99% olagligt material på BitTorrent

Ballarat-universitetet i Australien har undersökt hur mycket av BitTorrent-trafiken som utgörs av lagligt material. Ibland har argumentet förts fram att en stor del av materialet i torrent-nätverken är lagligt, men de australiensiska forskarna kommer till andra slutsatser. 89,9% av alla torrents i undersökningen innehöll material som tydligt var olagligt. Endast 0,3% bedömdes vara lagligt, resten var troligen olagligt.. Film och TV-program utgjorde 72,4% av alla filer och bland dessa fanns inga lagliga. Bland de 100 mest populära torrentsen fanns bara en som inte var upphovsrättsskyddad, ett open source-program. Och så vidare… Läs gärna bloggen Ars Technicas analys av undersökningen och den efterföljande debatten.
Princeton-professorn Edward W Felten publicerar liknande resultat på sin blogg, av 1021 undersökta filer var 10 (1%!) klart lagliga, övriga utgjorde sannolikt upphovsrättsbrott.
Så har akademin bevisat det vi redan visste, det räcker med en snabb titt på topplistan på The Pirate Bay för att se att det är upphovsrättsskyddat material och inget annat som sprids med BitTorrent.

9

Kommentarer

 1. Fast bara för att en sak är upphovsrättsskyddad innebär det ju inte att det på något sätt känns moraliskt felaktigt att göra en kopia av innehållet.

  Med upphovsrättsmaffians senaste påtryckningar har ju upphovsrätten förlängts till 70 år efter skaparens död, vilket enbart är till för att gynna de stora mediebolagen som sitter på rättigheterna. Således kan i princip verk som gjordes på 1800-talet vara upphovsrättsskyddade.

  Och dessutom har upphovsrättsmaffian gjort så många dumheter när det gäller lagstiftningen att det numera är mer moraliskt rätt att ladda ner saker än att köpa dem. Ett köp av en DVD eller CD-skiva innebär att man stödjer upphovsrättsmaffians lagar som tex IPRED och kassetersättningen.

 2. …jag får hålla med Hank
  … Per, ditt senaste inlägg ang. torrents är nog ett självmål, vi har ju kommit förbi den där diskussionen, gå in på adressen jag gav tidigare så kan du höra hur diskussionen går idag.

 3. Slutsatsen måste vara att det är vansinnigt att det skall vara olaglig för privatpersoner – att utan kommersiella vinstintresse – dela filer de själva förfogar över med varandra –

  Att den sk ”olagliga fildelningen” har blivit olaglig – främst under täckmantel att man vill skydda upphovsmän – beror på att man i själva verket har lagstiftat enkom för att skydda dem mestadels Amerikanska skiv- och filmbolag. – Dessa har med hjälp av mäktiga politiker i USA och annorstädes – gigantiska ekonomiska resurser- tung propaganda och med hot och påtryckningar förmått ledande politiker i alla utvecklade länder att lagstifta i deras intressen på bekostnad av alla medborgarna som berörs – I Sverige sprids deras propaganda av främst Antipiratbyrån – Ifpi – genom press – TV och sajter som denna – Notera att internetanvändarna och fildelare inte har någon organisation som har dem ekonomiska – mediala- och politiska resurser för att försvara deras intressen – Internetanvändarna och fildelare befinner sig därför alltid i underläge gentemot dessa gigantiska multinationella ekonomiska intressen – Den enda organisationen som står på Internetanvändarnas och fildelarnas sida och som har lyckats med att få med frågor om upphovsrätten – fildelning – integritet samt medborgarnas rätt till yttrande- och informationsfrihet i politiken är Piratpartiet

  Nu försöker USA att återigen tvinga igenom ”internationella lagar” som ytterligare skall inskränka medborgarnas fri – och rättigheter genom dem sk ACTA förhandlingar som kom till på USAs initiativ och där man bakom lykta dörrar skall stifta lagar som på ett genomgripande sätt kommer att ändra den svenska upphovsrätten – Internet – och Internetoperatörens roll i en nära framtid – De sistnämnda är tänkta att bli USAs och deras skiv- och filmmaffians hängivna internationella hantlangare som skall kontrollera och övervaka all trafik som flyter igenom deras kablar och där de på order av skiv- och filmmaffian – helt utan inblandning av rättsväsendet – blir tvingade till att stänga av misstänkta kunder: IT-jurister varnar för Actaavtalet

