Privata webbläsare döljer inte alla spår

Tre forskare från Stanford University och Carnegie Melon University har granskat privat-funktionen i ett antal webbläsare och drar slutsatsen att de inte fungerar felfritt – vissa spår lämnas kvar trots att syftet med funktionen är att dölja all information om surfandet. Det rapporterar Tech World.

Bland de granskade webbläsarna finns Mozillas Firefox, Microsofts Internet Explorer och Apples Safari. Problemen uppges exempelvis förekomma i Internet Explorer och Firefox när man besöker hemsidor som använder säkerhetscertifikat. Vissa certifikat sparas på datorn och rensas inte bort när man stänger webbläsaren. Forskarna varnar även från så kallade insticksmoduler, ”plug-ins”, som inte alltid är programmerade att fungera tillsammans med privat-funktionen.

Forskningstrion, som består av Gaurav Aggarwal och Dan Boneh från Stanford University samt Colin Jackson från Carnegie Melon University, kommer att presentera sina upptäckter i samband med Usenix Security Symposium i Washington, D.C i veckan.