Internetoperatörernas ansvar för att stoppa illegal fildelning prövas

Högsta domstolen i Danmark ska nu ta ställning till huruvida internetleverantörer måste stänga av kundernas tillgång till The Pirate Bay, uppger DR.

Bakgrunden till målet är att det råder oenighet kring vem som bär ansvaret att ingripa när internetanvändare använder sig av fildelningssajten The Pirate Bay för att ladda ner piratkopierat material. Processen inleddes 2008 då en domstol i Frederiksberg tvingade Tele2 att säkerställa att kunderna inte kunde få tillgång till The Pirate Bay.

Internetleverantörerna vill nu ha ett tydligt svar på huruvida de har lagen på sin sida ifall de ingriper och blockerar åtkomsten till sajter för fildelning av piratkopierat material.

En talesperson för Telenor Danmark säger till DR att man är nöjda med att fallet prövas, vilket understryker att det är en grundläggande och viktig fråga. ”Vi ser nu fram emot Högsta domstolens behandling av ärendet, vilket innebär att det är möjligt att få önskad tydlighet på detta område”.