Streaming bakom minskad illegal fildelning

Den digitala musikförsäljning har mer än fördubblats under 2010 och står idag för närmare 32 procent av den totala musikförsäljningen i Sverige, visar siffror från Ifpi. En ny undersökning drar slutsatsen att det är tillgången till lagliga streamingtjänster för musik som främst ligger bakom den kraftiga tillväxten.

I undersökningen uppger 68 procent av de tillfrågade att de lyssnar mer på musik sedan de började använda streamingtjäsnter och över 50 procent uppger att de slutat ladda ner musik illegalt. 72 procent uppger att de ofta upptäcker musik de aldrig tidigare lyssnat på, rapporterar TT.

– De här resultaten är tecken på att streaming både ökar den totala musikkonsumtionen och breddar det utbud lyssnarna tar del av, säger Per Einar Dybvik, vd för Aspiro Music, i ett pressmeddelande.

– Musikintresset är fortsatt högt, kanske högre än någonsin. Den fysiska försäljningen har gått ned men i stället ökar den digitala musikförsäljningen via källor som Itunes och Spotify […] Vi tror att alla lagliga tjänster är positiva för hela musikbranschen. De legala digitala tjänsterna konkurrerar ut de illegala eftersom de är bättre och utvecklas snabbare, säger Lisa Cronstedt på branschorganisationen Ifpi till TT.

Undersökningen genomfördes av norska Norstat, på uppdrag av Aspiro Music, tidigare under året. Aspiro har bland annat utvecklat den norska streamingtjänsten Wimp.