Danska bibliotek har kommit längre i digitaliseringen

I tisdags invigdes IFLA-kongressen i Göteborg – världens största bibliotekskonferens. Utmaningar och möjligheter med digitaliseringen är en viktig fråga som kommer avhandlas flitigt under den knappa veckan som kongressen pågår.

– Digitaliseringen innebär är ett helt nytt sätt att arbeta på. Vi ska kompetensmässigt kunna hantera det, vi ska veta hur våra användare vill ha det, och samtidigt rent tekniskt kunna hänga med i utvecklingen. Det är en tuff uppgift, säger Gunnar Sahlin, riksbibliotekarie och chefen för Kungliga biblioteket i Stockholm till Sveriges Radio.

Sahlin lyfter även fram Danmark som ett exempel där digitaliseringen kommit långt. Flera stora satsningar för att modernisera biblioteken genom digitala lösningar har ägt rum de senaste åren. Ett exempel är det stora digitala musikbibliotek som de regionala biblioteken tagit fram tillsammans, istället för att varje bibliotek tar fram sin egen lösning. Arkivet innehåller nästan fyra miljoner låtar och är gratis för att danskar som har ett lånekort.

– I Sverige pratar vi nu om att vi ska skapa en ny gemensam katalog, det har man länge haft i Danmark. Danskarna har varit ganska duktiga på att koordniera sina insatser, och här tycker jag faktiskt att vi släpar efter i Sverige, säger han vidare till Sveriges Radio.