FP-seminarium om kulturskapande

Folkpartistiska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström bidrar till att lyfta frågorna om kultur, upphovsrätt och digitala marknader i valdebatten genom ett seminarium i Stockholm nu på måndag 23 augusti. Temat är tvådelat, dels om upphovsrättens geografiska gränser och europeisk harmonisering. Dels om kulturens digitala spridning. Medverkande är juristprofessorn Jan Rosén (bekant för Netopias läsare och ordförande i den pågående Upphovsrättsutredningen), författaren Theodor Kallifatides, Publicistklubbens Ulrika Knutson (även hon Netopia-bekant) m fl. Undertecknad är också med och håller ett inledande anförande. Öppet för allmänheten: www.folkpartiet.se/kulturseminarium

Cecilia Wikströms tajming är för övrigt skrämmande bra även i andra sammanhang, den 20 juli skrev hon den här debattartikeln i Upsala Nya Tidning, om barnporr och blockering av sajter – bara veckor innan den stora debatten i och kring Piratpartiet bröt ut i den frågan.

6

Kommentarer

 1. Per, här deltar en annan folkpartist, stockholmspolitiker, gå in och titta på detta seminarium, där belyses problematiken mellan riktiga upphovsmän kontra ”förlagen” som sedan 1960 är jämställda med konstnärerna, vilket har rört till och låst in informationenen.
  Lyssna och lär
  http://www.ur.se/tv/tv-tabla/?date=2010-08-16&type=short

  • …gå in och titta på den här adressen, där finns en annan slags debattörer än vad vi möter här på Netopia, mycket tankvärt, Per borde orientera sig mer åt det här hållet som problemiserar upph.rätt kontra individens rätt dvs den demokratiska aspekten. 🙂

 2. ..Per jag förutsätter att Netopia finns representerade på Bok o Bibliotekmässan i GBG
  där kommer att hållas många intressanta seminarier bl.a.;
  Google och framtiden

  Digitaliseringen innebär en enorm utmaning för tre av offentlighetens och demokratins grundpelare: Boken (Litteraturen), Biblioteket (Kunskapen) och Dagstidningen (Journalistiken). Utmaningen blir kanske tydligast i det amerikanska företaget Googles verksamhet och affärsmodell. Initiativ som att göra hela världslitteraturen tillgänglig öppnar svindlande perspektiv, men leder också till konflikter med upphovsrättsinnehavare. Som annonsplats växer Google på bekostnad av traditionella medier utan att behöva finansiera kvalificerad journalistik. Vad innebär detta för den tredje statsmaktens uppdrag att granska och informera? Vi bjuder in Googles Europachef för bok och bibliotek, Santiago de la Mora, som ger sin och företagets syn på de här viktiga framtidsfrågorna. Därefter blir det ett samtal mellan Santiago de la Mora och en panel bestående av bl a Eva Swartz Grimaldi, vd Natur & Kultur, Lars Ilshammar, chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, samt representanter från berörda branscher, författare, forskare och företrädare för politiska partier. Publiken får också tillfälle att ställa frågor och göra inlägg. Konferensen är en del av ett projekt som initierats av kulturjournalisten Mikael Löfgren och Nätverkstan Kultur i Väst. Tidigare steg i projektet är en rapport av Löfgren med titeln Digitalisering och upphovsrätt inom kultursektorn och en konferens på Kungliga Biblioteket i Stockholm: Offentlighet och upphovsrätt. Program: 13.00–14.15 Inledning: Mikael Löfgren Keynote-speaker: Santiago de la Mora, Google 14.15–14.45 Kaffe 14.45–16.45 Frågor och inlägg från panelen och publiken 16.45–17.00 Företrädare för politiska partier kommenterar. Sammanfattning. 17.00 Mingel Medverkande: Santiago de la Mora, Googles Europachef för bok och bibliotek, Eva Swartz Grimaldi, vd Natur & Kultur, Lars Ilshammar, chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, författare, forskare, politiker samt aktörer från berörda branscher, kulturinstitutioner och medier. Moderator: Mikael Löfgren, journalist. Anmälan, se Bok & Biblioteks webbshop, http://www.bokmassan.se http://www.bokmassan.se

  Arrangör: Nätverkstan och Bok & Bibliotek med stöd av Stiftelsen Framtidens kultur, Göteborg & Co, Stampen och Västra Götalandsregionen.

  Medverkande: Santiago de la Mora, Eva Swartz Grimaldi, Lars Ilshammar, Mikael Löfgren

  Här skall du vara med som representant för Netopia

 3. ..det finns och pågår alternativt tänkande för lösningar inom ”kultursektorn” däe ingår ju inte IFPI o CO fanns dom försökt att kidnappa den också.
  http://projekt.natverkstan.net/pagaende-projekt/offentlighet-och-upphovsratt/

 4. Scary Devil Monastery

  Cecilia Wikström är en av de drivande för ECPAT-filtret också. Jag vet inte om jag tillskriver högt förtroende för en som hävdar att ekvivalenten till att hyra tio kloka gummor för att koka ihop förbannelser över pedofiler är en verksam och nyttig metod i bekämpningen mot barnporr på nätet (eller övergrepp rent allmänt).

Kommentera artikeln