Seminarium i Almedalen: Kampen om din information på Internet

Under Almedalsveckan arrangerar Kultur för alla tillsammans med Netopia seminariet Kampen om din information på Internet: Integritet och övervakning. Seminariet äger rum onsdagen den 7 juli klockan 10.00 – 11.30 på Borgen, Hästgatan 24 i Visby.

Integritetsdebatten har främst rört statlig övervakning men övervakning utförs även av privata aktörer i form av filtrering av mail, blockering av webbsidor, kartläggning av användarnas intressen. Åtgärder som liknar de som kritiserats när de förts fram i lagförslag. Är statliga integritetshot mer allvarliga än privata? Bästa skyddet för den enskilde har varit anonymitet på internet. Det är lätt att övervaka och spåra användarna, det är identifieringen som kan vara svår. Internetleverantörerna sätts i en problematisk situation då de utgör länken mellan de digitala spåren och användarnas identitet. Viktiga principer står i motsats till varandra. Det har införts flera nya lagar som berör nätmiljöerna. Det är angeläget att reglerna formuleras med hänsyn till Internets struktur som globalt, decentraliserat, virtuellt nätverk. Hur kan detta ske med lagstiftarens traditionella instrument? Hur ska globala nischmonopol hanteras ur konkurrensperspektiv?

Medverkar gör Anders Rydell, författare och frilansjournalist, Andreas Ekström, författare (”Google-koden”) och kulturjournalist Sydsvenskan, Ulrika Knutson, författare, journalist och ordförande Publicistklubben och Georgi Ganev, affärsområdeschef Konsument Telenor Sverige.

Moderator är Per Strömbäck, talesperson Dataspelsbranchen.

Mer information finns här.