljöpartist) kvittar egentligen då det helt enkelt inte går att förneka att TPB har en utmärkande roll politiskt (mer om detta nedan). Ogillar Neij att kallas för politisk aktör bör han inte dra så mycket uppmärksamhet till sig, men politisk aktör blev han i det ögonblick hans gärningar började inspirera folk att agera politiskt. Han får gråta en skvätt och gilla läget.

  2) Anledningen att det rör ett annat TPB är enkelt. TPB då agerade både som direkt drivande av en tracker – det vill säga ett länkverktyg som tillät användare av de hashfiler som låg upplagda på själva sökmotorn att ta kontakt med varandra och utbyta filer sinsemellan. Det var föremålet trackern och helhetsbilden av TPB då som utsattes för dom i rättssal (och även där i många rättsliga experters ögon, enligt tvivelaktiga rättsliga normer).
  TPB gjorde sig då av med trackern och den trackern existerar ej längre. Piratebay är inte en torrenttracker överhuvudtaget längre och ingen ansluten till TPB driver någon tracker. De hashfiler som lagts upp har i sig hänvisningar till en eller flera trackers – exempelvis openbittorrent – men strikt sett är en centraliserad tracker i högsta grad överflödig då DHT – d.v.s. användarna av bittorrent-klienterna själva – agerar som trackers i nätverket vilket helt avsäger behovet av att en enskild aktör måste stå för länkningen.
  TPB idag består av följande: En Hemsida, ett forum, och en sökmotor som indexerar hashfiler. Inget mer.
  TPB idag har exakt samma funktion som Eniro och Google. Att förklara TPB idag olaglig blir juridiskt exakt samma sak som att förklara Google, Microsoft, och Eniro vara olagliga i Sverige, vilket skulle bli spännande att se.

  Verksamheten är alltså inte olaglig längre – om man inte beslutar sig för att länkning och indexering i sig är en brottslig handlig om tredje part använder informationen till brottsliga ändamål. Vilket i sig är som att man förklarar försäljaren av skruvmejslar skyldig till medhjälp till brott om skruvmejseln använts i brottsliga syften.

  En domstol i Hamburg har då agerat likt tingsrätten i fallet mot Black Internet – man har dömt på grunder som skapar ett prejudikat för att man kan lasta telefonkatalogen för vad folk gör med de telefonnummer som står i den. Den domen utreds nu då den bland annat verkar gå stick i stäv mot EU’s e-handelsdirektiv och även tysk grundlag. Att domare med bristande kunskap om vad som egentligen har hänt tillåts utfärda dom i ett mål de inte till fullo (eller alls) förstår är egentligen skrämmande.

  Jag hoppas du förstår resonemanget nu. En sökmotor som indexerar filer vars innehåll kan jämställas med att man publicerar omslagssida och KRS-kod för en bok kan omöjligen betraktas som brottslig i sig. Att användarna av bittorrent byter kartotek med varandra kan inte heller i sig anses brottsligt. Att de sedan kopierar de böcker de inte har och skickar kopior till varandra hänger, rent lagligt, mer löst i luften. Men ansvaret ligger på ingen annan än de specifika personer som utbyter böcker – eller för att frångå exemplet igen – filer sinsemellan. D.v.s. två miljoner personer enbart i Sverige.

  Falkvinge fuskar inte bort några kort alls. Däremot gör han sig ofta skyldig till att uttrycka sig om saker som framstår som självklara när man vet hur fildelning och IT rent allmänt fungerar. Ett vanligt förekommande fel hos datavetare – att man missuppfattar hur lågt nivån av förförståelse hos lyssnaren egentligen ligger när det gäller allmän systemkunskap.

  Vad gäller PP och jobbfrågan har jag ingen aning. Men när Rick uttalar sig finns oftast en tanke bakom, så där skulle jag snarare ställa frågan direkt till honom om saken.

  • Per Strömbäck

   Tack för klargörandet! Som du säkert märkt så är jag också kritisk till Google på flera punkter, även om deras söktjänst inte är specialiserad på piratdistribuerat material. På den punkten kan det finnas en kvalitativ skillnad. Se också diskussionen om Blockets självregleringsarbete i en tidigare Netopia-artikel.

   • TPBs söktjänst är sannerligen inte heller specialiserad på piratdistribuerat material. Eller drar du likhetstecken mellan torrent-tekniken och illegaliteter?

 2. ..puh Per det är ju inte bara du som lyssnade; jag stod och lagade mat, skrek till hustrun -tyst, det här är ngt nytt, en skrämd folkpartist, som fattade ingenting och en Falkvinge som var stridslysten och la upp nya stigar hur att tänka.
  KONKLUSION ,jag börjar tröttna på UPPHOVSRÄTTSMAFFIAN; Per det är möjligt att du kommer att mala ner TELIA, till vilken Nytta? Henrik och Per segrar över TELIA, vilken Pyrrhusseger, Danowsky fakturerar , IFPI betalar; ser du inte ett nytt landskap framför dig, tänk åtminstone på dina efterkommande,dom skall väl kunna vara stolta över dig, när historien skrivs( skrivet i vrede)

 3. ..ngn ,förklara för mig, vad som är olagligt
  http://thepiratebay.org/

 4. …och Per, det kommer en morgondag också, vi skall kunna umgås, förklara vad som är olagligt.

  • Per Strömbäck

   Domstolen får avgöra vad som är olagligt. Jag tycker att det bör finnas fungerande regler mot att sprida andras verk utan tillstånd. Du behöver inte dela den åsikten, men du borde kunna respektera den.

   • Scary Devil Monastery

    Per, det finns regler mot att sprida varandras verk utan tillstånd – det är en debatt och en frågeställning. Här har vi alla gråskalorna.

    Sedan har vi den andra debatten – den som gäller vad som skall göras för att beivra illegal fildelning. Där kolliderar vi allt som oftast med rätten till yttrandefrihet och/eller rättspraxis.
    Ta exemplet en tracker. Ett förbud mot en tracker där hash-filer som beskriver upphovsrättsskyddat material behandlas blir rent juridiskt ett förbud mot en person att tillhandahålla information som av tredje part skulle kunna användas i brottsligt syfte…men…då har vi ju förbjudit försäljningen av skruvmejslar, bilar, lexikon, kemiböcker och bibliotekskartotek också, för det finns ingen av dessa som inte kan eller har använts i brottsligt ändamål.

    Den skiljelinjen är inte rimlig att ens gå i närheten av och det är här vi har hela problemet. Idag finns två miljoner svenskar som fildelar. Till denna verksamhet gör de bruk av ekvivalenten till en telefonkatalog eller ett kartotek.
    Om man då går på, rent juridiskt, utgivarna av kartor och kartotek så snart dessa använts i brottsligt ändamål så kan vi lika gärna slå ihop alla verksamheter som behandlar digital eller tryckt information.

   • Scary Devil Monastery

    Uppsan….glömde visst ta bort fetstilen. Ber om ursäkt.

    Poängen är att åsikten som du tar upp visst respekteras av fler pirater än du kanske skulle tro. Men försöken att implementera samma ultraauktoritära lagstiftning som Kina – över ett fenomen som fildelning – är en punkt där vi aldrig kommer överens, tror jag. Ej heller kan du förvänta dig mycket respekt i de fall du häver en sådan lagstiftning som önskvärd.
    Vilket du faktiskt gör när du kräver att en sökmotor eller bredbandsleverantär skall hållas ansvarig för vad tredje part tar för sig. Det är lika oansvarigt som att kräva att posten borde öppna alla kuvert eller vägverket ta ansvar för alla bilisters agerande.

    • Håller med om att den centrala frågan är vad som ska göras åt otillåten spridning. Men vad är ditt svar? Förutom att alla föreslagna åtgärder är dåliga, alltså.

    • Per: Alltså allvarligt, hur diskuterar du? Du ignorerar allt som SDM skrivit, men förvanskar hans citat ”den andra debatten” till att han på nåt sätt anser att det är en central fråga att motverka otillåten spridning.

     Jag blir nästan förbannad och tycker det är bedrövligt hur du bemöter de som faktiskt anstränger sig och vill debattera på ditt ”diskussionsforum”.

    • Scary Devil Monastery

     Per, för att belysa. De åtgärder som man blir tvungen att ta till för att förhindra otillåten spridning i dagsläget har som direkta och ofrånkomliga bieffekter fullständigt absurd inverkan på de principer som krävs för en fungerande demokrati och ett rättssamhälle.

     Alltså kan den otillåtna spridningen inte hindras på dessa sätt. Kvarstår då att när en marknadsmodell blivit praktiskt ohållbar övergå eller förfina den till en som fungerar. Det finns här flertalet möjligheter.

     Ett par exempel du kan kolla upp själv – vissa har jag nämnt tidigare här, andra inte:

     1) Trent Reznor
     2) Tiger Woods
     3) Mikael Jordan
     3) Rolling Stone
     4) Lady Gaga

     Samtliga ovan kan karva guld med täljkniv då deras varumärke i oförfalskad form gör att det trillar pengar över dem från en solid fan base. Sponsring och merchandising har gjort samtliga rika som troll.

     Ett favoritexempel torde vara George Lucas. Nu tvivlar jag på att han under gängse modell skulle uppskatta piratrörelsen, men i början av sin karriär fick han möjligheten att vid inspelningen av Star Wars-filmerna välja mellan att ta rättigheterna till merchandising…eller royalties. Han valde merchandising, vilket han idag förmodligen skulle ange som hans genom tidernas svårslaget största inkomstkälla. Där har du kraften i ett rätt utnyttjat varumärke.
     I en värld där man kan sälja Evian, Loka, Ramlösa – vanligt brunnsvatten – för 20:- SEK/33 cl, saknas inte marknad för en rätt presenterad produkt.

     Sak samma har supportmodellen mycket stöd. Open Source som affärsmodell har lyckats alldeles förträffligt, då rätt produkter av god kvalitet med bra support och i sund konkurrens har stormat fram i en svindlande takt under de senaste åren.

     Valve Games med sin Steam Launcher är inte oroade över fildelningen – deras största kunder är piraterna själva som får produkter som fungerar med god kundsupport och on-demand.

     Spotify och Voddler hade jag inkluderat om det inte vore för att främst Spotify mer och mer anses som ett ohållbart alternativ av större bolag – marginalerna är inte de 1000+ % som de är vana vid, och volymerna mindre.

     För upphovsmän som är driftiga är det strålande tider. Internet ger en tidigare oanad möjlighet att marknadsföra sig – och kan man därefter inte nyttja gratisreklamen att tjäna pengar med så har man inte på en konkurrensutsatt marknad att göra i första taget.

     De stora drakarna inom media kommer dock att förändra sina affärsmodeller drastiskt – frivilligt eller ej. Jag tvivlar starkt på att en affärsmodel som utgår från så pass orealistiska premisser som de envisas använda har någon som helst möjlighet att hävda sig framöver.

     Spotify, Voddler, och Steam har i sig drastiskt reducerat olovlig fildelning inom sina nischer vilket inget annat tilltag har lyckats med. Att ge konsumenterna vad de vill ha och tjäna pengar på detta är modellen som fungerar.

     I stället har man konsekvent lyckats med att skjuta sig själva i ryggen genom att förse produkterna man ger ut med såpass många begränsningar att de av crackers sanerade versioner som fildelas illegalt är bättre än originalen. Se EA Games titel ”Spore” – även de som köpt den lagligt erkänner ofta att det de sedan installerat på sin dator var en sanerad illegal kopia som de tankat ned.

     Det här är en omställning som sätter marknadskrafterna i spel, Per. De som kan nyttja kraften i sina varumärken och den otroliga boost som nöjda kunder ger på marknaden kan göra grova pengar på vad som helst som de ger ut. Fans och Samlare betalar mer än gärna. Över dessa regnar det bevisligen pengar bara de håller ut handen.
     Det här gäller över hela linjen, och alla branscher – den som varit med att programmera kärnmoduler till stora open-source-applikationer går inte vare sig arbetslös eller med låg lön.

     Då de medel man vill ta till bruk för att kunna beivra olovlig fildelning har oacceptabla bieffekter som följd – och dessutom, även om de skulle gå igenom, är totalt ineffektiva för att stoppa eller ens begränsa fildelningen, med mindre att man avskaffar internet totalt – så återstår att man måste anpassa sig efter den enorma marknad som finns. Inte tvärtom.

