Mjukvaran är själen i svensk industri

Swedsoft heter en organisation för mjukvaruavdelningarna inom stora industriföretag som Volvo Lastvagnar, SAAB, ABB, Ericsson med flera. De har just nu en kampanj på temat ”mjukvaran är själen i svensk industri”, där poängen är att en mycket stor del av innovationerna inom industrin sker inom mjukvaruområdet. Det är en viktig poäng! Man kanske inte tänker på just basindustrin som programmerardriven, men Swedsofts undersökning visar att det är på det viset. Och mjukvaruandelen ökar. Vad har det här med Netopia att göra? Jo, industrin digitaliseras, precis som stora delar av samhället i övrigt. Det betyder att diskussionen om villkoren för digitaliseringen berör långt utanför innehållsbranscherna. Jämför man exportintäkter och sysselsättning är tillverkningsindustrin förstås enormt mycket större än innehållsbranscherna. Men det tycks alltså som att utmaningarna allt mer kommer att likna varandra.

6

Kommentarer

 1. Skönt att se att Swedsoft inte håller på och gnäller om att piratkopiering är den stora ondskan och att det minsann behövs övervakning, censur och filtrering för att stävja densamma.

  De verkar faktiskt ha identifierat verkliga utmaningar och tycks ha en hel del goda idéer om hur de bör mötas.

 2. Scary Devil Monastery

  Det låter ju bra…men givet var vi är någonstans väntar jag bara på vinklingen; ”Och därför behöver vi mjukvarupatent”

 3. Som utvecklare och ägare av ett medelstort mjukvaruföretag kan jag inte tänka mig något som vore sämre för innovationstakten och möjligheten att utveckla och behålla Sveriges position inom mjukvaruutveckling än just mjukvarupatent.

  Patent kan (möjligen) vara befogat inom läkemedelssektorn, men inom mjukvarusektorn vore de en total katastrof. Kolla gärna in Patent Absurdity för en genomgång av alla bisarra problem jänkarna drabbats av på grund av att de tillåter mjukvarupatent.

 4. Scary Devil Monastery

  @Martin, #3

  Säger du och säger jag, men andra tycker nog annorlunda. Och lägg märke till att jag inte nämnt Per Strömbäck eller någon av hans arbetsgivare vid namn. 🙂

  Öppen källkod har gjort mer för mjukvaruindustrin än någon annan faktor – det är egentligen där vi har skillnaden mellan någon som skapar ett verktyg och den visionär som lyckas skapa och sälja ett helt koncept av tjänster och expertis.

 5. Ursäkta mig men Mjukvara och datorprogram är inte uppfinningar, därför strikt logiskt ej heller innovationer (i uppfinningsmässig mening) hur kreativt och nyskapand det än är. Litterär text i en bok omfattas ju av upphovsrätt och är UTAN för patentbreart område. Enligt WIPO Copyright Treaty, artikel 4 så är datorprogram skyddade som literäravärk Enligt artikel 2 i bernkonventionen. Jag tycker det är logiskt framförallt med tanke på att källkod är en sorts skriven text och programmeringsspråk är också språk. Jag ser hellre källkod som litterärt verk än uppfining,samma för program i körbar form. Samma för mjukvara och datorprogram oavsett uttrycks form. INGET JÄVLA som sådant fikon språk FÖR mig tack!
  NEJ TILL mjukvarupatent på samma grund som ALDRIG gå med på litterärpatent!
  EN sak till när ska Netopia våga ha en artikel som tar upp mjukvarupatent frågor?!

Kommentera artikeln