Alliansens valmanifest: bekämpa brott på internet

Igår presenterade den borgerliga alliansen sitt valmanifest. Man får leta för att hitta något om den digitala utvecklingen, men det här stycket fångade Netopias intresse:
”Under nästa mandatperiod behöver polisens och rättsväsendets arbete effektiviseras
och moderniseras. Fler brott ska förebyggas och fler brott som begås ska klaras upp
och lagföras. Polisen behöver bli bättre på att använda modern teknik och IT-stöd i
sitt arbete, dels för att bli effektivare, men också för att bekämpa den växande brottsligheten
på Internet.”
Bra att man tar upp brott på nätet som särskild punkt och det är förstås utmärkt om polisen blir ”bättre på att använda modern teknik”. Därifrån är det nog en bit till cyberpoliser à la Sydkorea, men kanske ett steg i riktning mot fungerande rättsordning på nätet? Kommer de rödgröna att ta upp den kastade handsken? Det verkar inte som något av blocken tycker att de digitala frågorna är någon väljarmagnet direkt…

10

Kommentarer

 1. Båda blocken vet att de inte har folkets stöd när det kommer till tex IPRED och FRA-lagen (som både alliansen och Sossarna är positiva till). Därför håller de istället tyst och låtsas som om det regnar.

  Med att bekämpa brottslighet på nätet får man väl hoppas att det gäller brott som en majoritet av svenska folket anser vara ett brott och inte privat fildelning utan kommersiellt intresse.

  Fast i din och Netopias drömmar är det säkert lagar långt värre än IPRED som hägrar…

 2. Scary Devil Monastery

  Förutsatt att polisen har samma begränsningar som borde gälla i vilken fullt fungerande rättsstat som helst både i verkliga livet och på internet så hurrar jag för förslaget.

  Läser man däremot mellan raderna får man snabbt nog tyvärr se att det enda som vankas är ytterligare flumåtgärder med dubiös effektivitet och katastrofal försämring av rättssäkerheten.

  Datalagringsdirektivet och ACTA är det som ligger på agendan framöver och inget annat.

  Jag kan anta att det primära målet här lär vara fildelningen – och den kommer man inte åt, även om man använder sig av tiotusen systemadiminstratörer i polisuniform, utan att man inför allmän övervakning av allt och alla.

  Däremot kan man välkomna initiativet till bättre IT-utbildade poliser när det gäller exempelvis högst verklig brottslighet som dokumenterade övergrepp av barn (man kan inte längre ens med ironi använda ordet ”barnporr” längre, då det i dag av lagen omfattar alldeles på tok för mycket annat), phishing, skimming, förtal med mera. Med tillräckligt många experter kommer man förr eller senare att få en lagstiftning anpassad efter verkligheten och samhället – och inte tvärtom.

 3. Scary Devil Monastery

  Jag kan nämna exemplet Cecilia Wikström med sit manifest om ”digitalt ofredande”.

  Man tar sig för pannan. Antingen är kompetensen i den virrpanna som utformat förslaget total. Eller så rör det sig om ytterligare en lagstiftning om ett fenomen som det redan finns lagar mot som bevisligen fungerat hur bra som helst i verkliga livet och på internet tillika.

  Men har man inget annat att erbjuda folket kan man väl förse dem med litet härsket återanvänt valfläsk om att sälja dem något de redan har fått för lång tid sedan en gång till…

 4. Scary Devil Monastery

  INkompetensen skall det vara som är total och inget annat naturligtvis.

 5. Och så vips blev det så här

Kommentera artikeln