    • Per Strömbäck

     @Wotan – jag tycker ju inte att jämförelsen med Posten stämmer, det om något är en halmgubbe.

    • Scary Devil Monastery

     @Per, #16

     ”Wotan – jag tycker ju inte att jämförelsen med Posten stämmer, det om något är en halmgubbe.”
     Nej, den jämförelsen är faktiskt exakt. Bredbandsleverantörer befordrar information med mer eller mindre exakt samma kriterier.
     Vad gäller kriminell verksamhet ser man idag Posten som Sveriges största leverantör av knark, likaså anonyma nidbrev, och allmänt mygel.

     Posten har att behandla försändelserna på ett sådant sätt att de kommer fram till rätt adress – och har att inte utöver det processa försändelserna vidare. Sak samma med bredbandsleverantörer.

     Ett hamlgubbesargument är något helt annat än en excakt jämförelse.

   • Per, vem sprider andras verk? Internet, Telia eller 100.000-tals privatpersoner, det har blivit en filosofisk fråga, jag återkommer till min käpphäst; det är svårt att förhindra att människor kommunicerar utan DDR lagar.

    • Per Strömbäck

     Exakt, därför måste man tänka ”code is law” och implementera rättsprinciperna i systemet. Återkommer om detta i nytt blogginlägg strax!

 5. @Per
  Då man på PB kan hitta en massa saker som är upplagda under olika ”fria” licenser och dessa drabbas av nedstängningarna så är det i allra högsta grad politiskt. Att de drabbas bör väl vara ett brott mot yttrandefriheten.
  Hur skall ni som kräver att PB stängs av säkerställa så att de som lägger upp helt legala saker inte drabbas?

  • Det är ju tråkigt om det som lagts upp med tillstånd skulle drabbas. Ansvaret för det ligger dock inte på dem som har rättigheter till verk som lagts upp utan tillstånd. Problemet ligger i hur TPB är organiserat. Det vore ju en bra idé att informera användarna om hur upphovsrättslagen ser ut. Vad som är tillåtet att göra. Så skulle problemet vara löst.

   • Scary Devil Monastery

    ”Det vore ju en bra idé att informera användarna om hur upphovsrättslagen ser ut. Vad som är tillåtet att göra. Så skulle problemet vara löst. ”

    De flesta sidor som ägnar sig åt indexering ger just sådana upplysningar, förvisso. Problemet är att inte bara fildelarna skiter i den saken. Hur ofta läser du igenom en End User License Agreement när du installerar programvara? Har du lusläst ens hälften av de bakgrundsvillkor som gäller vid försäkringar, el/teleabonnemang, bredbandsabonnemang, eller manualen till din bil?

    Poängen är och förblir att man aldrig kan lasta en person för vad tredje part tar sig till. Nu är det även så att det enda som lagts upp på TPB är hashsummor. Kan du lastas för att publicera en recension av ett verk samt SKR-märkningen över detta verk? Inte? Ja, då är TPB (eller för den delen, en tracker) fullt laglig.

    Är det olagligt att driva en tracker, då är det juridiskt lika olagligt för Eniro att indexera telefonnummer om dessa kan användas av tredje part i brottslig verksamhet.

    Förstår du nu? Det finns inget material på TPB som är upphovsrättskyddat. Det är de enskilda användarna som laddar upp och ned, och det enda TPB (eller Google) har med saken att göra är att de talar om att ”Vissa användare, oklart vilka, har klistrat upp följande register här”.

    Rent lagligt sett kan man inte förbjuda sådant utan att samtidigt förbjuda bibliotekskartotek, nyheterna, telefonkatalogen (och för den delen telefonen), då samtliga vid ett tillfälle eller annat erbjuder information som av tredje part kan brukas brottsligt. Det är här vi har problemet med yttrandefrihet. Man kan inte förbjuda någon eller något att talas vid, även om samtalet skulle leda till att någon annan på eget bevåg inleder brottslig verksamhet.

    Upphovsrättslagen idag har skapat två miljoner brottslingar – vilket är en tredjedel av den del av Sveriges befolkning som regelbundet använder internet. En sådan lagstiftning är kanske inte rimlig, men om den skall efterlevas så kräver rättspraxis att det är dessa två miljoner brottslingar som man går på, beaktandes de strikta beviskrav som vanlig rättspraxis anger – inte tredje part som oavsett syfte faktiskt inte har en möjlighet att veta vad som sker med den information som man har tillåtit utbytas.

    • Nej, det är inte alltid man läser avtal på nätet. Man klickar bara ja och går vidare. Det är dock så rent juridiskt att om det skulle finnas något överraskande i avtalet, som är ett standardavtal, så gäller det med all säkerhet inte. Sådant som är överraskande skulle behöva informeras om tydligt.

     Jag tror dock att de allra flesta vid det här laget vet att man inte får sprida upphovsrättsligt material hur som helst. Det vore konstigt om det hade undgått någon. Dessutom gäller att man har en skyldighet att känna till lagen. Hoppsan, jag visste inte, duger alltså inte som ursäkt för en lagöverträdelse som innebär brott. Man har viss skyldighet att informera sig. Det är stor skillnad att driva Eniro och TPB. Det har inte undgått någon att det sprids upphovsrättsligt skyddat material via TPB. Att någon gör tillgängligt något ”ovetandes om att det är olagligt” är inte rimligt.

    • Scary Devil Monastery

     Det var mer menat som en illustration om att det inte hjälpt med varningar.

     Och nej, Pia, det finns ingen skillnad mellan att driva TPB och Eniro, annat än att Eniros material är mer utförligt än vad TPB har.

     I ett av de exempel jag ger jämför jag det hela med att man nämner en adress, att tredje part begår inbrott, och att den som först nämnde adressen ställs till svars för medhjälp.

     I fallet TPB drivs siten i huvudsak för att assistera användare att dela med sig av information till varandra. Den informationen rör sig enligt uppslag till 80% om lagligt material.

     Oavsett vad man kan tycka om fildelning av upphovsrättsskyddad immateria så kvarstår faktum att den som begår brottet inte är den som driver TPB, vare sig i uppsåt eller verkan. Det är de två miljoner svenska fildelare som kör sina bittorrent-klienter som står för brottet.

     Om uppvisandet av en hashsumma i sig alls kan betraktas som brottslig då skall jag kanske låta arrestera min gamle lärare för att den kemiska formeln för amfetamin och morfin finns i farmakologins läroböcker? Är det författaren som skall arresteras för medhjälp?
     Om någon skriver eller delar med sig av en lärobok i farmakologi och samtidigt, säg, är drogliberal…skall han då dömas för troligt uppsåt i medhjälp till knarkbrott?.

     Om en motståndare till sexköpslagen åker till Amsterdam och gör en dokumentär om prostitution – då skall han i Sverige dömas för medhjälp till sexbrott eftersom han angett för mycket information?

     Pia, du har frågat ett flertal gånger om varför yttrandefriheten är i fara tack vare att man beivrar fildelningen på det sätt man gör. Nu har jag svarat ett antal gånger…och jag kan faktiskt inte sänka ribban av förförståelse mer än vad jag nu gjort. Läs och tänk efter på exakt vad det är som. De metoderna man tar i bruk för att beivra fildelning idag är livsfarliga då de specifikt angriper demokratins grundvalar – som bieffekt!

 6. Jag skulle vilja få en förklaring till på vilket sätt nedladdning av en illegalt uppladdad film har med yttrandefrihet att göra? Är det inte bara ett sätt att ge sken av att håll på med något fint och viktigt? Att vilja titta på en film utan att betala en krona?

  Och titta vad mycket som hänt på internet helt i enlighet med upphovsrättslagen. Det twittras och delas artiklar med läsare helt lagligt. Det kommer att utvecklas nya lösningar på helt frivillig väg. Jag tror att det som händer på TPB är otidsenligt och kommer att försvinna.

  • Jerker Wågberg

   ”Jag tror att det som händer på TPB är otidsenligt och kommer att försvinna.”

   Så, vad är problemet? Varför då införa drakoniska åtgärder som IPRED och ACTA när siter som TPB ändå kommer att försvinna?

   • IPRED är helt naturligt att den finns. Det finns i alla övriga fall av intrång i egendomsrättigheter en möjlighet att försvara sina rättigheter. Det måste det finnas på nätet också. Utan att man ska behöva göra en polisanmälan. Det tog för lång tid att få den möjligheten i Sverige. Det finns fortfarande brister och nätet fungerar inte tillfredsställande för alla. Att framhäva Pirate Bay är helt fel väg att gå. Den vägen leder inte till något bra. På det sättet är det otidsenligt. Liksom det är ett märkligt offertänkande att hävda att domstolarna dömer fel och är korrupta m.m. Det är väl inte särskilt troligt.

    • Vilka andra intrång i egendomsrättigheter kan du beivra utan att göra en polisanmälan, menar du?

    • Scary Devil Monastery

     Pia, det är inte naturligt att IPRED finns. IPRED ger befogenheter till privata aktörer som inte ens vår egen ordningspolis (på mycket goda grunder) har, med beviskrav som egentligen förbjuder en åklagare att, på samma grund, ge tillstånd till någon form av undersökning gjord av myndighet.

     En ekvivalent till IPRED, rent juridiskt, är att jag som privatperson skulle kunna utkräva av banken att få tillgång till detaljerna om dina banktransaktioner – baserat enbart på att någon anonym individ sagt åt mig att du försökt använda koden på mitt bankkort.

     Den som betraktar IPRED som rimlig är antingen lagligt okunnig eller inte fullt frisk. Vanlig Svensson kan anses mindre kunnig om rättspraxis…men det säger åtskilligt om de politiker som borde anses vara juridiskt kompetenta.

  • Pia: Det är inte inte nedladdningen i sig som är yttrandefrihet i sig, det är metoderna som upphovsrättsivrarna vill använda sig av för att stoppa nedladdningarna som hotar yttrandefriheten.

  • Scary Devil Monastery

   Svaret är i korthet att du inte kan veta om det rör sig om upphovsrättsskyddat eller lagligt material förrän du har laddat ned den hashfil som du har hittat, sedan startat upp en bittorrent-klient, och därefter laddat ned verket i helhet samt ögnat igenom detta.

   Det du hittar på TPB eller Google kan förvisso vara märkt med texten ”Avatar full DVDrip 1080p”, men under den headern hittar du fortfarande bara en fil som ordagrant består av en sträng i stil med ”534542643gwe5y656fsa5656ertgs66e5366tuhdfdhd768578687”. Vad det betyder är att tredje part har lagt upp den strängen, enskilda användare laddar ned strängen, och deras bittorrent-program letar sedan reda på folk som anger att de har samma sträng aktiv.

   Vad man kan sluta sig till, rent juridiskt, är att förmodligen har uppladdaren av denna sträng en kopia av Avatar DVDrip 1080p. Det är vad han har sagt, åtminstonde. Det kan man dock inte veta förrän man laddat ned hela filen från de enskilda användare som anger att de har en fil motsvarande den hashsumman.

   Här har vi ett par problem. Det första är hur TPB eller Google skall kunna hålla koll på vad ett antal tusen upplagda stränga per dag kan användas. (i Googles eller Youtubes fall rör det sig om noggrann skärskådning av vad miljoner användare per dag lägger upp).
   För att Google skulle kunna hantera det lagliga ansvaret för vad användarna lägger upp behöver de anställa personal motsvarande Sveriges vuxna befolkning som inte gör annat än kontrollerar vad användarna lägger upp.
   Det säger sig självt att det inte finns möjlighet att göra detta, alltså kvarstår att alla som utsätts för det lagliga ansvaret att hålla koll på vad tredje parts information kan användas till måste stänga ned absolut alla i stället.
   Och det är här yttrandefriheten avskaffas, Pia. Ingen kan garantera att information inte kan missbrukas och därför måste man rent praktiskt belägga alla med munkavel.

   Det här borde säga sig självt. Det problemet du har är med de två miljoner svenskar som fildelar och vägrar upphöra. Att ge sig på någon syndabock i hoppet om att eliminera deras möjligheter att fildela innebär att man avskaffar yttrandefriheten som en obehaglig bieffekt.

