Mer pirater

Många ville kommentera förra veckans blogginlägg om P1-debatten mellan Nylander och Falkvinge. Kommentarsrekord för Netopia-bloggen!

Alltid välformulerade Rasmus Fleischer styr in diskussionen på Netopias rapport om internetbaserade innehållstjänster och kritiserar mig för att uppfinna en bransch med en rolig parallell om att slå ihop mejerier och oljeraffinaderier till ”organiska vätskor-branschen”. Fyndigt, men jag kommer inte ifrån känslan av Fleischer missförstår medvetet. Det är förstås marknadsvillkoren som förenar innehållstjänsterna, även om typen av innehåll kan variera. Jag träffade nyligen en tjänsteutvecklare som jobbat flera år med dagstidningarnas nättjänster men som rekryterats till ett dataspelsföretag för att tillämpa de kunskaperna på en annan sorts innehåll, se det som ett exempel ur verkligheten. Det var för övrigt lärorikt, jag har ofta pratat om att dataspelen driver tjänsteutvecklingen på nätet och har lång erfarenhet av sånt som andra pratar om som framtiden (mikrobetalningar, abonnemang, freemium-modeller, etc). Men han förklarade att nyhetstjänsterna har mycket att lära dataspel om hur man tar betalt av publiken. I stand corrected! Det är skönt när man har rätt, men det är ännu skönare när man har fel.

Rick Falkvinge skriver i sin blogg om ”tomtarna på Netopia”. Nylander kallade han ”gammelpolitiker” i radiodebatten. Andra har kallat mig lakej, Netopia för trojan, det är inte direkt svårt att hitta exempel på nedsättande uttryck i kommentarsfälten. Vad är poängen med att driva en tillmälesdebatt? Tråkig stil, det riskerar att få andra som har saker att säga att tveka och flyttar bort samtalet från resonemang och argument. Säkert kul för den inre kretsen, men om man menar allvar med yttrandefriheten så borde det ingå att respektera även de som inte delar ens mening. Å andra sidan slår det garanterat tillbaka mot piratrörelsen själv i längden, så för min del får de gärna hålla på.

21

Kommentarer

 1. Eftersom du försöker framhäva netopia som något det inte är så är det inte så konstigt att du och sidan blir kallad tomte. Den här sidan är lika mycket en lobby-sida som APB-bloggen, du har bara förpackat det lite snyggare och döljer det lite bättre, men faktum kvarstår, sidan är och har alltid varit ytterligare en kanal för lobbyism.

  Trots detta försöker du framhäva sidan som ”forum för digitala samhällsfrågor”. Rätta mig om jag har fel, men borde inte alla nyheter som är relevanta presenteras då? Det sållas ju medvetet för att bara presentera nyheter som stämmer överens med Netopias agenda.

  Som sagt, du borde inte vara förvånad att bli kallad tomte. Särskilt inte eftersom det är ett ganska vedertaget uttryck för lustigt folk på forum.

  • Per Strömbäck

   Netopia döljer inget, alla kan läsa vilka som stödjer projektet under ”Om Netopia”. Och urvalet av nyheter syftar inte till något slags åsiktsneutralitet, utan att lyfta fram sådant som inte får tillräcklig uppmärksamhet i andra sammanhang. Min uppriktiga ambition är att lära mig mer om detta, förhoppningsvis kan andra göra det också. Netopia är inte en megafon, utan en fråga.

 2. Hej Per!
  Det är naturligtvis aldrig bra när det blir pajkastning, men jag tycker generellt inte att det blir det. Ibland blir det lite övertramp, men där är båda sidorna lika goda kålsupare. Själv har jag tex blivit kallad ”tjuv” så många gånger att det inte går att räkna dem alla. Även i direktsändning på tv. Jag har blivit anklagad för att ”mörda” den svenska musiken, etc. Jag får dessutom små handskrivna pappersbrev där jag kallas ”Pirate Bay-hora” med ojämna mellanrum. Det är ganska trist, eftersom inget av det stämmer. Samtidigt har jag någonstans förståelse för att det blir så i en sådan här polariserad debatt.

