IPRED bakom kraftig tillväxt för köp- och hyrfilm

Den svenska köpvideomarknaden växer kraftigt. Tillväxten under årets första fyra månader var 13 procent och på hyrvideomarknaden var tillväxten ännu starkare, rapporterar Dagens Handel. Ökningen uppges vara en direkt följd av IPRED-lagstiftningens införande.

Sedan IPRED-lagen trädde i kraft i april 2009 har den legala marknaden tagit ny fart och ökar kontinuerligt. 2009 var all-time high och inledningen av 2010 bekräftar denna trend med full kraft. Alla segment av filmkonsumtion har visat en klar ökning sedan våren 2009, säger Sveriges Videodistributörers Förenings ordförande Mats Caneman till Dagens Handel.

Speciellt glädjande är att vi ser fortsatt tillväxt på nya titlar till fullpris, vilket visar att marknaden verkligen ser ett värde i produkterna. Vi ser idag inga tendenser på att marknaden ska svikta då vi har positiva trender för båda formaten, DVD och Blu-ray, vilket är en unik utveckling jämfört med andra länder, säger Martin Warberg, analytiker på GfK, till tidningen.