 7. The Pirate Bay har aldrig legat på Piratpartiets webbhotell. Vi är deras internetleverantör, varken mer eller mindre.

  Sedan vet jag inte var du fått det där med Ukraina ifrån. En elementär traceroute visar att det är vi som förser The Pirate Bay med bandbredd:

  http://network-tools.com/default.asp?prog=trace&host=thepiratebay.org

  Notera att piratpartiet.se är tydligt identifierade bland de sista länkarna i kedjan. Går det att göra tydligare?

  Rick

 8. Scary Devil Monastery

  @Pia Janné Nyberg

  ”Jag skulle vilja få en förklaring till på vilket sätt nedladdning av en illegalt uppladdad film har med yttrandefrihet att göra? Är det inte bara ett sätt att ge sken av att håll på med något fint och viktigt? Att vilja titta på en film utan att betala en krona?”

  Jag föreslår du läser mitt tidigare inlägg där de flesta av dina frågor redan besvarats. Sedan frågar jag dig om det är OK att vi plockar bort Googles, Eniros och Microsoft’s rätt att verka i Sverige då de fullföljer exakt samma funktioner rent juridiskt som TPB numera gör.

  Det är här vi har problemet med yttrandefrihet. Om ”Kalla Fakta” beskriver hur knarkhandel sköts så skulle de flesta betrakta det som journalistik och ett bruk av yttrandefrihet. Hade den informationen skett via internet hade man idag kunnat döma folket bakom ”Kalla Fakta” till medhjälp till knarkhandel för att de anskaffade och utgav den informationen.

  Sak samma borde ett biblioteks kartoteksregister då hållas ansvarigt för att folk kopierar ur böckerna till varandra. I den närmaste förlängningen är nuvarande lagstiftning helt och hållet orimlig i sitt förfarande. Lagstiftning skall och bör vara tillämpbar på alla fenomen. Försöker vi göra det i verkliga världen med de prejudikat som TPB-rättegången gav i håven så är det helt plötsligt förvånansvärt många fenomen i samhället som inte längre är lagliga, men som tas som givna av varje västerlänning. Att sälja en skruvmejsel till tredje part skulle göra dig medskyldig till allt tredje part tog sig för med verktyget. Att utbilda eller lära upp någon skulle göra dig skyldig till vad de använde informationen till.

  Det är inte hållbart att använda lagen som ett så pass trubbigt slagträ att den inte längre kan tillämpas rimligt i samhället som helhet.

  Däri ligger hela frågan om yttrandefriheten. Det är frågan om att de medel som man tar till bruk mot ett harmlöst fenomen som fildelning är samma som vi kritiserar Kina för att ta till då det rör vad de kallar ”hot mot rikets säkerhet”.

  • Jag tycker inte att det är harmlöst det TPB tillhandahåller. Det skadar för många för att kunna sägas vara harmlöst. Det hade varit harmlöst om ingen hade brytt sig eller reagerat. Så är det inte. Det är hänsynslöst det som sker på TPB eftersom det skadar många.

  • Det där med yttrandefrihet får jag inte ihop. Det är en sak att t.ex. Kalla Fakta när de sänder ett program har yttrandefrihet. Det finns regler om yttrandefrihet på nätet också. Det är en annan sak att ladda upp filmer för att de ska kunna laddas ner gratis, fastän det orsakar en eller flera rättighetshavare en skada. Det har ingenting alls med yttrandefrihet att göra. Det är bara ett intrång i en mänsklig grundläggande rättighet, upphovsrätten.

   • hej Pia, kul att du är på hugget, det har jag efterlyst;
    Här kommer två argument;
    Att tro att man kan kontrollera spridningen av digitalt material, som vem som helst kan framställa i stort sett hur många kopior som helst av, det borde falla på sin egen orimlighet.
    Att tro att ett censursystem, väl infört, inte skulle missbrukas och även försöka spärra annan information, är tyvärr direkt naivt.
    Upphovsrätten borde likställas med patent. För att få behålla ett patent, måste det förnyas och det kostar pengar. En upphovsman får en nästan livslång betalning för det han/hon gjort, medan patentet förfaller om det inte förnyas. Det som kallas upphovrätt, är något som skapats av någon, samma med patentet, det är också skapat av någon. Varför då göra denna skillnad? Låt upphovsmannen också betala för ett förnyat ”patent” om han vill behålla sina rättigheter.

    • Det går säkert inta att kontrollera all digital spridning. Vi får väl göra så gott vi kan att hindra den illegala spridningen som gör stor ekonomisk skada genom avtal med andra länder, ACTA, m.m. Illegal spridning av upphovsrättsligt material har inte med yttrandefrihet att göra. Därför är det fel att tala om censur när man vill hindra den illegala spridningen. Det är i normala fall staten som censurerar. Vi har dock ingen censur av t.ex. skrifter i Sverige, så jag vet inte varför vi skulle ha det av samma material på nätet heller. Om du skulle skapa något eget och någon stryker parter i det, då är det censur. Om någon skapat ett verk och inte vill att du ska sprida det till alla utan att du har lov till det, då är det inte censur det är frågan om, det är rättighetshavarens bestämmanderätt över sin egendom det är frågan om.

    • Upphovsrätt och patent är två olika saker. Det är inte alltid som en uppovsman skapar något för att sälja det. Patent är dyrt att söka och man söker det för att man ekonomiskt vill dra nytta av sin uppfinning. Upphovsrätt är ett uttryck för skaparens personlighet och många som skapat något ser det skapade som sitt barn. Det finns i de flesta länder regler om ideell rätt. Det har ingenting med den ekonomiska delen av uppovsrätten att göra. Det är för de allra flesta kränkande när någon tar ens verk och t.ex. låtsas att han skapat det själv. De allra flesta som skapat ett verk får ingen livslång betalning som du skriver. De äger dock det som de skapat. Deras barn kan man inte ta ifrån dem.

    • Scary Devil Monastery

     Pia, ACTA utgår ifrån att leverantören av bredband/telekom skall hållas lagligt ansvarig om han inte blockerar upphovsrättsskyddad information från att färdas i sina nätverk.

     Det är ekvivalenten till att vägverket skall hållas ansvarig för vad bilister tar sig till på vägen, eller att posten måste öppna alla paket för att se till att de inte innehåller olagligt gods. Det finns nämligen inga sätt för leverantören att garantera den saken utan att i realtid övervaka och avlyssna all trafik på en sådan nivå att han kan läsa den i klartext.

     ACTA avskaffar alltså i sig FN och EU’s resolutioner om grundläggande rättigheter vad gäller yttrandefrihet, dessutom Sveriges grundlagsskydd om budbärarimmuniteten och brevhemligheten.

     Dessa väger betydligt tyngre än upphovsrätten. Så länge de anses som ”acceptabla offer” när det gäller att beivra brott mot immaterialrätten så kan du nog inse att de flesta skulle anse tvärtom. Vår demokrati är viktigare än att beivra fildelning, helt enkelt.

     Det skall en mycket korkad och naiv person till för att inte inse att om brott mot immaterialrätter är det man vill få igenom från Svenskt håll globalt så måste man då komma överens med de länder där abortrådgivning, förtalande av kinesiska/iranska/ryska staten, homosexualitet, religiös/ateistisk propaganda, spel, eller vissa vetenskaper ses som lika stora brott eller värre. Det blir inte mycket kvar av internet efter att handelsavtal gällande internet slutits med Kina, Portugal, Irland, Australien och Iran.

     Så i ett kort uttalande har du medvetet eller ej uttalat dig om att vi skall avskaffa åtskilliga grundlagsskydd, två eller tre av FN’s och EU’s deklarationer, samt öppna dörren för att filtrera bort och olagligförklara varenda fenomen som någon vettvilling kan anse brottsligt eller bara gudi obehagligt. Bravo.

     Var god tänk efter, Pia.

   • Scary Devil Monastery

    Poängen, Pia, är att ingen kan veta vad information kommer att användas till. Nämner jag för Per att min granne är på semester, han nämner detta för Henrik, och Henrik sedan bryter sig in hos min granne, skall jag då lastas för medhjälp?

    Sak samma med TPB/Google. Oavsett syfte finns ingen möjlighet för någondera att bedöma för det första vad som tredje part härleder till när de publicerar sina hashsummor – eller vad tredje part sedan kan tänkas använda dessa hashsummor till, annat än att tredje part förmodligen använder dessa nummerserier i en fildelningsklient tillsammans med andra användare.

    En telefonkatalog kan inte heller anses olaglig, även om de telefonnummer som anges har använts i brottsliga ändamål titt och tätt i långa tider.

    Det du kommenterar angående skadligt beteende hänsyftar till vad två miljoner fildelare tar sig till – inte vad TPB eller Google (Eller Eniro, Vägverket, eller Posten) rent juridiskt sysslar med. Skilj dem båda åt, tack.

   • Scary Devil Monastery

    Pia, du har missförstått i grund.

    Det är ingen här som har hanterat den lagliga biten om att ladda upp och ned upphovsrättsskyddat material som ett brott mot yttrandefrihet.

    Läås, för guds skull, vad jag skriver. Jag har beskrivit hur det fungerar tre gånger bara i denna tråd. Man ger sig på tekniken som möjliggör för tredje part att kunna begå hederliga eller brottsliga handlingar på samma sätt som om man skulle bedöma det vara olagligt att undervisa i kemi till en person som i efterhand beslutar sig för att bygga och spränga bomber med kunskapen.

    Det är det vi menar med ”angrepp mot yttrandefriheten”. Samma information som används för att helt lagligt beskriva ett upphovsrättsskyddat verk kan även användas som verktyg för att identifiera och ladda ned det mellan två användare. Om man då hade gett sig på att utreda de två miljoner svenskar som bryter mot lagen när de fildelar hade det kanske varit beklagligt beteende för oss pirater och en lag vi vill ändra på.

    Men det man gör i stället är att man ger sig på infrastrukturen som gör det möjligt att genomföra brottsligheter. Yttrandefrihet ryker då som en ren bieffekt då konsekvenserna är helt abruda!

    • Det handlar inte om att någon i efterhand kommer på att begå ett brott, utan det handlar om vetskap om att något kommer att användas för brottslig verksamhet, Det är stor skillnad.

  • Liksom att sälja skruvmejslar inte heller har med yttrandefrihet att göra. Medhjälp till brott är en sak för sig. Det har inte med yttrandefrihet att göra det heller.

   • Det är metoderna som upphovsrättsindustrin tar till för att stoppa illegal fildelning som är ett hot mot yttrandefriheten, det är inte fildelningen som är en typ av yttrandefrihet.

    Om man tvingar operatörer att stänga hemsidor för att de eventuellt kan tänkas kunna användas för illegal fildelning, då kommer det garanterat bli sidor som är fullkomligt oskyldiga som drabbas.

    Tänker man dessutom på att dessa medel sätts i händer på politiker och annat folk som inte kanske alltid vill låta alla röster få sprida sitt ord, så är det inte omöjligt att en sådan lagstiftning som upphovsrättsindustrin förespråkar kommer att användas på felaktigt sätt.

    Det är också så att upphovsrättsindustrin vill ta bort budbärarimmuniteten, och det är sannerligen ett allvarligt hot mot yttrandefriheten.

    Men jag förstår att du som företrädare för ett pro upphovsrätt-företag är intresserad av hårdare lagstiftning. Men jag tror inte du har svenska folkets stöd för detta. IPRED var mer än tillräckligt. Ni hade ju redan sedan tidigare ersättning i form av kassetersättningen. Med IPRED borde ni inte längre behöva den galna ersättningen!

    • Det handlar inte om att det eventuellt kan komma att användas för olaglig verksamhet, det handlar om att det alldeles säkert kommer att användas för olaglig verksamhet. Det vet man om när man laddar upp eller ned något från TPB. Det är en fråga om uppsåt. Den mildaste formen av uppsåt, eventuellt uppsåt, betyder i princip att man är medveten om att något skulle kunna innebära ett brott, och att man är likgiltig inför det, man gör det i alla fall.

 9. Scary Devil Monastery

  Men ja. TPB är idag litet som regalskeppet Wasa. En symbol förvisso, men vad skall man med ett gammalt segelförsett slagskepp till när dagens fildelningsteknologi är att jämföra med moderna atomubåtar i jämförelse?

