Digital Economy Bill

Vi är inne i en period när det kommer många nya lagar som rör internet, i olika länder. Det är Ipred, FRA, Datalagringsdirektiv, Telekompaketet och många fler. Fler kommer i takt med Europeiska unionen skapar regler för den så kallade digitala inre marknaden. I våra grannländer finns också flera intressanta exempel, den omdebatterade HADOPI i Frankrike och inte minst britternas ambitiösa Digital Economy Bill som labour-regeringen beslutade under sina sista månader vid makten. Det är förstås intressant att förstå mer om de här lagarna och diskutera hur de kan utvecklas och erfarenheterna tillämpas i andra länder. Därför har vi Netopia bjudit in Nick Palmer, f d brittisk parlamentsledamot för labour, att berätta mer om Digital Economy Bill för Netopias läsare. Det är veckans torsdagskrönika.
Nick Palmer är en mycket intressant politiker, han besökte Stockholm i början på året och deltog i ett seminarium om dataspel och politik i Stockholms stadshus som jag modererade (läs mer på Dataspelsbranschens blogg). Det var egentligen en konferens för dataspelsföretaget Paradox Interactives samarbetspartner från hela världen, men Palmer är en stor gamer och gillar Paradox spel så han bjöd in sig själv! Nick Palmer är också tidigare världsmästare i Diplomacy. Ni som spelat Diplomacy förstår genast vilken intellektuell skärpa som krävs. För er som inte provat kan jag varmt rekommendera det, men se till att ha gott om ostörd tid (och låt inte konflikterna i spelet föras över till verkligheten).

4

Kommentarer

 1. Från världsmästare i Diplomacy till Labour MP… 🙂 Frågan är om han såg liberalernas backstab i förväg?

 2. Scary Devil Monastery

  Förmodligen. Läste hans krönika och hans resonemang runt den rättsvidriga sanslösa lagstiftning man försöker driva är spot on.

  Men jag skulle efterlysa hur det ligger till med det allmänna lagföraktet i de länder som genomfört dessa lagar – IPRED förvandlade i ett slag två miljoner svenskar till brotslingar för att de utövar ett beteende som inte ens går att jämställa med plankning. Samma har skett i resten av Europa och risken är stor att vi fostrar en generation som ser det som en naturlig del av samhället att lagen är till för att brytas då den ofta är vansinnig. Den kostnaden har mig veterligen inte ens de smartare politikerna lyft i debatten.

 3. Scary Devil Monastery

  Han verkar ha förstått en del av problematiken runt lagstiftningen – men det är tydligt att han inte vet hur illa ställt det är med möjligheterna att behålla storbrittanniens nuvarande lagstiftning som rättssäker.

  I England är det numera i teorin förbjudet att erbjuda en öppen hotspot, eller ha osäkrade nätverk. Synd bara att 40% av de ”säkrade” trådlösa nätverken kan knäckas av en trettonårig ”script kid” eller i värsta fall av en komplett datorilliterat som kan följa enkla bruksanvisningar.

  Har uttalat mig mer utförligt med exempel under krönikan i sig…

 4. off off topic
  http://www.journalisten.se/artikel/23819/hovraetten-naepsar-alis
  det går inte att ta vanliga priser på internet, vi närmar oss kanske nanobetalningarna?

Kommentera artikeln