  Men jag tycker till exempel att du och jag har hittat en ganska så trevlig ton, även om debattens vågor ibland går höga. Jag kallade visserligen Netopia för en Trojan, men det grundade jag på att jag, precis som Hank skriver, att Netopia presenterar sig som något annat än vad det är. Man tror att det är en tjusig häst, men voilá, så hoppar det ut en liten armé ur den. Jag tycker det är trevligt att upphovsrättsindustrin anslutit sig till diskussionerna på nätet, men för mig var det viktigt att alla som deltar i debatten vet vem man talar med, att man spelar med öppna kort.

  Men, människor är människor. Både du och jag får nog finna oss i att bli kallade både det ena och det andra så länge den här striden rasar. Jag tror inte att det är något man ska ta alltför personligt.

  Men, nu ska jag gå och lägga mig, så att jkag inte missar tåget till Skövde imorgon. Jag ser fram emot att träffa dig och tror att det kommer att bli en trevlig och intressant debatt. 🙂

  • Per Strömbäck

   Hej Anna! Point och det är klart att alla ska avhålla sig från övertramp. Man får ge akt på sig själv när man diskuterar via nätet, det är lätt att bli carried away. Håller med om att vi har hittat en bra ton, det var kul att debattera i Skövde! Jag gillar när det är hårda och ärliga tag. Men jag tycker fortfarande att det verkar vara en medveten strategi från åtminstone din partiledare att döma ut meningsmotståndare som ”gammelmedia” eller ”gammelpolitiker”. Det är lite tråkig stil och som sagt tror jag att ni förlora på det i längden.

 3. ”Tråkig stil, det riskerar att få andra som har saker att säga att tveka och flyttar bort samtalet från resonemang och argument.”

  Per, har du märkt att det är sjukt många som vill diskutera med dig i kommentarsfälten, och har väldigt välformulerade resonemang och argument? Men du ignorerar 90% av kommentarerna och fortsätter köra ditt race, samtidigt som du låtsas som att Netopia är nåt slags objektivt diskussionsforum. Därav ”trojan” och ”lakej”. ”Tomtar” får dock stå för Falkvinge. 🙂

  • Per Strömbäck

   Kommentarsdiskussionerna här på Netopia har galet hög kvalitet! Jämfört med många andra sammanhang så är det nästan rekord. Trojan och lakej kan jag stå ut med. Tomte är svårt att bli upprörd över. Det var mer den medvetna retoriken om ”gammelmedia etc” som jag ville ifrågasätta. Ja, jag har svår att hinna med att svara i kommentarsdiskussionerna som jag skulle vilja. Ibland avstår jag också när jag tycker att diskussionen går i samma hjulspår.

 4. All heder åt bloggmaster Per, som har hållit det här forumet öppet, heta känslor föder hårt språkbruk, det kan vi ta till oss. Jag återkommer till ett balansproblem;
  Att branschen har lämnat Per i sticket, det är dåligt av dem, det kanske är så att det inte finns ngn spinndoctor mer än Per som kan hålla igång två tankar samtidigt.
  …stay tuned Per

 5. Scary Devil Monastery

  Jag tycker ordet ”tomte” i sig är relativt neutralt. Värre de epitet som ”lakej”, ”tjuv”, ”snyltare”, ”maffia”…med mera, som båda sidor slänger ur sig.

  Den här debatten är infekterad till stor del eftersom det rör sig om två frågor.

  Frågan om man skall få lov att kommunicera material i icke kommersiellt syfte.

  Och frågan om ren medborgarrätt, vilket lyfts av de osannolika förslag man vill beivra fråga ett på från vissa håll.

  När ifpi lyfter frågan om ”att ISP’er skall ta sitt ansvar” så menar de rent effektivt att bredbandsleverantören enligt dem bör övervaka all trafik som färdas i nätet – inklusive det högst privata, det finansiella, och så vidare. Naturligtvis blir debatten då infekterad, och risken blir stor att den som kommer med förslaget behandlas som en gammalsovjetisk kommisarie på alla forum.