 10. De är ju möjligt att du har rätt i att piratebay-killarna bör dömas för vad de gjorde då och inte för hur piratebay ser ut nu. Men jag antar också att du menar att det absurda i att de ska skaka galler ett år och betala 30 miljoner i böter för att de, enligt domen, vidarebefodrat en handfull filmer och ljudfiler är helt ok. Jag tycker att detta bör upprepas, inte minst för att jag själv glömt hur det låg till.

 11. Hörru! När ska du fatta att världen inte längre ser ut som du vill att den ska göra. Givetvis finns det ett problem med”nätsnyltare” men att för att förhindra den frihet på nätet som gör sånt möjligt så måste man strypa internet till något ynkligt fult och kränkande.

  • Jag tror inte att man behöver gå så långt som till att strypa internet till något ynkligt, fult och kränkande, som du skriver. Kränkande är det för övrigt idag för de som drabbas av anonyma påhopp, förolämpningar, förtal, spridning av personuppgifter och upphovsrättsintrång. Jag tror visst att i ett väl fungerande internet kommer det fortfarande att finnas personer som begår lite småbrott, men som klarar sig undan. Så är det i verkliga livet också. De stora brotten däremot, t.ex. upphovsrättsbrott i form av att göra tillgängliga alla kommersiellt tillgängliga ljudböcker, de kommer däremot att beivras och de allra flesta kommer att avhålla sig från dessa brott. Sedan finns det, precis som i verkliga livet, vissa personer utan gränser som inte låter sig avskräckas av straff, som kanske t.o.m. lockas av kriminaliteten. Helt fritt från kriminalitet tror inte jag att nätet kommer att bli. Det vore nog naivt att tro. Det skulle dock kunna fungera bättre än det gör idag.

   • ”De stora brotten däremot, t.ex. upphovsrättsbrott ”
    Det är inget ”stort” brott
    Det är inte stöld, allt finns kvar inget är borta
    Du kan inte äga ngt på internet,det kommer bli svårt att få betalt för
    immatriella rättigheter, det säger sig självt, sälj inbundna böcker istället.
    trevlig helg

    • Det anses faktiskt som ett stort brott. Det ställer till stor ekonomisk skada. Om vi jämför med stöld, så går gränsen för grov stöld vid ungefär 100 000 kr. Vid fickstöld eller stöld av ting som är svåra att skydda, såsom tvätt på ett tvättstreck, eller båtmotorer, är gränsen lägre. Det anses som särskilt hänsynslöst att stjäla sådant. Även immateriella rättigheter har ett värde. Visst, de finns kvar, men det är rättighetshavarens rätt att ta betalt för dem. Nu blev ljudböcker så populära, de kan inte säljas inbundna. Det är synd att vissa missbrukar förtroendet och sprider dem i stor utsträckning vidare till andra. Förlagen vill också att det ska vara enkelt att använda t.ex. en e-bok, och de flesta vattenmärker endast dessa för att användningen ska bli så enkel som möjligt. Det är tråkigt om förtroendet missbrukas.

   • Pia: ”De stora brotten”

    Jaha, att (kanske) undanhålla företag en eventuell, potentiell inkomst som är omöjlig att beräkna – det är ett grovt brott? En eventuell potentiell inkomstförlust, som lika gärna (berorende på vilken forskning man använder sig av) skulle kunna vara en källa till ÖKAD inkomst.

    With all due respect, det du skrev är kränkande för de som råkar ut för grova brott.

 12. Per: ”Netopias färska undersökning om de nätbaserade innehållstjänsterna visar att många av framtidens jobb på nätet skapas av de lagliga tjänsterna. 11 000 jobb idag kan bli 20 000 om två år med rätt förutsättningar”

  För helvete, ska vi fortsätta slänga oss med siffror helt tagna ur luften? Enligt MIN ”färska undersökning” där jag frågade kompisar med samma åsikter som jag så kom vi fram till att hårdare lagstiftning kommer att hämma kreativiteten på nätet och antalet IT-jobb kommer minska med exakt 23.831 fram till 2020.

  Kom vi inte fram till att det inte finns några exakta siffror på hur fildelning påverkar ekonomin? Att dra slutsatser om jobbtillfällen och skadestånd är ju fullständigt löjligt.

  Skärpning Per. Gå gärna tillbaka till dina tidigare blogginlägg och delta i diskussionen om forskningen.

 13. […] … rättsprocess menade jag naturligtvis, inte samma Pirate bay som nu finns på nätet. Netopias Per Strömbäck verkar precis som Nylander tro det, men som Scary Devil Monastery så fint och pedagogiskt […]

 14. ”Konst föder konst”
  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/gaga-cover-gav-12-aring-skivkontrakt_4749473.svd
  Per hur tror du Lady Gaga tänkte?
  1.Stäm skiten ur grabben
  2.Ta bort videon, med hot om vite
  3.Bra reklam
  ”upphovsrätten har aldrig varit och kommer aldrig att bli ngt incitament för skapandet”
  ..allt kokas ner till det, att tro man äger rätten till ngt som är immateriellt.

  • Det fina är att det är Lady Gaga som själv bestämmer hur hon vill ta det. Ingen annan.

   • Pia, det vet jag, kanske fler skall göra liknande övervägande, ingen människa är en ö,dvs kontexten håller på att ändras och det är inte alltid du själv som kan bestämma i ett vacuum.

  • Well, thank you troll! (Let’s hope you checked the email floolw-up box so you actually come back to read this ).When I read that post, I initially thought I might be a post whore, but then I realized I don’t quite fit that category either. I don’t include nearly enough smilies in my posts. As for being a troll Not exactly something I aim for. I think I might come across as something of a know-it-all sometimes, but I try to go the extra mile to be nice and friendly when I gently inform people that they’re wrong. That’s stupid isn’t sophisticated enough for me. LOL

 15. Per, det har aldrig varit tal om att PP skulle hosta TPB:s websidor. Det är ren transit som PP står för, för det var transiten som blev klippt av tyska CB3ROB. Läs på om hur Internet fungerar!

  Angående ”nya” och ”gamla” TPB så driver inte TPB en egen tracker längre. En av de största (kanske den absolut största) trackers är openbittorrent.org, men det går allt bättre och bättre att köra DHT, dvs decentraliserad tracking helt utan dedicerade servrar. Så ”nya” TPB är inte samma paket som ”gamla” TPB, och det var det gamla paketet som sågs som en helhet i rätten. Läs på om hur Internet fungerar!

  Tyvärr nåddes jag nyss av nyheten att Portlane vid hot av vite måste klippa openbittorrent.org. Men i praktiken kommer det att funka bättre och bättre med DHT. Rättens beslut är – såklart – fattat av folk som verkligen borde läsa på om hur Internet fungerar.

 16. Scary Devil Monastery

  @Pia Janné Nyberg

  Här tror jag du har missförstått både en och två saker.

  1) TPB år inte en databas fylld med upphovsrättsskyddat material. TPB består av inget mer än ett forum och en sökmotor.

  2) Upp och nedladdning sker mellan de användare som tar kontakt med varandra direkt för att utbyta information. Det finns inget material som är upphovsrättsskyddat på TPB.

  3) Det TPB gör är att de indexerar s.k. hash-filer. Att jämställa med titelsidan på en bok samt SKR-märkning.

  Alltså: Upp och nedladdning som görs av material, upphovsrättsskyddat eller ej, sker emellan de användare som tar kontakt med varandra. Inte en enda bit data färdas ”via” TPB.

  Rent principiellt rör det sig alltså helt enkelt om att du vill olagligförklara TPB för att information jämställbar med ett biblioteks kartoteksregister används av tredje part till brottsliga ändamål. I verkliga livet skulle vi kunna jämställa det med att jag skulle åtalas för medhjälp till knarkbrott om jag vid frågan på vart man kan köpa knark svarade ”Plattan, förmodligen”.

  Därav talet om att åtala K-rauta för att de säljer skruvmejslar till inbrottstjuvar. Eller för den delen, visste du att man kan bygga sprängämnen med informationen ifrån vanlig högstadiekemi? Skall läraren och skolan åtalas om eleverna gör bruk av kunskapen om hur man bygger bomber? Vad skall man då säga om att kemiutbildningen i gymnasie och högskola tillåter att folk kokar ihop knark?

  Det är här problemet uppstår. Du föreslår att man skall ändra lagen till att någon annan skall ta ansvaret för tredje parts handlingar. Inser du inte hur befängt det låter? Eller hur det kan och kommer att missbrukas om vi gör oss av med Sveriges samlade rättspraxis på det viset?

  Samma funktionalitet som TPB tillhandahåller fullföljs också av Google, Yahoo, och Bing, för den delen. Skall dessa också förbjudas i Sverige? Är en karta tillåten om den visar var Hells Angels klubbhus ligger? Kan en telefonkatalog vara laglig om den innehåller telefonnummer till dömda brottslingar?

  Där har du problemställningen. Vill du klaga över fildelningen så bör du vända dig till de två miljoner svenskar som fildelar.

  • Apropå att två miljoner svenskar fildelar: Två miljoner flugor kan inte ha fel, ät skit.

   • Bra comeback.

    OBS, IRONI !! ! !!

   • Scary Devil Monastery

    Jaha…och…? Skall jag tolka detta som att din åsikt är att en av fem svenskar är värdelösa insekter?
    Eller valde du helt enkelt att besvara det enda som du slapp argumentera mot med en bekväm one-liner?

    Låt mig ställa ett par frågor:

    1) En leverantör av infrastruktur (exempelvis en bredbandsleverantör) har ingen möjlighet att veta vilka, om några, av de som använder hans infrastruktur ägnar sig åt brottsliga ändamål.

    1a) Skall grundlagen, FN’s grundläggande rättigheter, och EU’s stadgar avskaffas för att samtlig trafik skall övervakas och analyseras så att leverantören har möjlighet till detta?
    1b) Om bredbandsleverantören är förespråkare för yttrandefrihet och fri fildelning, skall han dömas för uppsåt då man kan anta att han anser den fildelning som eventuellt sker i hans kabel är rätt och riktig trots att han omöjligen har möjlighet att veta något närmare om saken.
    1c) Om den typen av uppsåtsinriktning är möjlig, vart skall vi nu dra gränsen för vad man får lov att ha för åsikt eller ej?

    2) Två olika tjänsteleverantörer erbjuder exakt samma information, båda med huvudsakligt syfte att utöka och befrämja nobla syften som fritt informationsutbyte och yttrandefrihet. Mellan 70% och 90% av den (fullt legala) information som båda tjänsteleverantörer tillhandahåller används av slutanvändare till fullt lagliga syften. Resterande information brukas i slutänden till olagliga syften.

    2a) Räcker det med ryktet om att en av tjänsterna i huvudsak brukas i brottsligt syfte för att dom om uppsåt skall ske? Har det att göra med att en av aktörerna har ett ovanligt rysligt och stripigt skägg?

    2b) Om inte, varför blev bara en av leverantörerna fälld, då den större av dem enligt de kriterierna bidrar ännu mer till brottslighet?

    2c) Enligt samma kriterier brukas posten, telia, telenor, eniro, bilregistret och vägverkets verksamheter av en hög andel slutanvändare till brottslighet av betydligt seriös grad. Till vilken grad skall uppsåt spela in? Skall vägverket automatiskt dömas om ansvariga är aktivister för att höja fartbegränsningen? Skall posten olagligförklaras eller dömas till medhjälp för knarkbrott om generaldirektören är politiskt aktiv drogliberal?

    3) Om uppsåt är det enda som skiljer en laglig och en olaglig tjänst åt, finns det någon anledning till att vi inte borde arrestera alla drogliberala kemilärare, alla kurder med synpunkter på turkiet, eller alla som har synpunkter som kan leda till väpnad kamp om detta av tillräckligt många kan tolkas som uppmaning till någon form av brott begånget av tredje part?

    3a) Vilka länder i EU skall göra bedömningen om vad som borde falla in under ”brottsligt uppsåt” och hur strikta skall kriterierna vara? Då fildelning verkar vara huvudresonemanget ligger ribban onekligen lågt.

   • World wide, kanske det rör sig om ett hundramiljoner flugor Pia, du är väl inte främmande att använda DDT, fast det är förbjudet i EU.

 17. Scary Devil Monastery

  Och med ”samma funktionalitet som TPB tillhandahåller” menar jag just det. Många fildelare använder sig av just Google för att hitta hashsummor (.torrent) då de föredrar Googles mer extensiva indexering.