  Det måste bli ett slut på alla dessa propagandaartiklar där bittorrent framställs som det värsta brottet och hur man ständigt ojar sig över hur hemsk det väl är att folk använder Internet och allmänt sprida program på sitt eget sätt – Det finns till dags dato inga vetenskapliga undersökningar som tydlig kan visa att dessa privatpersoner överhuvudtaget åsamkar upphovsmän eller samhället några ekonomiska eller andra skador – och dem rapporter branschen själv för fram för att påvisa deras ”enorma förluster” har gång på gång visat sig vara falska – ja så till den grad att t om USAs motsvarighet till det Svenska revisionsverket har kritiserat dem: US government finally admits most piracy estimates are bogus

  Vi måste därför ta alla dessa hysteriska artiklar som så gärna publiceras här med en stor nypa salt eftersom denna sajt inte vill berätta hela sanningen – Denna sajt är en partsinlaga som enbart publicerar det som passar deras strategi och mål – I slutändan vill man hamra i oss alla att immaterialrätt är detsamma som äganderätt – vilket det absolut inte är – Men det är en annan story

 4. Kan man tänka sig en tydligare indikation om vad det allmänna rättsmedvetandet säger om att kopiera saker privat och utan ekonomisk vinning? Givetvis borde det inte vara olagligt och de siffror du hänvisar till talar sitt tydliga språk i frågan.

 5. Kristofer Pettersson

  ”Kan man tänka sig en tydligare indikation om vad det allmänna rättsmedvetandet säger om att kopiera saker privat och utan ekonomisk vinning?” => klockrent.

  Jag vill kopiera och jag kan kopiera. Mer än så behövs inte för att förändra världen. Försök stoppa mig. 😉

 6. Nej, det räcker inte med en titt på topplistan på pirate bay för att dra slutsatsen att ”det är upphovsrättsskyddat material och inget annat som sprids med BitTorrent”. BitTorrent som distributionsform av media/kultur/filer är inte lika beroende av en topplista som traditionella kanaler, det behöver inte sållas för att platsen är virtuellt oändlig (till skillnad från antalet cd’s som får plats i en butik, antal videos som hinner spelas en dag på MTV eller artister som skivbolagen hinner promot’ea per år). Läs ”the long tail” av Chris Anderson (wired) för vidare utveckling av hur dagens teknik öppnar upp för distribution av både bredare och smalare kultur.
  (sen har ni förstås rätt i att majoriteten av torrenttrafiken gäller upphovsrättsskyddade verk, men sen är ju dagens upphovsrättslagar också en fet sugga med läppstift, så det säger nog mer om det allmänna rättsmedvetandet än något annat).

 7. Japp, nästan allt är olagligt. Dags att rita om verkligheten 🙂

 8. Schkeptiska jag

  Tänk att det ska vara så satans svårt att begripa att även det som sprids lagligt är skyddat av upphovsrätten. Även om det sprids under CC, GPL eller någon annan form av licens. ALLT som skapas omfattas av upphovsrätt. Även det här inlägget omfattas.

  Så allt material som sprids via fildelning är skyddat av upphovsrätten. 100%.
  Upphovsrätt är inte som Per vill framställa det, något som är reserverat för mediaindustrin och dess maffiamoguler. Även om det är så han och hans masters gärna vill framställa det.

 9. Scary Devil Monastery

  Ej att förglömma är den där undersökningen ytterligare ett beställningsjobb. Och rimmar mycket illa med de opartiska undersökningar som gjorts av myndigheter och universitet runt om i världen.

  Ena sidan säger att 99% är olagligt, utan att tala om vilka kriterier som angetts. Den andra sidan hävdar 20% olagligt och 80% lagligt, samt anger vilka kriterier som använts.

  Jag vet vilken undersökning jag lutar mig på, givet de förutsättningarna.

Kommentera artikeln