Ungdomsförbund på Dreamhack

Juni verkar vara högsäsong för de politiska ungdomsförbunden. Igår besökte jag Dreamhack Summer i Jönköping, årets höjdpunkt för 12 000 dataspelsentusiaster. Många av dessa är förstagångsväljare i höst och det har förstås inte gått politikerna förbi. Samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund (och piraterna) var på plats med egna montrar för att värva medlemmar och väljare. Arrangören bad mig leda en paneldebatt om dataspel och digital kultur med representanter för ungdomsförbunden. Det blev en livlig tillställning med engagerade politiker, ivrig publik och tuffa tag. Närmare 150 DH-deltagare hade slitit sig från WoW/tankning/CS/Starcraft II eller vad de nu gör annars för att få lite politisk tankeföda. Diskussionen rörde sig kring ämnena kultur, jobb och skola.
Mona Hammoud Aguiar Molina från Liberala ungdomsförbundet stack ut hakan direkt och menade att dataspel inte kan jämställas med andra fritidsintressen som t ex ishockey. Modigt, minst sagt, med tanke på publiken. Jakop Dalunde, Grön ungdoms språkrör, ville se dataspel som en del av den övriga kulturpolitiken och pekade på exportpotentialen. David Högberg, kulturpolitisk talesman för KDU, ville se sänkt moms på dataspel och slog ett slag för friskolorna. Moderate riksdagskandidaten Hanif Bali fokuserade på symbolfrågorna och ville arrangera LAN i riksdagen. Vedran Kuzman från CUF propagerade för sänkta ungdomslöner så att det skulle bli lättare att anställa, vilket ledde till viss splittring i ”knattealliansen” där övriga inte ville att staten skulle lägga sig i arbetsmarknadens avtalsrörelse. Gustaf Nipe från Ung pirat lyfte fram en nationalekonomisk teori om att teknisk utveckling är den starkaste drivkraften för ekonomisk utveckling och drog den halsbrytande slutsatsen att fildelningen därför måste släppas fri. Coni Ronsten från Ung vänsters förbundsstyrelse var nog den största gamern i panelen och argumenterade för digitala bibliotek men övertygade inte riktigt om hur sådana skulle organiseras utan att sabotera den kommersiella distributionen. Carolina Pettersson, vice ordförande i SSU Jönköping, ville investera mer i utbildningssystemet för långsiktig konkurrenskraft.
Den här sammanfattningen gör inte diskussionen rättvisa, det var den högljuddaste panel jag sett på länge. Dreamhack filmade allt, men videon är inte tillgänglig ännu. Återkommer i det ärendet

2

Kommentarer

  1. Är det en så halsbrytande slutsats att förhindrande av informationsspridning hämmar teknikutvecklingen?

Kommentera artikeln