  TPB har helt enkelt specialiserat sig på just torrentindexering vilket har gett gemene man den skeva bilden att TPB på något sätt är en databas eller på annat sätt förmedlar upphovsrättsskyddat material. Det gör inte TPB utan det är två miljoner Svenskar som sätter sig ned och slår igång sina datorer varefter de lokalt installerade bittorrent-klienterna spontant etablerar fildelningsnätverken.

  Jag vet inte om det ens går att beskriva i enklare ordalag. TPB i sig är, särskilt idag, totalt onödvändigt för fildelare i stort, annat än som symbol. Hade jag varit den som drivit den siten hade även jag funnit viss humor i hur mycket slit som lagts ned på att stoppa en fasad som inte tar upp mycket mer plats än den här sidan som vi skriver på just nu och som skulle kunna drivas från en tio år gammal laptop undanstoppad i en garderob någonstans.

 18. Hej Scary Devil…

  Jag har ett mycket bättre sätt att försöka förklara för ickeförstående nätanvändare vad en sökmotor o Tpb betyder eller hur dom funkar…

  Om vi tar tex Google så kan man söka på vad fasen som helst…ta till exempel ”mamma” o man får en sjujädrans massa träffar.
  Men nu är det så att tom Google har redan funderat på hur man ska kunna ”sila” sina träffar så om man tittar längst upp på träffsidan så kan man välja flera alternativ, som tex bilder,video,kartor,nyheter osv….

  Om man tex klickar på bilder efter att man sökt på mamma så silas allt utom just ”bilder” på mamma bort…väljer man video…så sker samma sak, alltså allt om mamma utom träffar med video tas bort.

  Det enda som Tpb gör är exakt samma sak som Google, man tar bara bort allt utom det som innehåller torrentfiler.

  Det finns inget i världen som hindrar Google själva att sätta på samma filter som Tpb har iom att man hittar exakt samma saker genom Google som Tpb.
  Det enda som skiljer är FILTRET, inte sökmotorn!

  Ha det
  Hallen

 19. Ehhh Scary…
  Är alltså menat som ett tips i debatten alltså…är på din sida till 100:a!

  Hallen igen

 20. Scary Devil Monastery

  Tja, man tackar för inhoppet, Hallen.

  Jag kan dessutom belysa att Google som söktjänst för torrentfiler faktiskt är bättre än TPB numera – de indexerar trots allt även cachade sidor vilket TPB inte gör. Därmed kan man komma åt även det som sedan länge frånfallit annorstädes.

  Nu tvivlar jag på att någon fildelare har utbyte av en torrentfil som förmodligen är död sedan länge, men ändå.

  Det sorgliga är att folk som borde veta bättre rent juridiskt har tagit sig för att implementera lag på nätet som vore fasansfulla att se i verkliga livet – eller tillämpade varsomhelst, digitalt eller icke.

  Ta domen mot Portlane som skall tvingas stänga ned tillgång till en tracker. En tracker, för de som inte känner till det, är en sida som bara lämnar ut följande information ”Ja, siffran 00006054375234987fg458398sd899385hh28663 har ip-adress 128.89.333.03 och 445.52.101.55 sagt att de känner till”.

  Det finns ingen hejd på konstigheten i en sådan dom. Med samma argument kan vi säga att Telia måste stänga ned all tillgång till Ericcson-mobiler då de flitigt används av kriminella.

 21. Pia, Per & CO, god morgon
  Tycker ni att SDM:s analys eller påstående verkar rimligt? jag återkommer, vad är det egentligen som är olagligt, det är kanske dags för Jan Rosén SUF att förklara, eller varför inte Alfons Karabuda, honom ser man aldrig här på bloggen, svagt.

 22. Det finns dock en grundläggande faktor som flera av er som tar TPB i försvar glömmer och som gör att den inte är jämförbar med Eniro, Google etc – UPPSÅTET. Teknik är teknik men det är människorna bakom som kan ta mer eller mindre ansvar för hur tekniken används och vad den syftar till.

  • ..mackan, bör inte lagen vara teknikneutral, de jurister jag konsulterat beskriver den enda skillnaden mellan TPB och Google, som att Google ibland raderar upph.rättsligt mtrl,
   , gamla TPB visade fingret då de tyckte att de inte hade ngt ansvar vad människorna gjorde i cyberrymden, detta har kommit att bli ett politiskt ”statement” som nu rullar vidare med en dånande kraft,” times they are changing”

  • Scary Devil Monastery

   Den grundläggande faktorn du verkar missa är att sådan syftning i de flesta fall inte kan göras. Om TPB, Google, och Eniro tillhandahåller exakt samma funktionalitet, men man måste göra en subjektiv bedömning av vad de hade tänkt sig då har vi i principen avskaffat rättspraxis.

   Grundtanken bakom varje lag är att den skall vara lika för alla.
   Jag illustrerar. Vi olagligförklarar TPB för att syftet sägs vara att uppmuntra fildelning. Detta får vi igenom på EU-nivå så att alla andra länder genomför samma lagstiftning.
   Baltstaterna tvingar direkt därpå igenom ett förbud mot alla internetsiter som behandlar homosexualitet då det är ett grövre brott än fildelning.
   Enligt katolska kyrkan är abort barnamord, så Portugal, Italien, Spanien och Irland genomför genast blockering av allt som behandlar detta.

   Likaså kommer du att få förbud mot allt innehåll på internet som stöter mot vilken godtycklig lagstiftning som helst som representeras i något EU-land. Det blir kul att se när väl Turkiet går med.

   Lagstiftning är inte en polsk riksdag. Men det kommer den att bli om man börjar ingripa med enbart uppsåt och syfte som kriterier.
   Problemet är just att människor inte kan ta ansvar för vad miljontals övriga användare tar sig för. Det är därför vi har budbärarimmunitet – Posten skulle inte kunna existera om posten tvingades ta ansvar för innehållet i kuverten.
   Det här är i huvudsakligen inte en teknisk fråga. Det är frågan på om vi som samhälle skall få lov att skicka brev, ringa, eller använda internet utan att allting som vi tar oss för skall övervakas på ett sätt som DDR inte ens kunnat drömma om.

 23. Scary Devil Monastery

  @kjell

  ”..mackan, bör inte lagen vara teknikneutral, de jurister jag konsulterat beskriver den enda skillnaden mellan TPB och Google, som att Google ibland raderar upph.rättsligt mtrl,…”

  Sanning med modifikation. Google utesluter material som har klagats över från själva sökningen…men bidrar med en länk till vilka länkar som uteslutits. När det gäller en .torrentfil så är själva uppvisandet av länken i sig just den information som behövs för en bittorrent-klient att börja arbeta.

  Kan man förbjuda folk att uttala titeln på en bok om själva titeln är allt som krävs för att användarna skall kunna kopiera den fritt sinsemellan? Går det ens att peka på att dom bör kunna utfärdas baserat på uppsåt under de omständigheterna utan att kasta hela grundlagen överbord?

  • ..likt förbannat Scary, dömde Nordström (SFIR) till ett straff som aldrig setts av en domstol tidigare i Sverige pga att de var förbannade på ”fingret”.
   Jag fattar inte alla teknialiteter, (de gjorde inte tingsrätten heller, då visste ingen ens vad en torrentfil var för ngt). Jag är på den här bloggen av moraletiska skäl,
   (jag kan inte ens göra det gula smilemärket, då hade jag gjort det nu). Du reder ut tekniken och visar på de orimligheter lagen leder till just nu, jag försöker ”tolka” den frustration som råder, på bägge sidor, det är konstnärens roll.

 24. Scary Devil Monastery

  För att förtydliga. Det Google plockar bort räcker inte för att man inte fortfarande skall kunna hitta både den bortplockade hemsidan respektive .torrentfilen.

  I fallet när det gäller ”bortplockade” adresser så visar Google tydligt upp vilken adress de blockerade, på begäran. Det räcker för att hitta dit. För att stänga ned den adressen måste man få den nedplockad ifrån den specifika server den ligger på. När det gäller torrents är enda sättet att få bort dem från nätet att plocka bort dem ifrån samtliga de persondatorer som de körs ifrån.

  • ..scary, jag måste varit sjuk den dan vi lärde oss torrents. Vad är en torrent? kan du inte visa på en sådan här på bloggen,
   mvh

   • I agree with this position that this was soelly a decision made by the leadership of Tea party Boise with no input from the membership. I suspect that there is a Democrat in the Republican wood shed and that the Tea Party Boise hierarchy is using this to help Minnick keep his seat. The political powers that be here in Idaho will wipe the floor with Labrador All tea party members who feel this way about TPB please contact

 25. vem kan historiken runt KaZaa? det var väl också svenskar Zennström bl.a, var inte han portad från USA pga påstådda upph.brott, det skall bli väldigt intressant när historien skall skrivas över de här tekniska landvinningarna.
  Ngn kan väl korra, om jag missuppfattat, kanske kommer vi då vara stolta över KaZaa och TPB, kom det är segrarna som skriver historien

  • This endorsement was made wiutoht any input from the TPBmembers and the so called leaders have some explaining to do this is NOT what we signed up for with TPB there were to be no eendorsements and the question of both whether to endorse and WHO to endorse was not to be made wiutoht input from members. This is the same tyranical attitude that we see in Washington the leaders know what’s best for us . that is what TPB purports to be fighting against but they are behaving in the same way as the Washington elitists. This leadership needs to step down.

 26. …läs under information; ängslan ang jävsanklagelserna mot domare Norström i TPB rättegången. Norström är styrelsemedlem i SFIR
  http://www.sfir.se/

  • I’ll have to come back when I have more time to enter the contest, but for now I just want to cnmmeot on how great the site looks. Very nice. Issue #507 is looking great too. Anyone else totally in love with the art on the series at the moment?

 27. http://www.baixaki.com.br/download/kazaa-lite-k-.htm
  Jag hittade det här på Googles, när jag sökte på KaZaa, vad är det, finns det kvar?

 28. Scary Devil Monastery

  @kjell
  ”Vad är en torrent? kan du inte visa på en sådan här på bloggen”

  Jag kan försöka, det är en del specialtecken inblandade, och vet inte vad wordpress tycker om fonten…

