Copyriot om Netopia på Facebook

Rasmus Fleischer har den goda smaken att sammanfatta Netopias första sex månader på Copyriot. Något som Netopia ofta diskuterat är de integritetshot som dominerande tjänsteleverantörer som Google och Facebook utgör i och med att de samlar så stora mängder information om sina användare. Tidigare i är har exempelvis rapporterats att en persons sexuella läggning kan utrönas genom att kartlägga hennes Facebook-vänner. Fleischer bevisar tesen ytterligare genom att kartlägga de som gillar Netopia på Facebook och konstaterar (efter att sökt mer information på Google) att det bland dessa sexton så finns många personer från musikvärlden. Som exempel på hur just dessa tjänster kan användas för åsiktsregistrering är Fleischers bloggpost övertydligt!

För övrigt kan jag lugna Rasmus Fleisher: Netopias genomslag varit långt över alla förväntningar.

10

Kommentarer

 1. Schkeptiska jag

  Genomslag? Vart då någonstans? Allt du lyckats med är att bita dig själv i foten gång på gång och tydligt visat hur illa det är ställt med mediamaffian och vilken skum syn ni har på upphovsrätt och integritet.

 2. ..jadu Per, nu får du skörda draksådd pga att du inte varit intelektuellt hederlig, det blir mer omer skämmigt att synas på ”din” blogg, det gör mig ledsen

 3. Rasmus|Copyriot

  Hm, varför går inte mina kommentarer igenom?

  Min bloggpost handlade inte huvudsakligen om Netopia på Facebook. Det där var bara en liten bonus. Själva grejen var Netopias utstuderade tystnad kring Acta. Den består, märker jag.

  • Rasmus, jag förstår om du inte vill bli kontaminerad här på lobbybloggen, men ibland måste man skita ner sig. Skriv ett ACTA inlägg får vi se om ngn tar upp tråden
   kanske IFPILudwig eller A-pirat Henke tänder till. Tyvär är jag själv inte så insatt i de dolda texterna undrar varför inte Wikileaks har kunnat göra ngt, är det verkligen så vattentätt?

 4. om riksteatern vore TPB, se Rasmus´blogg ang. grafitti vs klotter

  Här går det att dra en hyfsat klar parallell till fallet The Pirate Bay. Låt oss spekulera i hur det skulle bli om samma sak hände:
  Riksteaterns vd Birgitta Englin döms för medhjälp till skadegörelse till två års fängelse och några hundra miljoner i skadestånd. Summan har räknats ut för att inte bara täcka klottersaneringen utan även det “obehag” som stockholmarna antas ha upplevt inför nedklottrade elskåp. Tingsrätten konstaterar att det är extra graverande att Riksteatern arbetar “i kommersiell skala” och organiserar sig “som ett företag”.
  Omedelbart efter att domen har fallit väcker fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M) ytterligare två åtal, fast nu i form av tvistemål. Det ena riktar sig mot ledamöterna av Riksteaterns styrelse som mot vite förbjuds att befatta sig med konstarter som involverar målarfärg. Det andra riktar sig mot den färgbutik som visade sig ha sålt färg till Riksteatern inför gatukonstkonventet. Butiken åläggs mot vite att aldrig mer sälja färg till Riksteatern. Alla andra färgbutiker i Sverige tar det säkra före det osäkra och slutar sälja färg till både teatrar och konsthögskolor, eftersom man aldrig kan vara säker på om en klottrare kommer över den i slutändan.

  • Snälla Kjell… Det var ju en utomordentlig dålig jämförelse. För det första var det inte VDn på TPB som vad skyldig till något brottet. Det var företaget TPB (och därmed ägarna) som blev åtalade och dömda. Riksteatern ägs av 250 ideella teaterföreningar runt om i landet. De är ansvariga för vad Riksteatern gör. Birgitta Englin är bara en anställd.

   Eftersom du inte ens fått den enklast biten rätt i din jämförelse så kanske jag borde sluta här, men samtidigt så är det lite intressant att följa din tankebana till slutet….

   Om vi gör alltihop lite mer korrekt så borde det bli så här: Riksteatern har bara hade EN verksamhet, och den är att ge folk gratis färg att klottra med. De har stora reklamkampanjer där de uppmuntrar folk att klottra och de ger förslag på var man kan klottra, var det blir dyrast att sanera m.m. Ägarna säger till media att Riksteatern skapades för att de ville att folk skulle klotta mer och att de som får sitt hus nedklottrade inte ska klaga utan bara borde vara tacksamma för allt fint klotter de fått. Klotter är en ideologi och det är en mänsklig rättighet att klottra på andras hus.

   I domstol döms Riksteatern för ”medhjälp till skadegörelse”, men verksamheten fortsätter. Den är nu så populär att Riksteatern drar in miljoner i reklamintäkter från andra företag som genom Riksteatern vill nå ut till klottrarna med deras produkter. Riksteatern beordras av domstolen att upphöra med verksamheten men ägarna ignorerar domstolens beslut och säger att de tycker lagen är knäpp och att det är deras lagliga rätt att uppmuntra till lagbrott och ge bort gratis färg. Polisen kan inte göra någonting för all kommunikation sker genom anonyma serverar och ägarna har flyttat utomlands. Man VET dock vem det är som säljer färgen till Riksteatern! Det är en liten butik på söder. Vore det i den situationen helt orimligt om domstolen försöker strypa Riksteaterns tillgång till färg, som en sista utväg?

   Jag kan faktiskt inte tänka mig ett bättre läge för vite än i TPB fallet. Här har vi ett svenskt företag som av svensk domstol döms för ett brott. De beordras att sluta begå det brott, som de ständigt begår. Men åren går. Ägarna till TPB ignorerar domstolens beslut och säger att ”lagen är fel”. På hemsidan häcklas till och med alla brottsoffer som ber dem att sluta. Eftersom de inte slutar begå brottet så tar domstolen till vite som en sista utväg.

   I vilken situation tycker DU att vite är rimligt, Kjell? Vad mer ska till för att vite ska åläggas någon?

 5. lite off topic
  Två av de mest inflytelserika organisationerna i den amerikanska musikindustrin kan påverka funktionerna i din nästa mobiltelefon. Skivindustrins intresseorganisation (RIAA) vill tillsammans med radions branschorganisation (NAB) få kongressen att tvinga tillverkare av mobila elektroniska apparater att bygga in radiomottagare, skriver Rolling Stone.
  Blir förslaget verklighet skulle exempelvis kommande Iphone-modeller tvingas inkludera en FM-radio. Företrädare för elektronikbranschen kallar förslaget ”absurt”. Bakgrunden till det omstridda initiativet är att radiolyssningen i USA har minskat vilket lett till lägre inkomster för artister och radiostationer.

  STOCKHOLM TT SPEKTRA

 6. ”För övrigt kan jag lugna Rasmus Fleisher: Netopias genomslag varit långt över alla förväntningar.”

  Jo, 16 vänner på Facebook talar ju trots allt sitt tydliga språk…

  Skämt åsido så tycker jag Rasmus Fleischer lyfter en intressant fråga: Varför kommenterar inte Netopia ACTA?

 7. Rasmus|Copyriot

  Ja, jag väntar och väntar på att Pär ska nämna de fyra bokstäverna. Åtminstone i detta kommentarsfält.

Kommentera artikeln