Kraftig ökning av den digitala musikförsäljningen

Efter fjolårets trendbrott fortsätter den svenska musikförsäljningen att öka beräknat i värde. Den digitala försäljningen väntas stå för ca 25 procent av intäkterna under 2010.

Vi ser en fortsatt positiv trend, och det är väldigt spännande, säger Per Sundin, vd för Sveriges Universal Music till TT.

Även försäljningen av fysiska album steg under året, även om det var den digitala försäljningen som framför allt stod för tillväxen. Intäkterna från streaming-tjänster, som exempelvis Spotify, steg med hela 438 procent till 65 miljoner kronor. Spotifys framgångar bekräftas också av Per Sundin.

Spotify har varit otroligt framgångsrika och värvat ännu fler betalande kunder, som betalar 99 spänn i månaden, säger Sundin till TT. Han säger också att Apples musikförsäljning genom iTunes samt Nokias motsvarighet också haft en positiv utveckling.