  d8:announce41:udp://denis.stalker.h3q.com:6969/announce13:announce-listll41:udp://denis.stalker.h3q.com:6969/announceel42:http://denis.stalker.h3q.com:6969/announceel40:http://tracker.thepiratebay.org/announceel42:udp://tracker.thepiratebay.org:80/announceee7:comment47:Torrent downloaded from http://thepiratebay.org10:created by13:uTorrent/183013:creation datei1274442839e8:encoding5:UTF-84:infod6:lengthi733419520e4:name29:ubuntu-10.04-desktop-i386.iso12:piece lengthi1048576e6:pieces14000:t±ùfqAê€QÇ M‘VÕ±N¦zúã}ôÖ]÷ó»^yþä?dyªïÍi@VB2M\rŽ²Ç5õõï¼jç\Ž”]3óÉ7GßC4›Ï»—R’’8šwš7ìÕ¯ìôÙ҇ÅÎÙZÆ<_{ÔžsÀÕo¨–ÍHü10ßHÈX,?,KÚE…¢V` À¥¬CkûÞê+Êñ ×YJ8ˆÜ!›*€©<³RãQSI†‰mñýa öBu-Zïçë+
  ƒßÕÓç¥
  ouèÂd¯ÔDJâØÌ°ÔP›ƒ%¬â ^Ìê5Yƒf›ï`+c½u,§£ÿZ À—Å10ûÞ6’ç5‡YS
   msh9Ç}¶ …(´NVŁéurñ
  ŒÏ—Ÿì|x$
  Øk\†ó\Ô>–¼q1ËúX!eõ%Ö
  êú’å*?}‚zŸs‚Úñq%¾ÎÀëtïÐHOO™jH+²±÷³×À|¡í´×þö5ÿŠ©R;odh†¬Y¿l­w=K|Gn^¡øêK:Jd-®ÄvH!;ä°†K–¯ÄDá£tO<ƒ¡¤1QPÁíM–HíX‰h|”!÷ÈÕLg€Ÿ¤F£ á7lU´dî[ühÒM˜‚û3å—kàA‰œz™¹Ñ¦#ÞU3Tö:Ÿ+Š×ëð¨mj8Ç/eùÝ´Ô¸®¸ç1— °8uÛ
  )Cþ–{¥§c¾BèÄt'ä¶|¼xÊ$¦® 5ÈêäÊ%n‡/ýÊÅRöÔ¡¶Çå¹æ‰—;ç¿Ço´-yídÙî”qf)·&DcÏøqxË pƒJ ¤$›ïØÇcõ³‚ƒø¬-îÀ]ü3»¸Îšá¯ÔŠÄíŒQ9ºÂÀa¶tÓ Zï51ùÊAu qÚž›5•¨hùÈñü óü€jžØy`#Ø©¬¸Õ X!ˆ5;Ë…¦ªZxÎXÕÆâ©ã¡™ŸüÁ·þ—ÿŸ8€©öRàü8+7ॐ °²†±ez†GF˜ƒ¾ûÈ%¾ê‘^GžfMEˆ±[œ9T&ÝgÔ›Ö“¦«Z!H§žÃ!C»”Üäà¥èCìç¼ú”3£_sáúccwÌÿlñ€Ïóþù]€§ =Ù6º¢‰^X.¹èh ·¼ì|œkuÂRݪ€MÅã0¡z(°G/÷c€â\Z“u¶e[F\fÍh¶o¼‡ëm%‹:ÈhMùÎÌ×PF\Â%S7ÛÉË«¡ÜÉr6q_² ²zï}|!ÖцùÈÛMœX™W}eÍp„nü„òX60=pQVt…ƒ»¼ù“zýkÏäáÍvZÖ½¡ êƒ, UMœ÷u1þÚž’7ŽIv*™£ÀÊ@Jdc|®LdÀà¤péË˵\Ò™
  ”Ɇ5éeöe+n¼î-ewi²ÞàÇÀLÆg(¤ Jtb±ÛI6îjf5IÊŒ¹˜!ðõý§¥š’ÞZÎñ2‚,2§0ø””:˜¹{A*ŽFu鶋)çÓÜghzXYd¥CAPú8Iîÿt- |Ô^üò3°`)~9’\çU§YfT}ŤÐ3|yšðòÁÄâ`yCÑœÍSöÏžüjÄY=Û÷t¸Öd?:V±Qf)ðù;ÁkiÔ¢ÎºCîŒh;Žs°çá&Q†·òÛÄä5í°‰Ú¼TÿIr‡/€h6Z¥±_¿fr?4Ð8·ÆÉ5 P˜ÁeòÿHÚãz¡ ò`ËM²ËóWI–Þ×”\æHpÄ.y(Èà‹Š“S´G®Ïá>†u ¾µk s²=?(V»KÊõ¢R¾¶Ð/xR§ÑC‹èöVgNÔ€õž?l§
  .E̶OŠ±gë1Œß¶yaOØ㳯Ñéú}Ww$趻µfIøHÏ ¼.Ž—ŠE»‰h‰™žî­¯~®SÞáÉ{Ff\gEÁ§»0H#ée ˜‹>yÁ¸Hf¡Àû²¡ÉY §+ ].3k…¾´Î=}ä¥aHé±øµ>´Yž|(ÍŒËÅÿvìXYjNJ0uLà F½ôY挱c„‘¢®ÎÝÎAGV)
  ×?26•%€@5Ús¤‚“^Øÿî3`Åb-•u*O¸[G¿+@ÖÀ+ïõ„Ð\M¹üó1ÜjðXþ¨º|·!`Ú,(Ð b4ØeÆPM’å)¤iM¸)}@-£=&1Tˆñ5ƒ«~á A`ï6¢8ØyÃÍÝNOÕö¥Æ2ÌDØjuÐ>H
  æo­.ËQ#JÂ#ìüAvæù=$Щç{¼Æ•ˆžþâ†J³Uv}}Pd!¤„íŒñ§¯²Z¸A÷ª!¿e‰ð /_
  EŠZn‚˜ éÃÛPQ5gtÅ©+‡.ÛÐ[*C‚d1æc<rê+kâ»°´_£ªÛ©™oH¥­Ê81¯®lÇgV¡í+ò7sß\y°'ºÒhe@‹GÚ"ž¯&õ²ÈT„•@¬t–œ(¦ÌñÕ
  ÈÚxûâ%sJ4¥<‰K–ß²aÀ±¶ÛÑLœC;žA vž$¸Í¥…=Rÿ™³-c4`”ïÆ؏a¨t Õñ÷•RØVQ50lR7Æ·Rv4m†7 Ÿ2 ¹zšSÈ”MOBâØR˜ÛäÎdy™Ò=.U!¾ ô*:YP¹Ÿ1¿† Üì‰IKõšÃ±Ÿp!¸YãxÀt»÷A´þ2Ø÷©}…WY›jφìñW\rQì&
  1X…K˜Ã²P%Ï»’¼Í½5*Lw†Í3”ú£³ ‰!T¨81 óªýf‘&EYAl¢d-MiÚ“ühøî ±êéíqJ½—ác†’–² pD’í-kõ¿ºîjWÅ Ô~>žý´ñ§6ýÖ™#—U8æ;Ô½gÄ@ÿN+]úAs¥ Á°Yº~‹(°tæÿd:ú’HBá Ìòp ²ÛkÑ<VM6¿Ff‡^gºƒSê)Eß(]K²”ÉK‰W$êpêj`Qe*hþx0GM…‚©h¿Yä$U<]cŠˆ Z ½Ž,z­ØÆhKñ@(pjå
  þgc¹ðPc‡^•êðïÖ\h†ì*Ö=‚ÊÛ/‚\ØL+µ£{Ëg¿„JA¡»BÚ\õ?¿äH¦ôF˜vÏÎõ¬•:@½Äà·çÚâlG]8T F¸ ëÑ£’7+.S$%êWäµ~2tôV\gê ý 0™òΨdø5c¦sÐÊï¡û†E§1b…ë–/ëÞúpt øõ‡žçÅjÑìØúËé„v—PGhí$¦‘RÞ¡¶#DAeH©|&2`ç$zßLç¤ä-N†1H6œW‹d& O²Q
  ·ˆ³¥ ¢T&áP$Ã’¡ïZQ0½w|6Q1²nÝ$A#SZœ=À°UÿE`—ïìÆ?ÃAsGY†—–èêÄ«3ýËe“í©Ò½LÿΤ S£ÛPï’'C ƽ°ë†î¡µþ…rydÖ˜`ØÅË kø¢‚ÑMq¢80t!Ó,Tø`÷â1`øσGOÐÿëâ­_aê?ñõ‰ìY–Å(z._¸÷Ï’¼>¨%¥Çs ´sz=–¸ÕÒá+â}•øÁ”“Ž’ ½£á==¥EÂËéñ–JïÄÀK%Ø/ø²E`cGÛqÊ[kæ^/‘P=Ùñ%g. Êg>œ/%ëD¢ô*²GN¸†U›Ý«¸ òq=çËÍfXé
  ]”_L_¢›¾šœ—­1®Õ°ç¯…=x©ÑÝ—,æn›:åÇž†²oQ¹‚kc´s’ÑáeÆÜ 1]ÁB,7Æ0¾¿B—(ÁÑ=c9%¾­O`Ì•€)àA–Yîe°3ð÷w
  —´`kÙ³Ø÷6„—-9 Òa™-M­6:¿ ŸÑöëì0’iƒ¨)zð‰”[¨c¯W7-Lƒ.ö‚±‘°çj­Ì»¢þêYe-5ž„l­
  ’wºé¥ÎQ·Øbù”%Âa ½3õPydïkh|%oVèMUV˜.¨Tÿæ¯$W®œïH¬è4ñzÖύ%g#Ø0iÙŸDmÓ‹O)w«@¿1ìÉØAëÑBõÞë7†„žãšU†ƒÔH 9@ó§’ÛpÓ… Ýë~ÛjTM>£°] ¿«]“©=0ºúxæ
  ¹Áé?¸V9èY`ã﮹ øêön­RՁØÚÜÄyÉ´ £¤Å}bÄþï§ÒÝ*Þ)¹emì÷R~Ô´ÞwkC'”â֜ಗøÏ÷JÇ_ƒqØw¹Qx³F¡î/¡Ih`N€” K/¼Œ¬8ó z—i©vW 8æô™Š©ÝŽ[=ϐf¤¶RÆsyÐVY”ÇÄã°m=àç¡qJm—à8Ô-•×©ØÅó5®÷æyÈÜwÀ%zµÒJ¿l‚úø߸¸ô8ËF8Š†­¸@~ɼªc,ñë„ñvöõ?®Næ§ ß«Øɵ7·nÙ_vJ¯Œ8W±ô µºUpnÔÙ³ñ
  -ê)m9àÊMèÔ!RÚm·6õÔ³e
  îS\Ìñ‘,¬j(â7÷·8¢µB÷]db\Þ2ç6 컁ó‹¢`]S
  #Ų ˜÷vÞ^„m;K1µߐńhm‹@¼X
  ãMÅzKÄŸR%ãú„µÏlÜ£ó¹5°ÂjÅÏ íyù}!ã9Ãk4P$•žuk¿‚ãôÜ f]3r¸¦–roI¡ÇÛ¶ S£l¶öÞì\ý’¶Û›R2«9} ØŸ],]Béä“éØ@ëb±[éÈ[÷¥pzÛ¹²=LÏ˜BHç>Ϗs MdÅ0ÂÏáî¹Ûï˜E9Noý*9Aƒ‰ßpÏõžryï0ÁÓµÌóJFÁ’ž=[¤í9j˜E¨€Áˆ®Wç
   \KJLf\˜¼¼D@g¦ÁMă½QÄÐ#D%73† Ú4 Ú¬+ùÜLJŸ
  xÉ•Gî^‘ÕŽ©e ï”N¦’›J$‹Ó@j-³ûø%ô²’¯RÕ®J­Š!`Æ™ð“)Ojxø¶«
  I’à›úÞì/{+½õµ¯}£¬±qy¡3 • Èm ­¸$~^Ä€kØ4h;“¹Þ̧àRÀ¨öÅ®œÖÚâ¹IT)ż[¹Lüÿ·æxilÙ§qQÊœŒ¨XæÇR?á<´”ôé6ØØE®áËt¸•±ò6 w––™=N&€okUÊ2@\€TE¿KmäÙ¡,þÇ;-y[/=ϱ 9ÒéˆzKðAöNi%k ›pŸOPBë9îӳ̤§ë¥ÉECŒÕ¯µžJ&»íÑ1q©´‡‚K{ÿÅ„‰¼UE¯8C©Ì<ìy~‡nÙò§CbNÏúl®å,o2b¸Z­€'q
  o†[u˜ÈÕ³Bk£©¥Ç½T„ò:÷ó•yˆß÷¨˜5ÎAÈ´nµ9
  `c(g
  Ìþ¥’Euü¢J<iCdD­‚l›ñËw1uŽTmÈs#»{.e'aþ&›FE,~•–¦,h‰§t‚Œ*ÆÀLúvØ[MÙO÷,ßø:cÀwß_ØZLç<_HXßË©…u‚S}X!KÒòÅìÖmB7ôâ;dQzj½gGNþC Ä­Ø¤Ø”Ñ«íâ0›©†SQ!=ÆH›Ekݲǁôë'ÔòöÌ(?¹ñ&ƒ»1Ê1¨E/«qŒûµb0ûqË#¡»ân%ƹ0Đ<Džq»)Ä#n™l?æ6}“›¥µ“ èÈæ+ådØc[¥Ž9pàÌ!Ü4ðiåéŠNeÀdDž=9%x;× 1šÖ½Mbؐ¸ ãlj\ÕT/wÜ¡G5Î;×@þõ p:͐A2숗ö‹ÜëͱdÓ8§õ4‘‚½û
  F»ØœåÜ‘©€%û¬Éx8ƒ‘ð:tÖMÒ'â+vìõîö GEE
  ƒEû™±§”'¤Ç.ÒŠo=¹M—O9ŒŸÞƒ6ÈŽŒ«h‹)M;PõcL †ƒˆÖˆ¾Á7¬÷nö›³ŽlaÁ…à)N»?Ì"¸Ð' ¡—ìð'v3GCÈÈ KJ®C ¸oó!HMÑA$˜Vîs¾Ô-X2*,_7Ÿ²­D÷¦D&:çÏÉâ–DÙm„AÊæqqºB˜³Æ¶w …J+!rÌE¾‹
  N§<Ÿ,ÍŠq¢Ç~~QKNEâ|0mŠ„ecÖ—"bóªä4ÉjÓ0ý˜³Æ¸j÷
  ÷øA]JíA¹uʺª׃åœpyJ댇ìÊWÄ­JÞ’H“1Ñ 5çÃ!ЏÒ:7Kÿ†rŽñ(#xŒxjåbà.åmn©:ær¤]EŠÎ™Æçz6¸ÐA/·E©¾së‰Î«Û÷_I‹Š¹)E [mÓâéøF”jЖ¯æÆÅãÞ?j^ÓÀ0Ÿw¦Ä² ô¾m…3 CþÙýø;‘öi‡¬Û|5ã—´Ø m
  ·m-ÜÒÒÛ øjúqO$#™fpñÅ€b bUœ
  ³Òy÷2sw¯m´?É  CÙH‡!÷ýþ €‚=H¶0퀾~¶À÷: ˜zÕ¡ê€hVßØx®P9è~x¨ÕÅG‚ÀaùnA’?¿9˜Þ>K«ÝØ«óüYfçOMk¯àÄæý6übBi‡ÂñMß¡5‚H_]­+ºþ.G:êöÍ¢ì¼Yº‘;Ë ˜Fó¹ý°MDó“]¤ŽbSÿNüª|˜¾ ô?:›Ÿ5¦Îl±sCéQ<5€[6½Í0Ó}3{½