  Sak samma ser man rött när som exempelvis chefen för danska ifpi häver ur sig meningar i stilen ”Child pornography is great” när han diskuterar olika hävstänger att använda inom lobbyismen.

  Här hamnar både pirater – oftare ifpi et al, men även pirater – i samma rävsax som Feministiskt Initiativ hamnar i när de förknippas med Irene von Wachenfeldt och dylika fanatiker. Då blir tonen hård.

  Det är då viktigt att tonen sätts efter bästa förmåga beroende på de tidigare utlägg som skrivits.

 6. SMILE
  (kan ingen berätta hur man gör, sitter på en Mac)

 7. …man kan höra en ängel som går genom bloggen,
  Hädanefter skall jag aldrig kalla ”branschen” för maffia, men då Per får du sluta att benämna alla som pirater med en annan åsikt, jag är ingen pirat, deal?

 8. ..man lär sig ngt varje dag, här är en motkraft
  http://openinternet.se/?lang=sv

 9. Scary Devil Monastery

  ”piratrörelsen” ser jag som ett annat neutralt mem numera. Jag är piratpartist, och stolt över det. Den benämningen har kastats tillbaka i ansiktet på dem som först myntade det i nedsättande ton (dessutom felaktigt då definitionen ”piratkopiering” utgår ifrån att man ägnar sig åt direkt förfalskning, med intäkt som direkt följd).

  En person som tankar ned upphovsrättsskyddat material för egen del eller åt sin kamrats räkning = Fair use, enligt den filosofin.

  En person som tankar ned och kompilerar samlingsalbum som han sedan säljer som original bör dock dingla från rånocken. Vilket är anledningen att Sveriges pirater höll sig tysta när Pirat-Pontén fick en dylik svindlare arresterad.

  Däremot värjer man sig mot epitet som ”finnig snyltare”, gratis-är-gott-generationen, etc, etc.

  • SDM, det är dessa epitet jag värjer mig emot, Pirat även maffia(fast jag själv använt ordet), för att vår argumentering skall nå verkshöjd bör vi lägga dylika benämningar åt sidan och försöka se individen, därför har jag vädjat till ”branschen” att träda fram, att ge åsikten ett ansikte, Per ensam har gjort det, trots mejl till IFPI, APB och SUF eller ngn ”artist” eller ”kreatör”, vägrar dessa att uppenbara sig här på bloggen, det gjorde att jag ett tag såg netopia som en decoy (åtel) kanske sårade det Per, men när en miljonindustri inte kan uppvisa något som helst hederligt intellektuellt resonemang undrar man. Jag tycker unge herr Werner ordförande för IFPI skulle ta bladet från munnen och reflektera över framtiden.
   🙁

   • Per Strömbäck

    Nej, jag är inte sårad! Jag ville bara peka på att Falkvinges ”gammel”-retorik riskerar att slå tillbaka på honom själv. Politik handlar ju mycket om att kompromissa och bygga allianser. Om man hånar sina meningsmotståndare så blir det svårt i längden.

    • Scary Devil Monastery

     Nu hör det kanske till saken att jag det blivit ett pinsamt uppenbart faktum att både media och politik blivit sorgligen akterseglade. Sitter man som Nylander och kommer till förhandlingsbordet med paketlösningar för smedsskrået efter att den industriella revolutionen framgångsrikt genomförts så har man onekligen uppvisat samma realism i sitt tänkande som katolska kyrkan som för tjugo år sedan officiellt hade positionen att Galileo hade fel.

     Ordet ”gammelpolitiker” är en bra beskrivning – mossiga, och mer än bara litet ”out of touch”.

 10. Scary Devil Monastery

  Jag tror jag får ta tillbaka litet av neutraliteten efter att ha läst Per’s befängda påstående om att vi som är yrkesverksamma när det gäller internet tydligen är okunniga och därmed inkompetenta.

  Inget känns lika udda som att bli uppläxad i läskunnighet och skriven grammatik av en bevisad dyslektiker.

Kommentera artikeln