Digital kultur i kulissserna i Visby

Tredje dagen på politikerveckan är den stora kulturdagen. Gruppen Kultur för alla arrangerar kreatörspanel och partiutfrågning, Kulturskaparna har sin ”open space” i eftermiddag och ikväll har Koalitionen för kulturdebatt en manifestation på Donners plats (Almedalens ”ground zero”). Med mera! Partiledartalen har däremot inte berört kulturfrågorna och spekulationerna om Lars Ohly som kulturministerkandidat i en rödgrön regering måste ha kommit på skam efter hans tal igår som uteslutande fokuserade på välfärd. Det verkar inte som att kulturen blir någon valfråga den här gången, om man ska döma av vad som sker i Almedalen i alla fall. De digitala frågorna lyser också med sin frånvaro i den bredare diskussionen. Däremot har alla Netopia möter i Visby har en åsikt om digital politik, så ämnet engagerar trots allt.

9

Kommentarer

 1. Scary Devil Monastery

  Naturligtvis inte. Ordet ”kultur” har blivit ett kontroversiellt slagord man gärna använder som strössel på glassen men helst vill slippa säga någonting konkret om. Litet grann på samma sätt som företrädare för ifpi gärna använder ordet ”ansvar” utan att vilja förklara vilka specifika lösningar de tänkt sig.

  Sedan vill inget parti nu sittande öppna sig för följdfrågor om den saken. Det vet att idag leder den debatten till internet och fildelning. Och det finns inte ett idag i riksdag sittande parti som inte gjort sig skyldiga till ekvivalenten av medeltida brandskattning vad gäller hela den digitala delen av medborgarnas intressesfär.

  Det är därför bara ungdomsförbunden yttrar sig om saken. Då moderpartiet skiter i dessa har de väl inte fått motta instruktionerna om vad man inte skall ta upp.

 2. Så länge våra riksdagspartier driver den nuvarande politiken rörande internet är det inte så konstigt att de inte vågar uttala sig, de har noll och inget stöd hos befolkningen. Därför kniper de käft och hoppas att de vandrande röstsedlarna har annat att tänka på när det är dags för val.

 3. ”kultur för alla”
  Per det är skämmigt att branschen med hjälp av en PR byrå kidnappat ordet kultur och försöker smeta detta över en skamfilad bransch, hur tänker ni egentligen kan det aldrig bli rätt, detta tricks hade kanske fungerat för 10 år sedan, idag tack vare nätet är transparensen mycket större, det är just transparensen som skrämmer det gamla 🙁

 4. Scary Devil Monastery

  @kjell

  Konsumentmakt är ordet man hyllar som den fria marknadens drivkraft och bas. Lustigt nog det som skrämmer etablerade maknadsaktörer mest – för medans gemene man helst vill se en fri marknad vill de största aktörerna hellre leva i en skyddad verkstad som inte går långt ifrån de gamla statliga monopolen.

  Om innan ett tusental kunder ringde och klagade på väl vald kundservice och ignorerades så intar de flesta sunt drivna företag numer djup pudelställning av hotet på ett hundra dåliga recensioner på Pricerunner eller en enda viral video på Youtube…vissa saker i utvecklingen är goda att se.

 5. ..rapport från en, jag vet inte vad. Det illustra sällskapet ”Kultur för alla” har haft sin första sammankomst i Almedalen, den här gången hade man endast upphovsrättsförespråkare på podiet, vilket kom att bli rätt ”lustigt”, vis av skadan från förra året fanns ingen kritisk röst på podiet. Det kom att påminna mig om John Kennedy Toole´s roman ”Dumskallarnas sammansvärjning”, längst fram stod herr Karabuda och ”höll med om” att 70 år kan se ut som en väldigt lång tid för bevarandet av upphovsrätten,de andra talarna; helst att förtiga. Jag väntar fortfarande på att Ludvig Werner och Henrik Pontén skall lägga ut texten.
  stay tuned, som Per säger

 6. ”Nätstölderna leder till att de många små enskilda upphovsmännen inte kan försörja sig på sina yrken.
  Utan upphovsrätt får vi kanske ett polariserat samhälle med ett fåtal kommersiella storsäljare i ena änden och ansvarslösa och anonyma amatörer i den andra? ”
  Denna utsaga kommer från ”kultur för alla” -gruppen. Nu är det dags för ngn upph.rättshavare att träda fram och prata klartext, ”- jag kan överleva pga nätstölder”
  ge nätstölden ett ansikte.
  stay tuned, som Per säger

 7. Scary Devil Monastery

  @kjell

  Kan man inte överleva på grund av att man inte marknadsför sig eller inte har en produkt värd att sälja är det en sak. Men det är fortfarande inte idag givet att varje person som vill bli ett visst yrke per automatik har försörjningsmöjlighet inom yrket.

  Gäller detta utbildade ekonomer som får städa toaletter, advokater som får arbeta i stenbrott, eller magistrar i molekylärbiologi som får sadla om till systemvetare, så är det ingen som undrar. Men en kreatör som inte kan försörja sig enbart på sin kultur enligt samma premisser blir en katastrof?

  De får helt enkelt köpa att precis som gårdagens grovsmeder blev ingenjörer och C&C-operatörer på grund av teknisk utveckling, så får de anpassa sina egna marknadsmetoder. Eller så stoppar vi tillbaka internet som fenomen i flaskan igen och klipper alla kablar. Andra alternativ finns inte.

Kommentera artikeln