  z\&“ÍÞDø~ø=+TL\!ßêG¾‡â!§ª¹)Æ“åÙ€ƒô,X«Ï1^
  þŒý%Á`®•S0ª³³ƒŽ´í¦a• ª£­jfŸ#‘•îí¤gûù¸D ‹dx䵋àn'æüP Z°Á¢ŠRúÊ6™…èQ4:ü;óŒÐï!pÅŸr3·jW0Û”Qè |¥1S¹„òNU눹ϝz]>±å›ºþlXB¬Ò)ÏœmÇ B|Oq¾\]LsªéúnÀ¸”Î
  BW§íc×ã^wE$aœ™14ÚÑIRUT¿ŽÆâ&D¢v™ ÍXéÍÂ’’ùıòßÏ°¹†!qTýó!µ6Q±<ô2ÂÏÐ<p2_¸Õ—ç·’oIæƒfDÇpâ?0I¾"\ŒåYŒ Ÿ¡\Œ ÝÕ¡©F¶ýë®dS­ ¨f­.}¥»×tÙ/["æ¾@Êmâ¼N–\ŒÑ?œ†š‹1ÈÐÔçü¸ñ¨˜BÒ:¯èÂpüݬØoZ“'½°}ö8û9)*ñ¡Ÿ§ÛÚÑfþmŠbÊçLC\×æâ}¹~èêG<ã%Ÿd»øE—mQªª[À¹­¦i½“CjÙ‰—¨BW.|œÆº Á™9¸gàëç bÏ"÷ô10}ÀliæÍ1h‘©K²«ˆ“JO¿þEíî÷§ÑÒ~m®xWE#©^´H‚éð&þð¯ª1ó4}s-.¤7ø«Ö•ES b@Ÿ5ò]€SÔj–G1øT'ỡ‰•MÔ¨ZÚB¼&4n˜dÑ<˜?
  Knä2'BOI3ؤñÕê×"_†WIõlÛ_?æFŽkáyuËÖzâ“Dþ—ðñJ›ãgdô7bX×êõ)öÒ☊4í˜÷±¸rñ ½ýpÌÁCHN³kÙaUøÊ.érþt‡å =wE{Á Ó#raþÈõ2Ÿ¼’·l°§—cMª ë1Ó©ôQ¶Äôñ§ÖPŸ3R™I—D|R‡HNÏÐÄ\žÂýÊ®«\æÝ—9Åû,  'Ñ°ÓÅöŠqçúûb§‘H#¿ï&ÉÀ€ÞÅD$Ó'2˜·QÅDr𚻣}KùaªËvß¿¨ø@Xšu½õI87`ü¯Á–µMÍF;m`¯ ¦ÎÞ)­å(úIQÒ[”ޝÎ¥t ÛãǪ9ÉÛÉXÖlv{f‰ øqQÔš³¬
  Ãßp× XÇìŠÛú,›pA' LN i°Ï‰™#üa
  ±>»šÏ]ãú€ËïÛmúïç ø;]é³íÑóY÷¼,œ#.&úÀ¾‘Á&r˜²À‡NߣŒ/üÛp¯œRqÑÎ$A_¸ 
  âB¹*|B|Ÿæ. 9v×¥œ’e¡š¾ˆ:‰´$g¿Åc 8H¦D¹È#®3•$$>âw¹¢oÅNO—£›tB àT±ÚCŸ˜£[«t)œx.Ã-yŒŠzMp’wjéʨpž´Lá ’µYx‹ºpÞ`Sp2ôyÉšØsÁîkHÖÁ9ì‘Lrn^#‡1¦ói‹ï™ ÉÁ+ rí]útî 膁À£dv%ü_®ðn\„eôô$
  ¼§¸øF,ð(…Я™r“|K’!Šú
  A6î]Ñeeâ9­ÍND f5 –£È#í” xÙ¯ÔÈÚ!8‰Ïåᒏ°3ƒu
  âÐñ(®¨òٝ
  ÜLÏ¥í¼
  h¯ìã~mÃ=ÇbxßÛLh·ÎÍ·1%[Ÿ†U{ٍ¸¾r•wû
  K—Ì(ãì÷­å”Üö½Âl‰–hÆOJ½0i0†Š¿©øö~õMKS‡QÖ<3, ú+¤ç‹Ô€Džm¡¢™ÓG3€¹¾ñ6xnw5Y~–{°§ÙõY¯¥ƒ»~sÕ#ø–ëJ …/iºµÝ­ÇúÀìJ¿.Tb«NÛtÿÝJ;Ç•ÄXÛ1¥át£v-àX;<Y'ˆe¹‚áµ$|ì»ÚÆÇ ,Ü6® Õ*ç0Œ ™ ¬!ˆì™”¦„Üi‘ãl%x-Õ֐Š¢m2èzr]ïÿê°. q—2ž›’\+òpMï¤Ë„Ò\m5ïÇ”‹?fªÖÝᳩKY_+Ó0ÆGþùòçüi¶¹—TÑIÒìË•ŒZ ˜”OÕ$)9ĆQ+ù¥{Ï·ñ—=[  f„V!€d/z¦²–·¬«ÝJ-= FÑ4[Ü#pß2ŠA^åvï[¾QIüw†Äva@€F°½k~ÛË;åŽî öþ¿Üè=q›9»ÜZfß(úm£Q>M/Êê÷!úˆÏqÖ5„ŒtÊ° äMe IÓ¦„HàvÄÅ|v(u”©gÿ™æÙIÂgÖB–©ÓÍËì^:¨Ë’•¸Ë¸éæzG”s“÷éõa¿O‚ÝrëÎ% M‹Ÿ
  âä–Òª/Þ±VÁŸ9œ¦õŠ÷þÏ«AB¹U É9 6ú.´$«ÞÞ»ÇGèŠ/:wԌ騆çJÌÆsž›9é•¢Â6í¹}Ì¿Ÿnøè1y)®Â”±[¯@n:@²Gý 5å¬(Þ^…í£v·OÉ3¾º|é4Pì–(øaÀ^²–ƲÀ âIˆ¬Hë‘Z”4B^”¤ Â·yª‰_­E’ ¤~ôiœáxž$cq4¹úƒXÑÆ+²@™*p ‘í-µšÿUŠŽhþ£5.]•‰ÐÇ?{;ÂY掩àÌX¶ÚZ‰Là=(ær”„ßèÌRÄé@ê ÙæÍ÷Ï’ÜX0ºÄ©n#¼ÒðµŠDu#“NiÓ^Fp:Ä5Eæ  #°Iv–= ­ýçMÊúcNC=YTV¼¾ÜPù!(”3~,®”Ât¯zý
  —Ì)9¬‘ÚI·>ò ¾Âð«y1Á»Ù6U0åÄm•>eeäoÎ$ø¼ßD#^¶’W“Áß‹‰ÙuùŸ‰§Âpb!h½œÁF`2A¨T=ÔÑ Û ô-ºwm0ÒV¡ônßË€Š®ùP©iRÉQÙkYLm*R[çºy<~_C»ÄÆc\I«Nr é­NîŸ
  ±"—[ûË*ÎjOKäwÇÒÍ/2ÍD£Ð»"¦_¤&j=oë—÷D`0~Uô§sî¬YTFpx›èe槶ãu‹Ï±}íF…4ÇVn ózä~Ø*}„ïÙÝit³aÝ+냵YÞCcͧá4”ëïµÞôêĵ=:28 a s!r›´¬Ü­“1e…siø°±ƒg‰ùÜO+½5âÜ[8P½cßÞ2àeRD%qìGàUxÔƈÌçI(©o%,Sc*Ö‚RÅ9×|À‘=OüöŒ‚rÜ:”¦ƒ›Må”>-‚ÒŸ›ÁIBºù³ÜÔ©臑áÙY
  íʍ$4¨’%«Ž|˜S4ÎX#LH”ÅlR¦1·¹ô$¯>5vMæŸìH9XÖk
  ÒßY)Id.!ù/x$ú
  žCsFƸŸëqÌß
  ²ö¼ÖÓñWf·¯üœÙM¿OÅá…k道;ȧß@sG‰i4I†ä¸”oÿsqÐ==µX{ò’ÆZt-â¨*î°ûÚqûÚî}¾5ðõàHd×›:ÀÚ ÃŽRˆ{\…ýÖI‡èíÌ]Ú·úáÚ† ÿªNì9µs¡ÀŽPLŠ)Õ€â’YçŠPšT¿RA¥/Qó©oÁÀɘ
  E5Ù-µ õp8tá%ò5ôgËkhEß9:U²zÄaI9œ4º¤!¶ï2h6è·is3AQÄ`qœr¾¡4ynîžþ›Èçò¼ÑyÆ>O»‰ZV¯«s‹E+ØÙOâPüBšX=©Ï”z‚ƒ4Ø‚P¯È cT°gxR7$ä„1b‡œ‘R¡+ÑÒì:SF<Ñ@ßÞD’döMå.f]ßZ# ­ÝÿKÓ¶é¦2¬¾ÓH(¯Éîí÷äù"(ûå",œÍéè$¾!Q,þÖ¢èOÁó^Õe8mú ”EÐÏ«L9Òyä&Uð±@åJ·†ïºŽÑ°‚'Ô0†ÊSÐî"'°€t&ï·r=S×ÃÎhð.‡æC馾”²|‡=Hy²ž¥ü´c”xh¿ß’†8'D\EL}w­Dëðä<çN£¨Ü¨·[)¤—[ yÙÕ¶îØm~q\¯ ÑåÝ”üv÷8›&
  þépÁ+Éúò…Óiµ¶Â9=ÔpÁÒ¹aL~Èðv‹Â?eÓ¬UĶAjÆì£ìs~yq*#}
  †¸ãÜȬ“C¶n%´Îö˜¦ÚH« ï;_ʤðÁ‚§)Œ°ÄCËéœ0í¤Ï¸gžˆ»‡£¶®+2[[æI´ŽÏûû–b)§s’M×…fRCö½-ÔÅO÷ÒE‡@' NõÚ‰~…èO7ìÈEiÿÏ#™ÝÆ"Å=ø3O¥3×¢fØF±nÏaŽNüTsnÝh‹ÔÜv¤û€~«2ßÇ쎩ØM‚’ huÒJ§Öj\АÇv¤–V¥ØŽHL|ˆÎvï; Ú­Oðzâ‡Ò ÔfŽõãK6Ü1æb\~ø9=P•‡j’ñ–þÏv?1Èi1•8×pý9›-䀣é,’èqXwuøSX‡R)tNÓåæ`‘ïZ}߶ç¦ó0ãngÆÈÝX±>pé23ŸÒ)%@¥ž¥Sá)òWôムeÐW )Jˆ¦Ÿþ7^è rBDý+î:¥%*T~ l­›LMp²¶A(ŽØî ‚<nHØ%ý;‘Ó°$7<˜¸ÛnJÐlÓ+»p[UJPŒiBØàô¦= Ëö×»šàºÎòçÃÇÈŽådq“2²®Äˆ|CƦ14ZÑ:ÃKJS
  $£uæÅŽ
  ‹Câ³……‹J(¸‡K…4ïžÌök5ßB£€åÆïÒáö ñßÔd¿¦â!à”¯ÁòÔbŸÜeÐjîânãólõf^V«
  FßÙ¸N–Uy@¸Æn¹Ä!KüWïÈh¾ Í·KÙâ >Æ÷5•g¸ûÊêʉ§oo¹×XzÊòàÀoE
  •‚ÖƒvÏýÄ_˜¹ûµß’„:p§ãIG»ÜŽô¢c!¾xÔ EÝ©Îòzt ¯gâs*=ëƒÝÿæ¸îPkü„ ôh‘¯§àÝÌüê„ZÅAœ4d®EOQ¯ßÞL¯“³L‡²‡ëø’Îf©l”×÷Ò{µÌ@»@}-å_vÅãÄ¥òCäáWŠñ‰#óûÊRÁ83:N®~ìÅ‚)V³š3õm}í(eÛLáQ7C€Êï7®éFžÞà?ÝVÃkâX>ÞQÊÇpº©1ª­ã±Ž?7ÜjJiûëÊÂ_ydDˆN˜AêºÐ*څзŽy‚§—ñiËëG#ø•aˆ\o3″ly’Ë`‹6%z¸ãXX‘qhIÆÙþ˜,‘)XõDüÛm´‚R£®”ÙÄÓ7û+:®u5õJÂGZ{õnÒÝtj|¢„Ž.’#¡âGÁZ™¢x‡TÇÚˆ1÷›i¨‚>ŸWÚïr’µ 9ÌTˆxrFîS/_¡rs§ùŽ¦üaPó0?] qºŠò).}丸0ƒn˺l® qGÁÇ(P gG…ŽÙ…±…l–!ÖçHÊݲ¦½äÊÂ5ØQ™zO¡n½‰öÔkuc²Ø8¿éŠOQÒÇÕp‡¯Žn
  ±Ÿž®¼4f•Äď” ä&Mª±|lm²ÛÔ©4#4
  [}M¬íꕘ¸{¿r¥†N,ÿlíLãÃ-þÐÏ?= Ì]RK´|´úbÿ5W†
  T¥¥Ö™°pøIH Õˆ[$y¢Y#œ,§]ï‡gׂÞYÄ3ì¤1÷³ÙX(°öGŽ¾*ÖBœ÷¥Â&LJLÆž­¨Oi]‹ÕùÍ5éÐÿ@§wŠIÉp‘€} ÄhîQÌ7Í}}§A“/1(Z*¶êN3¬±?AêÝtçØ-Ç‘ÎÛñ,s†Ç+ØÒW˜Ëòþ4Ã}n©™%³À‘e⨨選ޅCƒ ç6-”üÝ2]LÈ<@
  rZ´ƒd8ª608ýs5ÓõUÕøÙ¥ñ1TÃR²üÔêÀã{1DÜÈØ—ü[ÜV°gF¨Á×…\h˜éSMƒARñšr Á•y¦:¸ ›È¶‡¼ioiÆ% Ùæa§2zÁÞfº<1ú‹®ÜóyÈ è´sOâ¹þØÉTÃ8êé¿=æ–—Þâš©MÈ
  ‰ñ« ö7õ’œ0Z2g ìµKB°ÿý™z¨’ÆJŠI.õ[=É¡ ½jcòÁm©RôŒûš*YTD—m³VVÝ«»(¥×,WE`AqïÑÒö“Ž(P7¦sú©™$ÃÂ%-¯Pò´@c=0ÕŒ -D ‹¼þñ“9E{
  vnðvüƹ ú
  ^Ç)ÿn-ûŒGL ’
  o^1k(8õ×_™¬+‡ÆÕM‡Ãðrh!²REÑŠ°r’Š§1”R¿¡%!¾—UW1-iL¥Òªäž3ÕõØ=H<ÏþDëâ`Ò˜™
  Q ÷3?ðk–$=H®8‡äàÈîõ^Ø
  Ä€Pj¥æ-èƒ{‰ë[ãsÎÀ½ïØ m´u¹cÀ˜o}Žsò
  a I=­Ï·¦k‚Ž&8×Þ¤öáèÔ²
  M$±÷0Š¡‹……aþ}·I–¼¯T@ŸÒ¡ŽÐà¢ÿŽ­ä¢ÿí<ÿlù‘æp«Uúa=·r ©™c :äèå«"?(S§Öb•ïë* †6{”ÐÏΏïàØO„šÓ3#ýúˆÙÔͱÄÄ?¡<å}C×]»3¶1„š ç~—%ðk¶b¨B M›èÛ®¨>ÜÏV©xÒÕeÐâ”BGôeýØ.f¢¢´YÏ`/“±8ˆOkØfjñî Ro㠜װxØm2ÙPËx7v;ïÈŒžƒ§ çñ”‘Z nÿ! Y
  S&ïBˆQ 5=
  ü>Æ„ôR”n©?˜·
  I—lJü9’4íè”`Œz2ÉûÑOú•ê³‘›¾Ñî:IÌäçë#×È{Ù T7úOã¬ÄƒÑÖþÐŽ™KM¡ÏòW+5¥Di4}°ØT—žG‡>pÚuyA&鮨ÄgXCð¬@[˪¡G‘ζ»P2Åü:½u­[Ž—u-o4cóâƒIVvD΂\QËø5»¾@†»¹&Ŕ¡×k½‹Ù2x’·n¹×ÑËl¬Ojgpµèÿ¡ñÅ>™ƒ•á’K#Âsâ&‹b”ŸÆ‹…6Iu7:privatei0eee

