Nya möjligheter för ansiktsigenkänning på nätet

Teknik för att identifiera personer genom så kallad ansiktsigenkänning av bilder på nätet ligger långt framme i utvecklingen, rapporterar PC För Alla.

Programvaruföretaget Vizi Labs har utvecklat en algoritm som kan identifiera ansikten på bilder genom att kartlägga och analysera anletsdragen hos en specifik person. Företaget ligger bland annat bakom webbtjänsten Face.com som kan användas på Facebook för att söka efter bilder baserat på ansiktsigenkänning. Tjänsten uppges kunna identifiera en person på ett socialt nätverk med 90 procents träffsäkerhet.

Företaget har nyligen lanserat ett utvecklingspaket som ger andra programutvecklare möjligheten att skapa egna program med ansiktsigenkänning.

– Vår teknik kan användas för att exempelvis hitta alla bilder som finns av en viss person på internet. Det kan handla om Flickr, sociala medier eller tidningar. Till och med Youtube, men det kräver dock en hel del datorkraft, säger Vizi Labs vd, Gil Hirsch, enligt brittiska Daily Mail.

Tekniken har dock mött stark kritik från flera håll för att vara integritetskränkande.

– Jag tror att det här kommer att få många människor att känna sig besvärade. Vi måste öka medvetandet kring den här tekniken och skapa bättre spärrar för användandet på ett internationellt plan, säger Simon Davies på Privacy International enligt PC För Alla.

Eric Schmidt, vd för Google som länge arbetat för att ta fram nya funktioner baserat på ansiktsigenkänning, har kommenterat utvecklingen i en artikel i Wall Street Journal:

– Jag tror inte samhället förstår vad som händer när allting är tillgängligt, lagras och kan kommas åt av vem som helst, när som helst.