Brittiskt förslag om ”piratavgift”

PRS for Music, en organisation som representerar brittiska låtskrivare och kompositörer, föreslår att internetoperatörer ska bli tvungna att betala en avgift baserad på mängden piratkopierad musik som de tillåter gå igenom deras nät, rapporterar Financial Times.

Förslaget är en del i debatten om Digital Economy Act som pågår i Storbritannien. Lagstiftningen, som röstades igenom i parlamentet i april i år, syftar till att reglera digitala medier men har främst blivit uppmärksammad för delarna relaterade till illegal fildelning. Lagstiftningen tvingar internetoperatörer att skicka varningsbrev till abonnenter som fildelar illegalt och det finns även stöd i lagstiftningen för att helt blockera sajter eller användare som ägnar sig åt illegal fildelning.

Will Page, chefsekonom vid PRS for Music, argumenterar för att en avgift kopplad till mängden piratkopierat material som passerar i en internetoperatörs nät skulle skapa gemensamma incitament mellan två branscher som i dagsläget inte är överens kring vem som ska bära kostnaderna för den illegala fildelningen.