  Förutsatt att den gick igenom…detta var då ”hashsumman” av en fil på 699 MB, nämligen Ubuntu distro 10.04.

  • scary; det här är konst, och ändå skrivs det med ettor och nollor, binärt, går det att få se de också?

  • Scary Devil Monastery

   Förutsatt att tidigare inte modereras bort…ogillar att spamma sönder bloggar, men – ovan är (förhoppningsvis) en .torrent fil för Ubuntu 10.04. Torrenten innehåller som man ser endast vilka trackers som uppladdaren har angivit som närvarande på (idag i stort sett onödig då DHT står för merparten av fildelningstrafikens allokering), vart själva torrenten laddades ned ifrån, samt en s.k. ”hash sum”.
   Två av de trackers som nämns kräver mer belysning:
   denis.stalker.h3q.com är egentligen några som kallas ”Mediadefender” – de seedar felaktiga torrents och korrupta filer i försök att hindra sprinding av upphovsrättsskyddat material. Notera att den torrent som finns ovan dock är i högsta grad laglig vilket får en att undra varför de har tagit med den.

   Och trackers angedda från TPB är nedlagda sedan länge, vilket kan ses om man försöker göra en scrape ifrån dem.

   Den hash sum som ses ovan är inget mer än att man tar den fil torrenten skall peka på och kör den genom en applikation som räknar ut ett ungefärligt ”värde”. I verkliga livet skulle man kunna ange det litet grann som om man gav varje bokstav i alfabetet ett värde från 1-26 och sedan adderade alla bokstäver i boken. Samma värde kan räknas ut ifrån X antal andra filer med annat innehåll, men om man är rimligt säker på att man har fått tag på korrekt fil kan en jämförelse med hashsumman räcka för att uppskatta om filen har överförts i helhet och korrekt eller ej.

   Fotnot. ”Mediadefender”, d.v.s. den tracker som anges ovan, använder just ambivalensen i en hashsumma för att sprida korrupta exemplar med samma hashvärde. Det är alltså inte en unik identifikator.

 29. Det blev i alla fall lite fart här på bloggen sedan Pia gjorde comeback, all heder, Jag har lärt mig en hel del och rekommenderar Pia och andra copyriot.se, det blir ibland överkurs men det skadar ju inte.
  Per, hoppas det blir en bra diskussion i morgon

 30. Scary Devil Monastery

  ”scary; det här är konst, och ändå skrivs det med ettor och nollor, binärt, går det att få se de också? ”

  Nja, konvertera ovan till binärt blir nog…tja, skall vi säga att en fil på 15000 KB är femtontusen ggr 8 tecken stor. det vore att spamma rejält.

 31. […] ville kommentera förra veckans blogginlägg om P1-debatten mellan Nylander och Falkvinge. Kommentarsrekord för […]

 32. Scary Devil Monastery

  …Tryckfelsnisse har varit i farten igen…

  Ang, kommentar #90
  De som står bakom trackern denis.stalker.h3q.com förnekar att de skulle vara mediadefender etc. Däremot har de hamnat på peerguardian’s lista över ”unsafe adresses”. Oklart varför.

  Ang. kommentar #92
  ”…en fil på 15000 KB är femtontusen ggr 8 tecken stor…”
  En fil på 15000 byte skall det vara – 15 kB, och ingenting annat. Alltså 15000×8 tecken om man skulle skriva ut det binärt i ettor och nollor.

  • haha This post shows up on my dashboard for my Wrodpress blog as a link so I fiegrud I’d come back and look. I always forget to check e-mail boxes. I even have plugins on my sites to directly reply to people by e-mail as well and write my comments on my blog from e-mail, but I never use it. A lot of plugins I don’t use I have more blogs than I can count.Trolling is pretty childish. I’m a bit of a retired troll myself. I like to observe people online more than anything now. I’m about your age so being a troll still would be sort of silly. I’m probably a know-it-all now too actually because I read so much, but every once in a while I have to take things a little less seriously when people get too full of themselves.Genetics researcher must be rewarding work. Fascinating area of science. Do you have a blog that discusses that aspect of your life as well?

 33. Fiery Spirited

  Vad en torrent är…det är motsvarigheten till ett ISBN nummer med skillnaden att det inte är garanterat att vara unikt. Det TPB är idag, är en lista på sådana nummer, inget mer och inget mindre. Det finns dessutom ett namn och en beskrivning i torrentfilen som om man har tur innehåller en bra beskrivning av vad nummret motsvarar för sorts fil. Bit torrent klienter tar detta nummer och letar upp en fil som matchar numret helt utan inblandning av TPB.

  Rent teoretiskt skulle man kunna ladda ned utan något nummer alls enligt fritext sök om man är tålmodig nog och har ett tillräckligt stort nätverk av folk som man kan lita på. Numret behövs bara för att minska onödig internet trafik (har man inte numret måste man låta noderna rösta om vad byten borde vara så det blir betydligt mer oeffektivt men det skulle vara helt genomförbart)

 34. Scary Devil Monastery

  @Fiery Spirited

  ”Numret behövs bara för att minska onödig internet trafik (har man inte numret måste man låta noderna rösta om vad byten borde vara så det blir betydligt mer oeffektivt men det skulle vara helt genomförbart)”

  Och om man redan har ett etablerat temporärt nätverk av typen Kademlia eller det som etableras av p2p-protokoll när de gör bruk av DHT så faller större delen av innefektiviteten genast bort…

  Både Per och Pia (förutom att de vägrar svara på frågor när det gäller den direkta och ofrånkomliga konsekvensen av deras efterfrågade lagstiftning) missar att även om man plockade bort varenda torrentindexeringssida och tracker i världen samt genomför varje av dem eftersökta lagändring…så hindrar det inte de två miljoner svenskar som idag fildelar från att glatt fortsätta fildela.

  Fenomenet kan rent praktiskt bara beivras med sax mot kabel, vilket är anledningen till att Iran (som inte ligger på latsidan när det gäller drakoniska åtgärder) stänger ned internet och telefonnätet när de misstänker det kommer att demonstreras. Det är enda möjligheten rent praktiskt att hindra dissidenter från att kommunicera fritt med omvärlden.

 35. Hello,just wanted to tell you,I enjoyed this post. It was inspiring. Keep on posting!

  • I just came across this wbetise through random googling. I was a Marvel-addict back in the ’70s, and those Gerber issues were my main introduction to the character and as I was just really getting into the whole Marvel universe, including the FF & Spidey (Romita-era) reprints, the utter bizarreness and even inappropriateness (as noted by DD himself at one point) of some of Gerber’s DD stories wasn’t at all apparant to me. Matter of fact, it was from this run that I first began to appreciate Gerber’s sense of humor, including his Gerber Curse essay which was inadvertantly printed backwards in the letters pages!

Kommentera artikeln